shareit

Великите любовни истории: Хийт Леджър и Мишел Уилямс: “Щастлив завинаги в твоите очи”

| от Мая Вуковска |

“Happy Ever After In Your Eyes” е заглавието на песента, която Хийт Леджър поръчва на своя приятел-музикант Бен Харпър да напише, за да посвети на своята все още неродена дъщеря. В нея се пее:

Не можех просто да те оставя, отивайки на небето.

Затова те нося в усмивката си.

За първи път виждам завинаги щастливото си аз,

отразено във очите ти.

Сякаш следвайки пророчеството на изпятите строфи, Хийт си отива от тоя свят, преди още дъщеря му да е достатъчно голяма, за да разбере посланието, което й е оставил.

Това е историята на кратката, романтична и трагично завършила любов на двама холивудски любимци – Хийт Леджър и Мишел Уилямс.

2005 Toronto Film Festival - "Brokeback Mountain" Press Conference

Да се влюбиш в жена си, докато си в образа на гей

Има филми, които не само докосват сърцата на милиони хора по света, но променят и живота на тези, които ги създават. Такъв е случаят с “Планината Броукбек” , който разказва за забранената любов между двама наемни работници – работника в ранчо Енис (Хийт Леджър) и родео каубоя Джак (Джейк Джиленхол). Епичната лента на режисьора Анг Лий не само печели над 40 награди, но и събира двама от актьорите извън екрана.

Сладко-ироничен е фактът,  че във филма Хийт и Мишел играят съпрузи. Моментът, в който между двамата актьори припламва искрата на привличането, е сцената, в която героите им се спускат с шейна по един склон. По време на третия дубъл Мишел пада от шейната и си наранява коляното. Преди да я откарат в болницата, хора от екипа забелязват как Хийт гали колежката си по косата, настоявайки да я придружи до болницата. Трогателната сцена не убягва от вниманието и на самия режисьор: “Веднага ни стана ясно, че Хийт се влюбва в нея. След тази случка нещата между тях се развиха много бързо.” Анг Лий изобщо не преувеличава,  защото Мишел забременява още по време на снимките. Матилда се ражда през октомври 2005 г. – три месеца преди премиерата на филма.

Въпреки слуховете, че двамата тайно са се оженили в началото на 2007 г., те така и не сключват официален брак, по повод на което Леджър казва: “Не ми е необходимо парче хартия, за да удостоверя любовта си към нея, към моята сродна душа.”

Ledger and Williams shop

Професия: татко

Вместо да се установят в Лос Анджелис, както се очаква заради професията им, Хийт и Мишел заживяват в боядисана в зелено къща в малкия бруклински  квартал Борум Хил. Успехът на “Планината Броукбек” и спокойният живот в Бруклин бележат най-щастливия период в живота на двойката. Пред New York Magazinе Леджър казва: “Имаме намерение тук да пуснем корени, защото не мога да си представя друго място на света, където да искам да бъда точно сега. За първи път имам чувството, че мога да имам нормален живот. Много сме щастливи.”

Всъщност Леджър е толкова доволен от новия курс, по който е поел иначе разпиления му до този момент живот,  че за известно време спира да снима филми, за да се грижи за дъщеря си. И докато Мишел пътува и работи, той си седи вкъщи и домакинства. “Викайте ми ‘Господин Tатко’! Сутрин приготвям зърнена закуска и сварявам едно яйце за Матилда, мия чиниите и после се заемам с приготвянето на обяда. Харесва ми новата ми работа.”

“Нищо не прави Хийт по-щастлив от ролята му на баща, “ казва сестрата на актьора. “С часове може да обикаля по улиците на Ню Йорк, качил детето на раменете си.”

"Awake and Sing!" Opening Night - After Party

Вълкът козината си мени…

Допреди да се кротне и да стане баща, Хийт живее на ръба – признава си, че е прекалявал с бирите и е пушил по пет джойнта всеки ден в продължение на 20 години. “Имах чувството, че съм дух, че не съществувам. Сега е съвсем различно.” Но както се случва често, хора, които драстично са променили лайфстайла си, в един момент се “подхлъзват” и се връщат към стария си начин на живот. В случая с Леджър и Уилямс обратният завой, който връзката им взима, е неизбежен. А и всичко е по-сложно, когато и двамата сте световни звезди на по 20 и няколко години. И с бебе отгоре на всичко!

Лека-полека актьорът се връща към предишното си любимoто си занимание – купонясването. В началото Мишел се прави, че не забелязва промяната в поведението на любимия, но когато все по-често до нея достигат слухове, че Хийт отново взима наркотици, решава да се намеси. При това не е сама, а с кохорта от обиграни адвоката зад гърба си. Обезпокоен, че ще му разкатаят фамилията от съдебни дела и в крайна сметка ще загуби попечителство над дъщеря си, Хийт се взима в ръце и за втори път спира марихуаната и алкохола. Обаче зависимостта му се пренасочва към медикаментите.

Въпреки че някои от приятелите на двойката все още виждат хляб в тяхната връзка, нещата са тръгнали към разпад. Хийт и Мишел все повече се отчуждават. Не че са престанали да се обичат, напротив! – но просто когато не върви, не върви.

The 78th Annual Academy Awards - Arrivals

Раздяла, филмови роли и други фатални неприятности

В началото на 2008 г. Хийт Леджър е на върха на кариерата си и се радва на голяма популярност, обаче в личен план нещата вървят все по̀ на зле. Освен че лапа хапчетата като бонбонки, страда и от инсомния – нощем му се събират не повече от два часа сън. С Мишел са скъсали (почти) окончателно: тя продължава да живее в зелената къща в Бруклин, а той се изнася в апартамент в Манахатън. Освен лекарствата и раздялата с любимата жена, за депресивното му състояние до известна степен допринасят и ролите му в последните два филма:  “I’m not there” – биографен филм за Боб Дилан, в който се превъплъщава в един от шестте персонажа, пресъздаващи легендарния музикант, и “The Dark Knight” – поредният филм от поредицата за Батман, в който му е поверена ролята на Жокера. Последната си роля Леджър описва като такава на “психопат, масов убиец, шизофреник и клоун, неспособен да прояви емпатия.” Е как да не превъртиш, когато се превъплъщаваш в такъв образ?!

Леджър седи с часове във вцепенение в хотелската си стая и експериментира с различни гласове и актьорски техники, опитвайки се по този начин да влезе в главата на Жокера. Почти не спи и е раздиран вътрешно от тъга заради липсата на Мишел и Матилда.

Семейството на актьора не може да скрие тревогата си. Сестра му е била особено обезпокоена от инсомнията и пристрастеността му към приспивателните. До последно обаче Хийт не престава да я уверява по телефона, че е добре и че знае какво прави.

Но явно не знае, защото на 22 януари 2008 г. е намерен мъртъв в апартамента си. При разпита в полицейския участък след инцидента икономката казва, че към 12:30 същия ден Леджър все още е спял, защото е чула хъркане откъм спалнята му. Когато обаче два часа по-късно е дошла масажистката и актьорът не й отворил, обезпокоени от липсата на отговор, двете жени са разбили вратата. Патоанатомът заключава, че причина за смъртта е предозиране с коктейл от предписаните му медикаменти – болкоуспокяващи, приспивателни и антидепресанти. Дали предозирането е било случайно или нарочно никой не може да каже и до ден днешен. А най-малко мъртвият Хийт.

Животът на един от най-обещаващите холивудски актьори приключва на 28-годишна възраст.

21st Annual Santa Barbara International Film Festival - Retrospective in Black & White by Chris Weeks

Пет годежа и два брака по-късно

Няколко седмици след смъртта на Леджър Мишел Уилямс слага край на траурното си  мълчание пред пресата със следното изказване: “Сърцето ми е разбито на парчета. Семейството на Хийт и аз наблюдаваме как Матилда говори с дърветата и гушка животни  и знаем, че баща й е все още сред нас. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да израсне с най-добрите спомени за него.”

Въпреки че последните месеци от връзката им са кошмарни, Мишел продължава да обича Хийт и след смъртта му. Тя винаги е знаела, че той е трудно хлапе със сложно минало, но въпреки всичко е била убедена, че има шанс за тях да заживеят “happily ever after.” Tова обаче не се случва и сега, когато Хийт е мъртъв, Мишел не намира начин да преодолее загубата му. Опитва се на няколко пъти да се върне обратно в коловозите на любовта, започвайки връзка с различни мъже, въобразявайки си, че едно ново влюбване ще намали болката. Случва се обаче точно обратното – с всеки следващ мъж болката само става по-силна.

Режисьорът Спайк Джоунз се задържа в живота й около година. “Просто не му беше времето,” спомня си Уилямс.”Само се насилвах да се вкарам в романтично настроение.”

Следва кратка афера с актьора Джейсън Сийгъл, известен с ролята си на Маршъл в сериала “Как се запознах с майка ви”, след което самотната майка от Бруклин се прехвърля на художника-модернист Дъстин Йелин. Той обаче й идва прекалено превзет, защото не след дълго го сменя с писателя Джонатан Сафран-Фоер, в чиято житейска съдба припознава малко или много своята собствена. Тя обаче е  все още твърде предпазлива и не иска да се обвързва сериозно с човек, за когото не е на сто процента сигурен, че е правилният за нея.

А Сафран-Фоер явно не е, понеже в следващия момент писателят е рязко изместен от 50-годишният финансов консултант Андрю Юманс, който е нейните очи изглежда стабилен и отдаден на семейството мъж. Обаче въпреки харвардското си образование, страхотна външност и приятен характер, и този мъж не се задържа задълго в живота на Вилямс.

И тогава, през 2018 година, жената, чийто интимен живот приятелите й сравняват с черна дупка, съвсем неочаквано се омъжва за певецa, текстописец и баща на тригодишно хлапе Фил Елверум. Но както и всичките й предишни връзки, и тази не продължава повече от година.

Понастоящем 40-годишната Мишел Уилямс е омъжена за театралния режисьор Томас Кайл, а през лятото на миналата година стана майка за втори път.

Дали най-после Мишел е успяла да забрави Хийт и трудната им любов? Едва ли, защото, както самата тя казва, “всеки път, когато погледна дъщеря си в очите, виждам него.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Хийт Леджър и Мишел Уилямс: “Щастлив завинаги в твоите очи”

Повече информация Виж всички