shareit

Устройството на Блонски: Въртележка, която „помага“ на жените да родят

| от |

Всеки знае, че раждането не е лесно. Но защо просто не завързваме бременните за една маса и да ги завъртаме с висока скорост, за да се изстреля бебето навън от инерцията?

Какво толкова може да стане?

Звучи смешно, но през 60-те години на миналия век една двойка всъщност патентова устройството Блонски: машина, която използва центробежна сила, за да помага при раждането на бебета.

Технологичната революция в раждането

Векове наред жените са раждали по стандартния начин – и много са умирали. Според Slate преди ерата на съвременната медицина повече от една на 100 жени е умирала при тази болезнена процедура. И тъй като повечето са имали по много деца, рискът се увеличава с всяка бременност.

През 19-ти и 20-ти век новите медицински технологии обаче правят революция в раждането. Дори най-прости промени като миенето на ръцете помогат за оцеляването на майките. А новите въведения като анестезията правят раждането по-малко мъчително.

Но не всяка от тези иновации всъщност са полезни: първите родилни болници, например, са пълни с микроби и отчитат по-висок процент на смъртност от домашните раждания.

Новите методи създават и нови рискове. Практиката на дълбока седация прави пациентите уязвими, форцепсите и епизиотомията са използвани прекомерно, оставяйки някои бебета и родители с предотвратими наранявания.

Но една нова технология – устройството на Блонски – е толкова странна, че звучи като шега.

Bumm 84 lg

Кои са семейство Блонски?

Идеята за устройството хрумва на семейна двойка: Джордж Блонски, минен инженер, и Шарлот Блонски от Ню Йорк.

Двамата нямат собствени деца – може би това ограничава опита им с раждането – но пък са чести посетители в зоопарка в Бронкс. И в началото на 60-те години преживяват една незабравима среща със слон, която ще им даде нова идея за подобрения на раждането при хората.

В онзи съдбоносен ден Джордж става свидетел как бременна слоница започва да се върти в широки бавни кръгове, докато ражда, и предполага, че въртенето й помага да изкара своето 250-килограмово бебе.

Инженерът прави сметки и изчислява анатомичната физика на въртенето по време на раждане. Ако е прав, прозрението му може да подобри значително една вековна процедура.

Джордж и Шарлот предполагат, че съвременните жени не са подготвени да раждат.

„В случай на жена, която има напълно развита мускулна система и е имала достатъчно физическо натоварване през цялата бременност, както е обичайно при всички по-примитивни народи в миналото, природата осигурява цялото необходимо оборудване и сила за нормално и бързо раждане“, пишат те в заявката си за патент.

Те твърдят, че съвременните жени, които живеят в лукса на модерното време, „често нямат възможност да развият мускулите, необходими при раждане“, и че е необходимо нещо, което да им осигури липсващата мощ.

Така те предлагат въртящ се апарат, който предоставя „значителна задвижваща сила“, с която бебето да излезе по-лесно от тялото на майката. Според Блонски, привързването на бременната към въртяща се маса би „улеснило раждането на дете с по-малко стрес за майката“.

Центробежна сила

Устройството Блонски обещава да революционизира раждането със силата на центробежната сила.

Как работи то? Бъдещата майка ляга на кръгла маса и за да се предотвратят наранявания, лекарите я привързват здраво към нея: „Апаратът е снабден с няколко ремъка, за да се осигури безопасно, стабилно и удобно позициониране на жената върху масата“, пише в заявката за патент, която е от 8 страници. Те включват каишка за врата, каишки за тяло и каишки за бедрата.

След това масата започва да се върти с висока скорост.

Устройството работи чрез „създаване на нежна, равномерно разпределена, правилно насочена, прецизно контролирана сила, която действа в унисон със и допълва собствените усилия на родилката“, така че „тази центробежна сила и нейните усилия да действат съвместно, за да преодолеят действието на съпротива и да принудястимулират и улеснят раждането на детето.“

Изобретателите описват още как „моторът с вертикална предавка с променлива скорост“ върти жените, докато бебетата им (теоретично) не излетят от тях: „По време на операцията“, обясняват те, „операторът постепенно ускорява машината до предварително определената сила, която се очаква да доведе до раждането на детето, и ако такава сила не постигне това, той не я превишава, освен ако лекарят не реши.“

Устройството, разбира се, идва с важни функции за безопасност. В допълнение към ремъците, които придържат жената, масата за въртене включва и мрежа, предназначена да поеме изстреляното новородено бебе.

Устройството ще спре веднага след като „приемната мрежа с форма на джоб, изработена от здрав, еластичен материал“ улови бебето.

По някакъв безумен начин Патентното ведомство на САЩ издава патент за устройството на Блонски през 1965 г.

За щастие обаче, няма доказателства, че то някога е било използвано по предназначение.

Масивното устройство е скъпо и доста сложно, според изследване на Тринити Колидж Дъблин. И мнозина с право се чудят дали малката мрежа е най-доброто решение за улавяне на новородено, появило се на бял свят за първи път.

Но Блонски със сигурност са помислили за безопасността. Тяхната патентна заявка описва дебела ограда около въртележката, която би попречила на персонала да се приближи твърде много до въртящата се работна маса.

Патентът обаче не разглежда ключови опасения, като например как да се процедира, ако въртящият се пациент започне да повръща или как да се провери напредването на раждането под въздействието на центробежна сила.

В заявката си за патент семейството твърди, че „плодът се нуждае от прилагането на значителна задвижваща сила, за да може да избута стесняващите се вагинални стени“. Мистерия е как поколения бременни са раждали без гигантско въртящо се устройство…

 
 
Коментарите са изключени за Устройството на Блонски: Въртележка, която „помага“ на жените да родят

Повече информация Виж всички