shareit

Великите любовни истории: Жан-Пол Белмондо – шестте любими жени в живота на най-красивия грозник във френското кино

| от Мая Вуковска |

Спомням си как в един априлски ден през далечната 1982-а или 83-а година седях на колената на майка ми, за да виждам по-добре, в претъпкания кино-салон и с нетърпение чаках да свърши скучния кино преглед, в който гласът зад кадър възхваляваше азотноторовия завод “Сталин” в Димитровград за преизпълнената петилетка. Три дни предварително майка беше купила билети за “Професионалистът” – новия филм с Белмондо. По онова време повече си падах по Ален Делон, много ясно, а и имах повече негови снимки, купени от стрелбището. Обаче след прожекцията тотално се захласнах по френския таен агент с готиното кожено яке и обезоръжаваща усмивка. А и колко беше смел само!…

Сега, когато Жан-Пол или Бебѐл, както го наричаха, вече се оттегли в небесното царство да преследва лошите и да сваля мадами с ангелски крила, си спомняме с любов и тъга за всичките незабравими филмове моменти, които сме изживели заедно с него през годините на активната му актьорска кариера. А покрай тях би било любопитно, мисля си аз, да надникнем и зад вратата на интимния му живот. Животът на един непоправим чаровник, бонвиван и любимец на жените.

Има един анекдот за Белмондо, който е не по-малко известен във френските актьорски среди и от самия него. Когато през 1952 г. 19-годишен се записва да учи драматично изкуство в Парижката Консерватория, преподавателят му Пиер Дюкс, известен театрален режисьор и актьор, му заявява със сурова категоричност в гласа: “С тая твоя крива глава би било невероятно, ако и една жена успееш да излъжеш през живота си.” Дюкс обаче се оказва лош пророк, защото само след няколко години в леглото на грозника със сплескания боксьорски нос и големи уши от предградието Ньой сюр Сен ще се прескачат коя от коя по-големи красавици. И всяка от тях ще иска още и още от страстните му прегръдки.

Елоди Константин: Първата обичана … и първата разочарована

Всеки има своята първа любов. За някои тя си остава най-голяма и единствена, за други, като нашия Жан-Пол, тя е просто прелюдия към други най-големи и единствени любови.

Първото момиче, в което се влюбва до полуда, се казва Елоди и е професионална танцьорка, която кърши снага всяка вечер из таверните на Сен Жермен дьо Пре. Запознават се по време на една зимна ваканция в Швейцария. Женят се през 1959 г., след като вече имат едно дете – Патрисия, родена предната година. На двойката се раждат още две деца – Флоранса и Пол. Запитван от журналисти как Елоди понася да го гледа в горещи любовни сцени с толкова красиви жени на екрана, Бебѐл отговаря така: “Че тя да не е по-малко красива!

Е, разбира се, че се мръщи от време на време, но ако не беше поне малко ревнива, това щеше да ме обезпокои и да ме накара да си мисля, че не ме обича.”

Колкото и да го обича Елоди обаче, тя не е в състояние да го задържи до себе си, защото през 65-а на доскоро безоплачния семеен хоризонт се появява Урсула Андерс. А кой може да устои на сексапила на момичето на Джеймс Бонд! Не и Жан-Пол. Tолкова e хлътнал по швейцарската блондинка, че изобщо не е в състояние да бъде дискретен и скоро пресата изважда на бял свят връзката им.  Нещата стремглаво вървят към развод. “Никога няма да изоставя децата си,” твърди в свое оправдание актьорът пред медиите. “Готов съм да осигуря финансовото бъдеще на семейството си, но без любовта на Урсула, не бих могъл да работя и изобщо да съществувам. “

Разводът става факт през 1968 г.

През 1994 г. най-голямата им дъщеря, Патрисия, загива в пожар.

Урсула Андерс: Темпераментната

Мъдрите хора са казали: Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне. Бебѐл си пожелава момичето на Бонд и о, какъв късмет! желанието му се сбъдва. Успява да спечели сърцето на Андерс най-вече с разкошното си чувство за хумор, понеже коя жена не иска до себе си мъж, който я разсмива! Връзката им продължава седем години. Години, изпълнени със страсти от всякакъв характер, които толкова са липсвали на Белмондо по време на спокойния, подреден брак с Елоди. Невинаги обаче случващото се между любовниците се движи в положителния спектър на страстомера. Белмондо описва Урсула като тигрица – твърде красива, но и твърде ревнива.

В автобиографичната си книга от 2016 г. “Милиони животи са по-добре от само един” актьорът разказва една случка, в която Урсула проявява пословично избухливия си характер. “Урсула имаше навика да заключва външната врата, когато се запия навън. Една вечер се прибирам доста късно и естествено пак не мога да си вляза вкъщи. Решавам да взема стълбата и да се прекача през прозореца. Тъкмо да почукам на стъклото и прозорецът се отваря с трясък. Урсула ми се разкрещява: “Не те ли е срам, бе!” и след това бутна стълбата, както съм на нея.”

Лаура Антонели: Италианско екстра качество

За режисьора Лукино Висконти тя е “най-красивата жена във Вселената.” За Бебѐл тя е най-достойната партньорка – и на екрана, и в живота. Заедно са осем години и въпреки че се разделят през 1980-а, Белмондо не крие, че никога не е преставал да мисли за голямата си италианска любов. За Лаура. Влюбват се от пръв поглед по време на снимките на комедията Les Mariés de l’an Deux (1971). Заради увлечението си по френския си колега Лаура напуска съпруга си и се мести в Париж, за да заживее с любимия си и трите му деца.            

Връзката им не е безоблачен ден на плажа, но кой да предполага, че след като слагат край през 1981-а, животът на талантливата и красива италианска актриса ще се развие по такъв трагичен начин! През 91-а Антонели е осъдена за притежание и търговия на наркотици и прекарва девет години в затвора. В последствие е реабилитирана от италианския апелационен съд, който задължава Министерството на правосъдието да я възмезди със 108 хил. евро. Но уви, животът, душата и тялото на актрисата са разбити на малки парченца. Тя се затваря от външния свят в дома си в Ладисполи и почти никой вече не я зърва до смъртта й от инфаркт през 2005 г.

Карлос Сото Майор: Бразилската фурия

Връзката на Белмондо с бразилската певица в продължение на шест години през 80-те е доказателство за това, че мъжете рядко изневеряват на своя тип жена. Също като Урсула Андерс и Сото Майор е колкото страстна, толкова и луда за връзване, само че на квадрат. Ето как я описва самият Жан-Пол: “Жена с толкова ревнив характер, че гранични с екстравагантността. Отдавам темперамента й най-вече на нравите в Латинска Америка, където жените наблюдават мъжете си с вниманието на диспечер на въздушното движение.”

Карлос и Бебѐл се разделят дискретно през 1987-а, но… само за да се съберат отново през март 2020-а.

Нати Тардивел: Майката на Стела

80-те определено са бурно десетилетие за любовния живот на Белмондо, защото две години след като късат със Сото Майор, той започва връзка с бъдещата си бивша втора съпруга – фотомодела Нати. Сключват брак чак през 2002 г. заради обещанието на Белмондо, че, ако прескочи трапа след масирания мозъчен кръвоизлив, който е получил предната година  по време на почивка в Корсика, ще се ожени за Нати. Кръвоизливът не го убива, но парализира дясната половина на тялото му и той губи говора си. Белмондо обаче доказва, че е силен и волеви мъж не само на екрана. С много усилия успява да се възстанови от инсулта и шест години по-късно отново е на снимачната площадка. Междувременно семейството им се е увеличило с още един член. През 2005 г. се ражда четвъртото му дете – Стела. Въпреки че с Нати се развеждат през 2008 г., Белмондо запазва най-нежното късче от сърцето си за нея и Стела: “Тя ми направи най-големия подарък, който един мъж може да получи от една жена – нашата малка Стела. А и никога няма да престана да й бъда благодарен за постоянните й грижи след инсулта.”

Барбара Гандолфи: Мошеничката

Последното завоевание на Бебѐл е с 42 години по-младата Барбара – елитна компаньонка и бивш модел на Playboy. Мотивите на знойната брюнетка да започне тази връзка обаче не се оказват никак чисти. През 2009 г. прокуратурата в Брюж започва разследване на два съмнителни превода на сметката на фирмите на бившия съпруг на Гандолфи в Дубай. Тя и Белмондо са привикани да дадат показания пред белгийските и френските власти във връзка със заем от 200 хил. евро, които актьорът дал на любовницата си.

През следващата година прокуратурата излиза с официални обвинения към плеймейтката за изнудване, финансова измама и пране на пари. Въпреки че на всички вече е от ясно по-ясно, че красавицата е злоупотребявала с интимната си връзка с Белмондо, той продължава да я защитава безрезервно. Дори след като обират БЕЗ взлом дома му и полицията подозира, че зад обира стои Барбара, защото тя единствена има ключ за апартамента! В крайна сметка двамата се разделят през 2012 г. Пет години по-късно Гандолфи е призната за виновна и осъдена на 9 месеца условно, както и да плати глоба от 5 500 евро.

Карлос Сото Майор: Новата стара любов, която се оказва и последна

В зенита на живота си Белмондо преоткрива любовта с бившата си приятелка отпреди четири десетилетия – Карлос Сото Майор. През август миналата година легендарният актьор публикува кратко видео в Инстаграм профила си, на което той  и 59-годишната бразилка седят, интимно притиснати един до друг, в кафене на открито. Текстът към поста е повече от красноречив: “La vie est belle.” След многобройните здравословни проблеми в последно време почитателите му не могат да се нарадват, че го виждат в такава форма и при това отново в компанията на обичана жена.  Коментарите са повече от въодушевяващи и всички пожелават щастие и дълголетие на двойката.

Година по-късно Франция скърби заради смъртта на “свещеното чудовище” на френското кино. Но Карлос Сото Майор е по-тъжна от всички. Защото за втори път път през живота си е загубила любимия мъж. Този път обаче е завинаги.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Жан-Пол Белмондо – шестте любими жени в живота на най-красивия грозник във френското кино

Повече информация Виж всички