Хайде по стълбите: Пътят към по-дълъг живот е под носа ни

| от |

За по-добро здраве на сърцето – и дори за по-дълъг живот – нови изследвания показват, че е достатъчно да се прави едно просто и съвсем достъпно упражнение: изкачването по стълбите.

Екип от изследователи, свързани с няколко университета и болници в Обединеното кралство, систематично събира резултатите от осем предишни проучвания с общо 473 197 участници. Хората, които изкачват стълби, имат по-ниски нива на сърдечносъдови заболявания от тези, които не го правят. Вероятността да умрат от сърдечносъдово заболяване е с 39% по-малка, а вероятността да умрат по каквато и да е причина – с 24% по-малка през периода, обхванат от проучванията. Което показва, че май стълбите към вкъщи отлагат стълбата към небето.

„Въз основа на тези резултати бихме насърчили хората да включат изкачването на стълби в ежедневието си“, заявява авторът на изследването д-р Софи Падок в съобщение за пресата.

Изследването е представено на конференция на Европейското дружество по кардиология на 26 април 2024 г. и все още не е официално публикувано или рецензирано. След като то бъде публикувано, би трябвало да сме в състояние вече да получим повече подробности, като например колко стъпала на ден имат статистическа разлика и до каква степен стълбите могат да бъдат изолирани като фактор; разбира се, много хора, които имат здравословни проблеми, които също могат да съкратят продължителността на живота им, са възпрепятствани да се качват по стълби от същите тези проблеми.

В предишно голямо проучване, публикувано през 2021 г., са използвани здравни данни, които 280 423 участници предоставяр доброволно на Биобанката на Обединеното кралство, и са елиминирани тези, чието общо лошо здравословно състояние ги възпрепятства да катерят стъпала. То стигна до заключението, че изминаването на повече от пет стълбища, т.е. около 50 стъпала, всеки ден е достатъчно, за да предизвика връзка с по-дългата продължителност на живота, въпреки че това проучване не открива връзка между избягването на асансьора и смъртните случаи конкретно от сърдечносъдови заболявания. Но друго проучване, което разглежда данни от Биобанката на Обединеното кралство, установява, че изкачването на повече от пет етажа по стълбите намалява риска от атеросклероза – вид сърдечно заболяване, свързано с инсулти.

В медицинската общност има ясен консенсус, че стълбите са удобен ресурс, който може да помогне на хората да си набавят препоръчителната дневна доза физически упражнения. Здравните служители изтъкват стълбите като възможно средство за по-добро здраве на костите, повече „добър“ холестерол и намаляване на телесното тегло.

 
 
Коментарите са изключени за Хайде по стълбите: Пътят към по-дълъг живот е под носа ни

Повече информация Виж всички