Рибата със змийска глава, която може да диша въздух и да пълзи по сушата

| от |

Змиеглавката (на английски – northern snakehead) е странно същество: технически е риба въпреки лицето ѝ, инвазивен вид, който може да диша въздух и да пълзи като змия. Миналия месец, на 25 май, един екземпляр беше уловена в Мисури от изумен рибар под преливника на езерото Уапапело в окръг Уейн. Това е четвъртия път, в който в щата е регистрирана Channa argus, според Департамента за опазване на околната среда на Мисури.

Животното има дълго тяло и глава като на змия, покрита с люспи с шарка на питон. Този вид може да достигне дължина до 1 метър и е страховит хищник, който се храни предимно с други риби, както и с ракообразни, жаби, малки влечуги, а понякога и с нещастни малки птици и бозайници.

За разлика от повечето риби, които водят чисто воден живот, тази може да диша въздух, което е полезно в слабо наситени с кислород води. Тя може да оцелява и на сушата в продължение на няколко дни, при условие че остане влажна, и дори може да се движи като змия.

Снимка: matt_whitbeck via iNaturalist (CC BY-NC 4.0)

Видът не е местен за САЩ, още повече за Мисури – всъщност произхожда от Азия – и е заплаха за местните видове, които ловува и с които се конкурира за ресурси.

Най-новото откритие е четвъртият път, в който рибата е забелязана в щата – първата е намерена в канавка през 2019 г., а други две бяха уловени миналата година.

„Рибарят разбрал, че е хванал нещо различно, проучил характеристиките на рибата и открил, че е змиеглавка“, каза Дейв Кнут, биолог по рибарство в МДР. „Той я оставил на асфалта за няколко часа, мислейки, че ще умре, но тя така и не умряла.“

След това рибата била опакована в плик и транспортирана до местния офис на Инженерния корпус на армията на САЩ, където агентът на Департамента за опазване на околната среда на Мисури Джейкъб Плункет я прибрал след близо четири часа, прекарани в плика.

„Когато взех рибата, тя все още беше съвсем жива и жизнена“, казва Плункет.

Длъжностните лица смятат, че инвазивната риба може да е навлязла за първи път в реките на САЩ след инцидент в търговска рибовъдна ферма в Арканзас през 2008 г. и оттогава тя си проправя път на север през водите на водосборния басейн на река Сейнт Франсис.

 
 
Коментарите са изключени за Рибата със змийска глава, която може да диша въздух и да пълзи по сушата

Повече информация Виж всички