Как семейство Макалистър успяха да си позволят такъв палат

| от |

Филмът „Сам вкъщи“ изглежда съвсем различно през 2023 г. Все още е забавен, да, и шантавите изпълнения на Джо Пеши и Даниел Стърн в ролята на Мокрите бандити все още са абсолютно великолепни. Но е трудно човек да не погледне огромния дом на семейство Макалистър и да не бъде впечатлен колко е… ами огромен.

Шест спални и над 400 квадратни метра в Уинетка, Илинойс, едно от най-богатите предградия на Америка, не са евтини. Според скорошна оценка на компанията за недвижими имоти Zillow цената на къщата (използвана за снимките на екстериора) възлиза на 2,3 млн. долара.

Това е скъпа къща – недостъпна за доста американци. И все пак Макалистър изглежда се справят добре въпреки предполагаемо астрономическата ипотека. Те и украсяват богато за Коледа, въпреки че отиват на почивка – което, ако парите им бяха дори малко по-кът, нямаше да правят – а пицата, което си поръчват в началото, днес би струвала 300 долара.

Макар че в сценария е уточнено, че пътуването – девет души летят от Чикаго до Париж, четирима в първа класа – е платено от брата на Питър Макалистър, той самият (Джон Хърд) и Кейт (Катрин О’Хара) явно се справят добре. Но как?

Филмът така и не уточнява, но една фенска теория отпреди няколко години, която наскоро се появи отново в интернет (конкретно TikTok), може би има отговор: Очевидно е, че бащата на Кевин е гангстер. Ако това е вярно, теорията би обяснила огромния дом, пачките пари и палтата Burberry. Някои хора се впуснаха в теорията и предположиха, че тя обяснява и защо Кевин не се обажда в полицията – въпреки че във филма става ясно, че Кевин е взел решение да не ангажира властите, след като случайно е откраднал четка за зъби, от което си вади извод, че е престъпник.

По подобен начин предположенията, че Хари и Марв са членове на конкурентна мафиотска фамилия, не са особено убедителни. Нито един от двамата не споменава, че е част от банда в нито един момент от филма, в който те многократно са виждани да обсъждат действителния си мотив: да откраднат куп неща. А сцената в началото, в която Хари, преоблечен като полицай, се появява, за да огледа, няма смисъл в контекста на теорията за бандата. Ако Макалистър бяха гангстери, щяха ли наистина да приемат полицията в дома си? Успешните гангстери имат навика да се крият на видно място – сигурно полицията щеше да ги подмине, докато патрулират из квартала? Или пък, като се има предвид, че един успешен гангстер познава съперниците си, дали Питър нямаше веднага да разпознае Хари като член на конкурентна фракция и да го пребие на място? Или, ако перифразираме гангстерския филм „Ангели с мръсни души“, който Кевин гледа в хотела във втората част: Питър нямаше ли да даде на Хари време, докато преброи до десет, за да махне грозния си, гаден, гнусен задник от имота му?

Но извън тези дребнави теории, основната теория – че Питър е гангстер – не е напълно неправдоподобна. В новелата на Тод Страсър от 1991 г. за филма се посочва работата на Питър като „виден бизнесмен“, което, трябва да признаем, си е доста добър евфемизъм. Но просто не е много правдоподобна.

Сценаристът на „Сам вкъщи“ Джон Хюз почина през 2009 г., така че за съжаление вече не е на разположение, за да потвърди или отрече каквото и да е. Но основата на теорията е, че няма никакви доказателства, които да сочат, че Питър не е гангстер – което не е съвсем вярно, както видяхме…

 
 
Коментарите са изключени за Как семейство Макалистър успяха да си позволят такъв палат