Джордж Форман откри бокса, религията и накрая започна да продава грилове – левиатанът с невиждана сила

| от |

Той е един от боксьорите, които и до днес са част от един от най-емблематичните мачове в историята на бокса. Известен е с нечовешката си сила и често е причина за прекратяването на спортни кариери. Единствено Мохамед Али успя да обуздае великана, който по това време беше в грешния ъгъл и реално трябваше да се изправи срещу чудото на боксовата епоха. Джордж Форман със сигурност не е боксьор, който може да се подценява. Научава се да се бие като малък, защото израства в бедност и няма друг избор.

Забавлението на много американски семейства в този момент е именно боят. Форман печели първия си златен медал на Олимпийските игри през 1968 г. и ще стане шампион в тежка категория през 1973 г. Успява да прегази Джо Фрейзър, като мачът прилича повече на варгал, отколкото на двубой. Фрейзър няма никаква представа как да противодейства на левиатана и скоро Мохамед Али ще потърси своя пояс, докато спортните журналисти ще очакват убийство на ринга. Изненадата е огромна за мнозина и това е мачът, в който Али ще изненада света за пореден път. Години наред Джордж Форман ще разказва, че сънува този мач и всеки път се събужда изпотен.

Животът на Форман започва на 10 януари 1949 г. в Маршал, Тексас. Израства в Хюстън и се самообявява за гангстер, който няма място в училище. Завършва 9 клас и наистина ръководи някаква банда от малолетни, докато през 1965 г. не се включва в работнически съюз. Колегите му са впечатлени от размерите му и го карат да се захване професионално с бокс и дори назначават Док Броадус за треньор. Адаптацията на левиатана става сравнително бързо и скоро е сред избраните за Олимпийските игри.

File:George Foreman and Lyndon Johnson 1968.jpg

Заминава в Мексико и през 1968 г. печели златния медал с лекота, като отбелязва технически нокаут срещу съветския боксьор Чепулис, а малко след това идва и спортната кариера. Форман бързо печели славата си на брутален опонент, неговата сила определено може да се запомни веднага. Най-вероятно и до днес върви в категорията на боксьорите с най-мощни удари. Преди да грабне титлата от Форман, той ще си поиграе доста и ще го свали около 6 пъти на ринга, при това в рамките на само два рунда.

Али вижда силата и осъзнава, че няма нормален човек, който да издържи на всичко това. Използва нещо повече от сила и бързина – ум. В Киншаса, Заир температурите през нощта са около 27-28 градуса, когато е насрочена битката, Джордж е огромен и няма да издържи на жегата. Срещата продължава монотонно, докато Али чака левиатана да се измори и в 8-я рунд го нокаутира. Това е единственият му нокаут в професионалната кариера, други няма.

Идва втори мач за титла, но Джими Йонг няма намерение да я предаде през 1977 г. Гигантът е изморен и дехидратиран след мача, твърди, че е открил религията и смята да напусне срещата. Започва да се занимава с религия и дори открива своя собствена църква в Хюстън. По всичко личи, че той самият може би ще се върне изцяло в своята родина и няма никакво намерение да се връща към бокса.

File:Foreman tira golpe a clay.jpg

Близо 10 години след загубата от Йонг, на 38 години и с доста килограми над нормата, Форман прави едно изненадващо завръщане в бокса. Никой не е впечатлен от неговото представяне, битката срещу Стив Зоуски е посредствена, но след всеки следващ мач има време да влезе във форма и да покаже, че формата не е изгубена.

Всички искат да гледат как старчето се разправя с младите боксьори. Най-изненадващото е, че на 19 април 1991 г. боксовата федерация изправя Джордж Форман срещу Ивендър Холифийлд. Срещата в Атлантик сити е емблематична, двубоят е свиреп и мнозина посочват, че Джордж се е справил добре, преминавайки през всички рундове с младия шампион. Накрая съдиите решават, че победата остава за младия атлет.

Това не разочарова толкова Джордж и след като боксът е единственото, с което може да се занимава, следователно идва време за следващата по-интересна и специална битка. На 5 ноември 1994 г. Форман успява да нокаутира Майкъл Мурър в 10-я рунд. Това го прави и най-стария световен шампион в тежка категория. Федерацията ще отнеме неговия пояс, след като става ясно, че Джордж не иска да се бие повече.

На 22 ноември 1997 г. Форман прави своя последен мач срещу Шанън Бригс, макар и да е спечелил по мнението на зрителите, съдиите смятат друго. Завършва своята професионална кариера със 76 победи, 68 от тях с нокаут и около 5 загуби. Форман влиза в залата на славата през юни 2003 г.

File:Elgrafico 3918 foreman.jpg

В свободното си време боксьорът ще започне да произвежда грилове и ги пуска на пазара през 1994 г. Продължава да преподава в църквата си, продължава да се грижи за някои по-бедни и накрая получава договор от производителя Салтон за изкупуването на компанията срещу сумата от 137.5 милиона долара. През 2017 г. Форман споделя, че е сънувал или е имал видение за гриловете, след като Мохамед Али го нокаутира. Към този бизнес трябва да се добавят и продажби от дрехи, няколко книги, риалити шоу от 2008 г. и цяло семейство от 10 деца – 5 от момчетата се казват Джордж.

До днес продължава да е едно сериозно страшилище на ринга, макар и отдавна да се смята за отдаден християнин, демонстриращ много сериозни успехи в битката.

 
 
Коментарите са изключени за Джордж Форман откри бокса, религията и накрая започна да продава грилове – левиатанът с невиждана сила

Повече информация Виж всички