Представата ви за лъвския рев е грешна

| от |

Ревът на лъва е един от най-емблематичните звуци в света на природата – както и в Холивуд. Силният крясък на Краля на джунглата се е запечатал в общественото въображение в немалка степен благодарение на най-известната голяма котка в киното – лъвът на MGM, който се появява преди началото на много големи филми.

Има само един проблем: този емблематичен рев всъщност не е на лъв.

Лъвът Лео е талисманът на холивудското филмово студио Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). За кадрите са използвани няколко лъва, но Лео е красивият звяр, който в крайна сметка е избран да се появява в началото на почти всеки филм на компанията от 1957 г. насам. През 2021 г. тя преминава към използването на CGI лъв, но дигиталният двойник до голяма степен се основава на оригиналния Лео.

През 80-те години на миналия век звукорежисьорът Марк Мангини е натоварен със задачата да презапише рева на лъва в стереофоничен формат с надеждата да направи този легендарен звук още по-ясен и богат.

Той обаче се сблъсква с доста голям проблем: във видеоклипа Лео широко отваря устата си и оголва зъбите си, но въпреки че така изглежда свирепо, звярът всъщност не звучи страшно, а сънливо.

„Научих речника на големите котки и открих, че лъвовете, при цялата си свирепост, не ужасяващите звуци, когато предполагат величествено разтворената им, с оголени зъби уста, която се вижда в логото […] Открих, че всъщност звукът, който се чува, когато лъвът реве, е нещо по-близко до (за моите уши поне) гигантско прозяване“, обяснява Мангини в публикация за лъва на MGM на своя уебсайт.

„Та тази зъбата и вдъхваща страхопочитание паст е придружена от звук, който ни казва всъщност, че звяр иска да подремне.“

За да заобиколят проблема, Манджини и екипът му трябвало да се обърнат към друг представител на рода Panthera – тигрите.

„В интерес на истината, лъвът на MGM както преди, така и сега, не е точно лъв“, обяснява той.

„Чувствах, че е измама да не използвам лъвски звуци, но те просто не звучаха чак толкова впечатляващо. Така че ги замених с рев на тигър; той просто звучи по-голям и по-величествен.“

Нека обаче не се заблуждаваме. Както Манджини признава, лъвовете са напълно способни да създават силни, дълбоки и ужасяващи звуци със собствените си гласни струни, но повечето от ревовете им са по-фини, отколкото често се смята.

Както лъвовете, така и тигрите притежават мощни нискочестотни ревове благодарение на своите гласови струни с квадратна форма, за разлика от триъгълните при повечето видове. Техните са много хлабави и гелообразни, което им позволява да вибрират неравномерно и да генерират грубо звучащ вик.

Твърди се, че лъвовете имат най-силния рев от всички големи котки, като гласът им се чува на разстояние до 8 км. Въпреки това, както звукорежисьорите в MGM научиха по трудния начин, те може би не вдъхват много величественост, когато го проявяват.

 
 
Коментарите са изключени за Представата ви за лъвския рев е грешна

Повече информация Виж всички