shareit

Защо има бяло злато

| от |

Най-чистата форма на злато е, разбира се, жълта. Чистото злато обаче е прекалено меко за употреба в бижутерия – то може да бъде вдлъбнато като просто го натиснем силно с нокът. Излишно е в такъв случай да казвамe, че от ежедневното ползване, особено за неща като пръстени и гривни, бижутата биха се изхабили и деформирали доста бързо, ако златото е чисто. Затова то трябва да бъде преработено в по-трайно като се смеси с друг вид метал или метали.

Що се отнася до терминологията: 24-те карата, които съставят чистото злато, на практика означават, че всичките двадесет и четири части на това злато са чисти. Така един 18-каратов златен пръстен е изграден от 18 части чисто злато и 6 части нещо друго, като се добавят. Същата формула може да се приложи за всички златни бижута – нещо е от 14 каратово злато; това означава, че е съставено от 14 части злато и 10 части други метали.

И така, какви са тези други метали? Ако желаният резултат за определено бижу е все още златист цвят, обикновените металите са мед и цинк.

С бяло злато бижутерът обикновено използва метали като сребро, паладий, манган и никел, като никелът за известно време е основният избелващ агент поради това, че е евтин. В някои бижутерийни кръгове обаче никелът не се използва, защото предизвиква алергични реакции.

Полученото злато в тези случаи ще бъде избелено до по-сребрист цвят, но той обикновено няма да има силния сребрист оттенък, свързан с бялото злато днес. (Въпреки че има скоро създадени методи за постигане на това.) Но за голямо количество от бяло злато, сребристият блясък се създава след покриване на златната сплав с тънък слой родий, метал от семейството на платината.

Родий се предпочита заради яркия бял цвят и изключителна устойчивост. В крайна сметка обаче този слой ще се износи и под него ще се появи жълтия оттенък на бялото злато отдолу. В зависимост от точния му състав, този оттенък може да бъде едва забележим или пък изключително видимо

И все пак ако забележите жълт нюанс върху бижутата си след известно време, просто ги занесете да ги почистят и бижутер да им нанесе ново покритие от родий. В някои случаи бижутерите дори предлагат тази услуга безплатно, ако сте закупили въпросното бижу от тях.

 
 
Коментарите са изключени за Защо има бяло злато

Повече информация Виж всички