Колко най-дългото може да лети една птица без да маха с криле

| от |

За да разберем това, трябва да се отправим към Андите, където се намира едно абсолютно добиче – андският кондор (още южноамерикански). И като казваме „добиче“, не се шегуваме – това нещо може да тежи до 15 килограма, което го прави най-тежката летяща птица в света.

Може да изглежда, че толкова тежко животно изобщо не може да се издигне във въздуха, но кондори имат и впечатляващ размах на крилете – до 3,2 метра. Теглото им също е част от причината да се издигат нависоко; многото махане на крилата би било голямо усилие за толкова едра птица, затова те използват горещи въздушни течения, за да се задържат във въздуха.

И не е изненадващо, когато изследователите да установят, че андският кондор прекарва най-малко време в махане с криле при полет от всички реещи се птици.

Colca-condor-c03

Екип от Университета в Суонзи и Националния университет в Комахуе е проследил осем андски кондора в продължение на пет години, като им е поставил GPS устройство и записващо устройство, което да регистрира движението на крилата им.

На базата на тези данни те установяват, че кондорите са размахвали крила само през 1% от времето на полета си. Това означава, че само за малко извоюват титлата от странстващите албатроси, които според проучване могат да махат с криле 1,2% от времето на полета.

Подобно на албатросите, основната част от махането кондорите правят по време на излитане – всъщност повече от 75%. През останалото време успешно го избягват, като се възползват максимално от вятъра и въздушните течения, като една от птиците дори успява да издържи 5 часа без да махане, изминавайки за това време 172 км.

Климатът изглежда не оказва голямо влияние върху това дали кондорите ще махат с крила или не. „Това показва, че решенията кога и къде да се приземят са от голямо значение, тъй като те не само трябва да могат да излетят отново, но и ненужните кацания ще увеличат значително общите усилия за полета им“, обяснява авторът на изследването д-р Хана Уилямс в изявление.

За щастие на по-младите птици, тази способност за вземане на решения не изглежда да е нещо, което идва само с възрастта – всички кондори в изследването са били невръстни. „Нашите резултати показват, че дори неопитните птици могат да изминат огромни разстояния без да махат“, пишат авторите.

Това е впечатляващо постижение, но не само големите птици са способни на такива рекордни летателни трикове – титлата за най-дълго време, през което птица може да лети, без да се приземява, например, принадлежи на един много по-малък пернат приятел: черният бързолет.

 
 
Коментарите са изключени за Колко най-дългото може да лети една птица без да маха с криле

Повече информация Виж всички