Продължаваме тура на кулинарните блогове на нашите приятели… Установихме, че ако тръгнем на дегустация, гладни няма да останем 🙂 Днес е ред на Дарин Стойков и неговия сайт: http://fkusno.com, който горещо препоръчваме.
Това е един от онези десерти, по които въздишаме в хубавите ресторанти и си мечтаем един ден да станем толкова добри готвачи, че да ги приготвяме вкъщи. Примери много – профитеролчетата на Гордън Рамзи, шоколадовия пудинг с течен център, че и този един мус. Показания на свидетел обаче твърдят, че „ресторант ХХХ бая има да учат докато направят такъв шоколадов мус“ като ХХХ е добро и посещавано място.
Тоест доста е лесно да се направи, ама наистина е хипер-лесно, единственото необходимо са непукизъм да се престрашиш и продуктите. Ако пък не стане (в което силно се съмнявам) най-много да изхабите осем яйца, какво толкова 🙂
Ето го и пълният списък на продуктите:
Сложете парчетата шоколад заедно с щипка сол в огнеупорна купа на водна баня да се разтопяват. Разбърквайте от време на време, не пречи. В купата с жълтъците сложете половината захар и разбийте докато станат на пяна и увеличат обема си.
Сега имате и избор – ако решите да не слагате ликьора и ако десерта ще го ядат и деца, най-добре сложете още една тенджера за водна баня и затоплете сместа от жълтъци и захар. Ако искате – продължете нататък и сипете алкохола при сместа, добавете двете лъжици какао. Разбийте сметаната с миксера без захар, докато се сгъсти. Смесете с жълтъчната смес, но не ползвайте миксер, а шпатула или лъжица.
Едно уточнение – винаги когато пиша „сметана“ имам предвид само и единствено животинска сметана. В този случай съм ползвал обикновена течна сметана с 30% масленост. Дори и не си помисляйте да посягате към така наречените „сладкарски крем“ или „смес за готвене“ които са на растителна основа. И още едно уточнение – избягвайте категорично продукт на спрей, това е просто химия, не и нещо, което да става за ядене.
Разбийте белтъците с втората половина от захарта до твърди връхчета. Имайте предвид, че става дума за осем белтъка, които доста ще увеличат обема си, затова се пригответе с достатъчно голяма купа, да няма изненади.
След като сте разбили белтъците на пяна, отнемете шоколада от котлона и го налейте на тънка струйка към жълтъците. Разбърквайте постоянно, за да се смесят добре.
Последната стъпка е да съедините двете смеси. В никакъв случай не ползвайте миксер, трябва ви шпатула и бавни движения, за да не спаднат белтъците. Разбъркайте добре, докато се получи равномерен и красив кафяв цвят. В началото сместа ще изглежда лигава и на бучки, но като се разнесат белтъците равномерно, ще се получи лека въздушна смес.
От тези продукти се получават приблизително три литра мус, затова се пригответе с достатъчно чаши – много ефектно би се получило ако ползвате чаша за мартини с високо столче, но и в чаши за кафе да го разсипете, вкусът е също така убийствено добър.
Оставете в хладилник за около час, за да се охлади добре и сервирайте. Непосредствено преди сервиране може да поръсите отгоре с какао.
Наздраве! Времето за приготвяне е приблизително един час + още един за охлаждане.