shareit

Предположението на Колац остава нерешено над 80 години – кой иска да спечели Нобелова награда по математика

| от |

Задачата на математиците в наше време е насочена към решаването на различни проблеми. Тяхната задача е да проверяват идеята на други науки и да проверят до каква степен са релевантни. През годините има редица математически проблеми, които създават главоболие и на най-големите експерти в областта. Понякога са необходими поколения, за да се разгадаят тайните на математиката, а понякога това време може да е един цял живот. По мнението на повечето математици, най-вероятно във времето ще има решения на всичко, но не сме сигурни, че това време е скоро.

Едно от най-големите противоречия на математиката носи името „Предложението на Колац“ или проблемът „3n+1“. Представен е през 1937 г. от немския математик Лотър Колац и се стреми да отговори на един много хлъзгав отговор.

Предположението представлява серия от две елементарни математически операции, които накрая трябва да трансформират всяко позитивно число в единица. Проблемът е, че на този етап няма никого, който да потвърди идеята и да докаже, че въпросното уравнение може да направи това с всяко едно число. При някои се стига до безкрай и това дразни изключително много умните глави.

Математиците тестват милиони числа и нито едно не доказва обратното. Все пак липсва достатъчно точно и неоспоримо доказателство. Легендарния унгарски математик Пол Ердос твърди, че математиката не е категорична за всички числа, следователно трябва да има формула.

Колац предлага своята гледна точка само 2 години след като получава своята докторска степен по математика от университета в Берлин.

Той показва някои решения, които могат да бъдат доказани от 4-класник, но това не означава, че има решение на формулата. За 86 години никой не е успял да открие правилното решение. Неговото предположение позволява да се използва всяко едно число във формулата 3n + 1. Добавено е само едно правило, ако е четно, то трябва да се дели на две, ако е нечетно, трябва да се утрои. Без значение какво число е стартовото, накрая винаги ще се стигне до числото 1.

Ето един пример, който може да обясни цялата идея:

11 x 3 = 33 + 1 = 34

34 / 2 = 17

17 x 3 = 51 + 1 = 52

52 / 2 = 26

26 / 2 = 13

13 x 3 = 39 + 1 = 40

40 / 2 = 20

20 / 2 = 10

10 / 2 = 5

5 x 3 = 15 + 1 = 16

16 / 2 = 8

8 / 2 = 4

4 / 2 = 2

2 / 2 = 1

По неговите думи е възможно да се използва формула за всяко едно число до 19-цифрените такива, в случай, че решите да пробвате системата. Единственият проблем е, че математиците не могат да разберат защо. Ако имат научно обяснение, тогава могат да приемат качеството за всички естествени числа – онези, които нямат десетична запетая.

Благодарение на Колц, дори суперкомпютрите не могат да се справят с огромния брой числа, които идват едно след друго. Теранс Тао прави едно интересно разкритие и почти успява да обвърже всички числа и да даде отговор на идеята. Печели няколко медала, разполага с докторска степен по математика и твърди, че е много близо до решението.

Неговата теория още не е разкрита на науката, но знаем, че сложни математически проблеми идват с Нобелова награда по математика и ако сте готови да я спечелите, пригответе се и за награда от 1 милион долара. Ако имате малко повече свободно време, не забравяйте да обърнете внимание и на Диофантовото уравнение, което също тормози математиците.  

 
 
Коментарите са изключени за Предположението на Колац остава нерешено над 80 години – кой иска да спечели Нобелова награда по математика

Повече информация Виж всички