shareit

Адвокатът, който полетя от 24-я етаж, за да докаже здравината на сградата

| от |

Гари Хой е един от най-големите почитатели на модерната архитектура. Толкова много обичал големите небостаргачи, че всеки път се опитвал да демонстрира колко сигурни са сградите. Любимото му занимание често напрягало гостите, защото Гари обичал да се навежда върху големите стъклени стени с цялата си тяло, доказвайки колко здрави са. Често се блъскал в тях, за да докаже на аудиторията, че всичко е наред и човек не трябва да се страхува. Мнозина биха помислили, че това е много глупав и безотговорен човек, но г-н Хой е адвокат, следователно човек може да има някакво доверие в него.

Освен това има успешна кариера зад гърба си, основава юридическа фирма с доста успехи и често към неговото име се добавят коментари като „един от най-будните и интелигентни адвокати“. За съжаление дори адвокатите трябва да знаят, че прекомерното доверие води до сериозни главоболия. На 9 юли 1993 г. Гари развежда студенти из сградата и както обикновено решава да докаже, че Dominion Bank Tower е повече от съвършена. И преди е демонстрирал невероятната сила срещу прозореца, но още по-лошото е, че винаги избирал един и същи прозорец. Във въпросния ден се засилил малко повече, отколкото трябва и се оказва, че стъклото е достатъчно повредено от предишните номера.

Вместо да отскочи назад, Гари полита от 24-я етаж надолу през сградата. Студентите не знаят какво да кажат и вярата, че това е много извратена шега, автоматично отпада, след като безжизненото тяло на мъжа лежи на паважа. Дори инженерите ще потвърдят, че нито един човек с тегло от 70 килограма не трябва да демонстрира своите сили по този начин. Трагичната смърт и до днес стои като една от най-безумните в Торонто, Гари притежава Wikipedia пост за случилото се, а мнозина продължават да мислят, че всичко това е доста сериозна измама. Истината е, че юристът достига нивото на градска легенда и дори получава холивудско внимание с помощта нa „The Darwin Awards“.

Неговият случай е документиран от „Mythbusters“ и филма „1000 начина да умреш“. Шегата, която завършва трагично, носи и следващият голям удар – компанията му затваря врати след 3 години, когато повече от 30 адвоката напускат и обясняват, че всичко е в следствие на причинената травма. И така от светъл и блестящ човек, Гари става жертва на глупостта, а след това фирмата му следва неговата съдба, затъвайки в разходи. И докато мнозина най-вероятно го смятат за глупав самохвалко, колегите споделят, че е щедър и достатъчно добър, за да липсва на всички.

Сградата и до днес съществува и е на мястото си, но с тази малка разлика, че са поставени табелки, които предупреждават за евентуалните повторни опити. Инженерите са категорични, че стъклото не се е счупило, а просто рамката се е откъртила в следствие на мощните многобройни удари. От гледна точка на шегите, както казват някои големи комици, проблемът е, че подобна може да се направи само веднъж.

Заглавна снимка: By SimonP, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3524443

 
 
Коментарите са изключени за Адвокатът, който полетя от 24-я етаж, за да докаже здравината на сградата

Повече информация Виж всички