Кийт Флинт, който запали огъня

| от chronicle.bg |

Годината е 1995, а мястото Гластънбъри, Англия. На сцената на популярния Glastonbury Festival излизат The Prodigy. Публиката е в шок от това, което вижда – косата на Кийт Флинт е боядисана в розово, очната му линия е много по-изразена, а пиърсингите на лицето му са повече. Той излиза на сцената в голяма прозрачна гумена топка.

Кийт Чарлс Флинт е роден на 17 септември 1969 година в Редбридж, Лондон, Англия. В средата на 70-те години Клайв и Ивон Флинт заедно със сина си се местя в Есекс. По-късно той напуска училище и отива да живее в Брейнтрий, където случайно се запознава с Лиъм Хоулет в местен рейв клуб.


Вижте тази публикация в Instagram.

Your Romanian travel rep ! #theprodigy #notourists #fuckyouholidays pic by #feze

Публикация, споделена от The Prodigy official (@theprodigyofficial) на

Семейството на Кийт е проблемно и баща му го гони от вкъщи.

Музикантът никога не е искал да преследва кариера, има лоши оценки в училище и никакви способности, След като напуска дома си, прекарва известно време в Израел като търговец. След като се връща във Великобритания, живее в Брейнтрий заедно с приятели, един от които е и Шарки – единственото момче член на групата. Тя е танцьорка и за първи път се появява с The Prodigy в началото на 90-та година, на първото им участие. В края на същата година обаче Кийт получава възможност да сключи звукозаписен договор – това не се харесва на Шарки и тя напуска.

the_prodigy-sharky_2

В този период Кийт си пуска дълга коса и се облича с афганско палто. Това му изкарва прякора Шийпдог (sheepdog – овчарско куче, от англ.) Той често посещава The Barn, нощен клуб в Брейнтрий, където усъвършенства танцувалните си способности, с които го знаем. Неговият приятел Лирой, с когото се запознават в клуба, също танцува, но предпочита по-бавните движения за разлика то бързия стил на Кийт. Двамата правят чудесно дуо и Шарки често се включва в танците заедно с тях.

Лиъм Хоулет е местен диджей, с когото Флинт се запознава и който му дава касетка с диджейски сет заедно с няколко авторски неща от страна Б. Когато Кийт и Лирой чуват материала на Лиъм, остават вцепенени. Те искат да започнат сценичен проект заедно с него колкото е възможно по-скоро – той ще е в центъра на представлението, на пианото си, а те ще танцуват. Лиъм се съгласява, но казва, че ще им трябват вокали. Така в деня на първото им участие реге изпълнителят Максим Риалити се присъединява към групата.

Prodigy

Кийт става най-популярният и разпознаваем член на групата като е наричан и „фронтмен“ след като изпълнява вокалите за емблематичната „Firestarter“ от 1996 година, Той обаче отрича тази позиция, която той отрича. На сцената той е цял спектакъл – крещи, танцува и се „изразява визуално“, както той сам казва.

След албума „Experience“ Флинт започва еволюцията на имиджа си. През 1994 на музиката от „Music for the Jilted Generation“ той носи очна линия на сцената. През 1995 обаче в Гластънбъри нещата са различни. В края на годината плъзват слухове из Брейнтрий, че Кийт е записал нови вокали за ново парче на The Prodigy с името „Firestarter“. След премиерата на песента в Есекс следват още участия в цяла Великобритания, на които Кийт се показва с обръсната посредата на два гребена боядисана коса и още по-силен грим.

По това време той казва: „Крещях с тялото си през последните 6 години, сега е време да покрещя и с уста.“

В „The Fat Of The Land“ Кийт пее в почти половината от песните. След като излизат клиповете на „Firestarter“ и „Breathe“, той става икона на поп културата от 90-те години. И кошмарът на всеки родител. Заради страшния си вид във видеата, когато те се завъртат по TOTP TV, телевизията получава рекорден брой жалби. В една от тях, притеснен родител го нарича „човек в спешна нужда от медицинска помощ“.

Въпреки вида си – покрит с татуировки и пиърсинги (над 100 по цялото тяло) – Кийт Флинт се оказва най-милият член на групата. Той обожава мотори и през лятото на 1998 казва, че иска да се състезава в Clubman’s Race, където моторите развиват до 260 км/ч, а през октомври същата година се класира трети на едно от състезанията, на които участва, като през годините те стават все повече и повече. Флинт обаче да се занимава и с градинарство: „В момента копае изкуствено езеро в градината си, което е около 1,2 метра дълбоко и към 6 метра дълго. Обожава градината си“, казва Лирой. Кий обича и животни. Във филма „Prodigy Unauthorised“ бившият училищен директор на музиканта разказва как той е хранил училищното зайче. Един от съучениците му пък споделя: „Беше голям добряк и много тих човек. Много се шокирах, когато го видях години по-късно. Помня веднъж, когато се прибираше от училище, беше намерил ранен таралеж. Взе го вкъщи и се опита да го излекува, но за съжаление таралежчето умря. Кийт беше съкрушен.“

Флинт излиза с телевизионната водеща Гейл Портър преди тя да се омъжи са китариста на Toploader Дан Хипгрейв. Двойката е известна като „Красавицата и Звяра“ заради невинния вид на Гейл и не толкова невинния вид на Кийт. Те се разделят през 2000 година и през 2006 той се жени за японската диджейка Маюми Кай известна също и като DJ Gedo Super Mega Bitch. За жалост обаче те се разделят през 2018 като някои твърдят, че това подтиква музиканта сам да прекрати живота си.

Keith-Flint-dead-Prodigy-singer-takes-his-own-life-at-49

През 2001/2002 Кийт се учи да свири на китара с намерението да свири на сцена. „Все още не може, но това е целта“, казва Хаулет. „Ако исках китарист, който свири много добре, щях да намеря някой, но идеята на тази група е ‘направи си сам’. Радвам се, че Кийт иска да свири и че това, което свири, не е музикално. Това го кара да свири в стил, който е, хм, маниакален всъщност, и това води до добри резултати. Той постоянно ми дава различни неща, които е записал, за да ги включа към някоя песен. Хубаво е някой от групата да дава музикални идеи. На живо обаче все още не е готов. Говорили сме по въпроса и може би някой ден ще се случи.“

Кийт Флинт обича опасностите още от малък. Тогава той често си играе с контакти, но въпреки това никога не го удря ток. „От време на време ще направя нещо, което ще ме приближи до смъртта. Обичах да се блъскам с мотора си толкова, колкото обичах и да карам.“

Това, което най-добре описва характера му, е текста на „Firestarter“, защото го пише сам за себе си. Това е първото нещо което прави, което всъщност му харесва: „За първи път харесах нещо, което съм направил. Не само музикално, а въобще. Прибрах се, написах текста и си помислих „Обожавам това“, и тогава получих много силна емоционална вълна.“

На 4 март 2019 година Кийт Флинт е намерен мъртъв в дома си след като се самоубива.

 
 
Коментарите са изключени за Кийт Флинт, който запали огъня

Повече информация Виж всички