shareit

Често срещани, но грешни твърдения за Първата световна война

| от |

Може би никоя друга война в историята не е привличала толкова внимание като Първата световна война. А с вниманието се раждат и митове, дезинформация и противоречията, които имат потенциала да продължат десетилетия. Тези митове също така могат да бъдат потенциално вредни за войниците и цивилните, преживели войната, както и за тези, които са участвали в други военни конфликти през историята.

Ето някои от най-известните митове около Първата световна война, които експерти и историци развенчават:

FirstSerbianArmedPlane1915

Картечницата не е отговорна за най-много смъртни случаи

Някои хора смятат, че картечницата е отговорна за по-голямата част от убийствата през Първата световна война. Причината за това погрешно схващане най-вероятно е, че тя е оръжието, което обикновено се свързва с войната в народната памет. Въпреки че образът на войски, тичащи през ничията земя с картечници в ръце, е мощен и ярък, артилерийските оръжия всъщност са отговорни за причиняването на най-голям брой смъртни случаи. Малките оръжия са отговорни за втория по обем брой жертви.

На Западния фронт между 1915 и 1918 г. артилерията причинява седем от десет британски жертви. Тези статистически данни са подобни и за френската армия.

Войниците не живеят в окопите с години

През Първата световна се ражда нов вид битка – окопната война. Условията на живот в окопите са ужасни – хората са натъпкани заедно, а самите окопи често са пълни с вода, кал и плъхове. Въпреки това повечето войници прекарват средно по четири поредни дни в тях; Те често губят мотивация и морал, ако прекарват твърде много време в тази мизерия.

Британската армия специално поддържа ротация на хората си в и извън окопите. Между битките, единица ще прекара само около 10 дни на месец в окопите и не е необичайно войниците да не виждат окоп за цял месец.

Популярното Коледно примирие през 1914 г. не е всеобщо, както твърдят някои

Една от най-сърдечните истории от Първата световна война е спонтанното примирие между войниците на Коледа, 1914 г. и разигралата се след това приятелска игра на футбол. Истинската история зад примирието обаче е малко по-различна.

Късно на Бъдни вечер на 1914 г. мъжете от Британските експедиционни сили (BEF) чуват германските войски да пеят коледни и патриотични песни. Те също така забелязват фенери и малки елхи, украсяващи германските окопи. Така на Коледа през 1914 г. някои британски и германски войници се срещат насред ничия земя, за да си направят снимки и да обменят подаръци. Няколко мъже действително играят футбол, но голяма част от времето е прекарано в погребване на жертвите от войната и ремонтиране на окопи и землянки.

Има и други изолирани случаи, в които войници, сключват кратки примирия по време на Първата световна война, за да ремонтират окопите и да съберат труповете на другарите си.

Sultan Mehmed V of Turkey greeting Kaiser Wilhelm II on his arrival at Constantinople

Неслучайно войната се нарича световна

Някои хора предполагат, че Първата световна война се нарича така, защото нации по целия свят се бият в нея. В крайна сметка, страни, включително Канада, Австралия, Индия и Съединените щати, изпращат войници да се бият в Европа.

Хората обаче често забравят, че сраженията през Първата световна война всъщност се водят по цялата планета, а не само в Европа. Много кампании се провеждат на африканска земя и повече от един милион африкански войници участват в конфликта. Сражения се водят и в Близкия изток, тъй като Османската империя се съюзява с Германия. Значителни действия се състоят в съвременен Ирак и в Египет около Суецкия канал.

Bochkareva Maria LOC ggbain 26866

Жените се бият във войната

Абсолютно вярно е, че Война е един от основните двигатели на еманципацията на жените в световен мащаб. Често срещано погрешно схващане обаче е, че жените не са участвали в никакви битки по време на Първата световна война.

Всъщност британските и американските армии не позволяват на жените да се бият във войната, но други нации позволяват. Жени от Сърбия, България, Русия и Румъния се бият заедно с мъжете на фронтовата линия. Най-забележителният женски контингент от Първата световна война е известен като „Женският батальон на смъртта„, воден от рускиня на име Мария Бочкарева. През 1917 г. Александър Керенски упълномощава Бочкарева да събере батальон, съставен от 2000 руски жени. Този батальон е служил на фронта по време на Първата световна война.

President Hoover portrait

Американският „неутралитет“ през цялата война

Америка официално приема политика на неутралитет през първите три години, но се присъединява към конфликта през 1917 г. Въпреки това, американската индустриална сила подкрепя военните усилия на съюзниците през първите три години на Първата световна война. Въпреки официалната политика на неутралитет, много американци симпатизират на Великобритания, Франция и техните съюзници. Много ръководени от Америка групи също помагат в чужбина, включително Комисията за подпомагане на Белгия, която е оглавявана от бъдещия американски президент Хърбърт Хувър (на снимката).

Тази група набира средства, събира хранителни запаси, наема товарни кораби и организира логистични усилия, за да се достави храна на цивилните в Белгия.

 
 
Коментарите са изключени за Често срещани, но грешни твърдения за Първата световна война

Повече информация Виж всички