Най-голямото семе в света

| от |

Семената са супергерои – те могат да се използват за хилада неща : за прехрана, за добиване на масло, във фармацевтиката…

Всъщност те са толкова важни, че дори има хранилище за семена, за когато денят на Страшния съд най-накрая дойде. Но когато става въпрос за семената на Lodoicea maldivica, най-голямото семе в света, нещата стават малко по-горещи – поне на пръв поглед.

Гигантът от островите

Коко дьо мер (coco de mer), наречен още морски кокос, е палма, която расте на островите Праслин и Кюриус на Сейшелите. И всичко в нея е голямо: тя може да достигне височина до 33,5 метра, да има листа, дълги повече от 9 метра, а също е и произвела най-големия плод, регистриран някога – 41 килограма.

Може би най-уникалната му характеристика обаче е друг рекордьор – семената на дървото са най-големите в света. Те могат да достигнат до 50 сантиметра в диаметър (около 1/3 от ръста на Дани ДеВито) и могат да тежат до невероятните 25 килограма, приблизително колкото възрастен булдог.

Seychellois boy with Coco de mer Vallée de Mai Praslin

Сейшелче със семена и съцветие

Както размерът, така и уникалната му форма отдавна са направили семето желано както от туристите, така и от нелегалните търговци. Приликата им с женски задни части пък е била желана гледка за самотните моряци.

Легендите на острова сочат също, че семената се произвеждат от мъжките и женските дървета, които се сношават по време на бурна нощ или пълнолуние. Твърди се, че те се разхождат из острова в търсене на партньор, срещат се в любовна прегръдка и така се получават младите фиданки.

CocoMale

Съцветие на мъжко растение

За разлика от семената, които са предназначени за разпръскване надалеч и на широко, семената на коко де мер са точно обратното. Те падат от родителското дърво и остават на мястото си, като чакат то да умре, след което могат да използват хранителните му вещества, за да пораснат. Това може да отнеме известно време, тъй като се смята, че кокосовите семена живеят над 200 години. Дори когато покълне, на дървото му трябват между 15 и 50 години, за да порасне и да достигне зрялост.

За съжаление на любителите на ботаниката, дървото е включено в Червения списък на Международния съюз за защита на природата като застрашен вид, като в дивата природа са останали само около 8000 зрели дървета. Смята се, че това е резултат от прекомерна сеч.

Обикновено друга от най-големите заплахи за застрашените видове е, представете си, инцестът – при ограничен брой партньори, генофондът също става ограничен и вредните мутации са по-вероятни. Това обаче не изглежда да е проблем за дървото, тъй като скорошно проучване разкри, че преминаването от семе до фиданка е по-успешно, когато дърветата родители са по-близки. Това явление, известно като инбридинг еуфория, може да е резултат от еволюцията на изолиран остров.

Дърветата и семената също така са добре защитени от властите, като имат правна защита както по силата на закона на Сейшелите, така и по силата на международните разпоредби на Международния съюз за защита на природата. Растенията се охраняват, а понякога дори се поставят в клетки, за да се предпазят от бракониери, които се опитват да задигнат семената и да ги продадат на висока цена. Пожарите също се смятат за сериозна заплаха; като защитна мярка около палмовата гора е поставена противопожарна ограда.

 
 
Коментарите са изключени за Най-голямото семе в света

Повече информация Виж всички