Руската федерация прогонва над 6000 учени – те вече не са необходими

| от |

Повече от 3 години назад, руският учен Юри Ковалев споделя, че руските специалисти имат невероятни успехи в изследването на черни дупки в открития космос. Оптимизмът на Юри е огромен и пред медиите се разказват интересни и впечатляващи истории за нови открития, които биха могли да променят облика на Русия. За съжаление все още не са направени и е очевидно, че може би ще останат в миналото.

След началото на войната през февруари, миналата година, много руски учени побързаха да напуснат страната, оставяйки след себе си само присъдата на руския агресор. Ковалев се намира в Германия и помага на немските учени от Русия да намерят друг дом, където да продължат своите научни трудове. Още с началото на войната е оставено отворено и протестно писмо, подписано от 8489 души.

Аномалиите в началото на миналата година бяха все повече, но една от най-интересните е, че билетите до Истанбул бяха разпродадени за часове. Повечето руски граждани бързат да напуснат потъващия кораб, като някои след това ще търсят посока в една съвсем различна територия. Александър Марков е п-р в Руската академия на науките, занимава се с Биологична еволюция и води редица изследвания, той заминава за Истанбул със съпругата си, която също е водещ изследовател в Палеонтологическия инстут и Руската академия на науките.

Съществува усещането, че всичко ще свърши през следващите седмици, но през декември идва новината за нова мобилизация и повишаване на напрежението. Виктор Василев е известен математик от Москва, който напуска Русия и се установява в Москва. Някои от най-добрите професори и учени ще напуснат Русия и най-вероятно никога няма да се завърнат.

С избухването на войната, най-различни научни организации се стремят да помогнат на изследователи да напуснат безопасно, преди да бъдат мобилизирани. Чатовете в Телеграм посочват, че повече от 6 хиляди души са търсели начин да избягат.

За изненада, науката идва със своите позитиви, бежанците в Черна гора са побързали да създадат нови интересни предмети като Либерални изкуства и наука. Университети в Черна гора вече са засипани с класни изследователи, които искат да преподават. Някога и Хитлер гонеше учени и накрая се оказа, че Айнщайн работи за другия лагер.

Научната почва в Русия замръзва и се забавя значително, по думите на някои от последните обитатели на изследователската сфера, повечето експерименти са напълно замразени, тъй като няма кой да ги провежда. Сергей Попов получава награда за принос към науката в сферата на астрофизиката през 2016 г. и след 6 години подписва протестното писмо и напуска страната.

Един разумен човек може да се притесни, че страната губи цвета на нацията си, но Русия не прави нищо по въпроса. Самите научни организации ще прогонват учени самостоятелно, обвинявайки ги в предатели и шпиони, използвайки абсурдни закони от 30-те години на миналия век.

Налагат се наказания и гонения на преподаватели, които не могат да разпространяват повече лъжите за Втората Световна война. Преподавателят в Руската академия по Национална икономика и Публична администрация, позната още като президентската академия, започва да се пропуква. Бъдещите възпитаници често преминават някаква странна военна подготовка и лягат под движещи се танкове като тест на смелостта, но съдейки последните събития, танковете или ги няма или са преминали през други методи на обучение. Денис Греков чете лекции в същата академия и накрая е критичен към настоящата война, което кара неговите ученици да го докладват и да бъде задържан, като преди това е помолен да подаде оставка. Татяна Камозова в същото училище е осъдена за публикуването на вредни мнения в социалния си профил. Нейните студенти се отричат от нея, а след това трябва да подаде оставка, а после е призована в полицията. Греков заминава в Полша, докато Камозова не е известна с избора си на локация.

Бившият изпълнителен директор на научния департамент в Руското Военно-историческо общество ще има още по-тъжна съдба. Константин Пахалюк е разжалван два пъти, един път в социалните мрежи и втори път в ефир. Причината? Отказва да нарече Украйна – фашистка, както и да каже това, което водещите в телевизията искат да чуят. Изключен е от научния кръг, защото в списъка му с контакти е открит агент на Мосад. От началото на войната става ясно, че другите университети също страдат. Повечето са уволнявани директно по телефона. Института по Хуманитарна история и Теоретични изследвания губи повече от 60% от своя екип.

Най-странното е, че научното общество на Русия премахва и имената на онези, които имат принос в различните публикации. Същата практика може да бъде открита и през 80-те години в СССР, но сега просто се повтаря. Прогонването на учени се запълва с други интересни идеи. През 2022 г. Путин официално забранява всички книги, сайтове, материали и дори теми за еднополови връзки. Нещо още по-забавно е, че книгите, които имат такова съдържание, официално излизат от библиотеките и не се предоставят. Учените, които нямат средствата да избягат, практически остават затворени и без право да публикуват своите трудове.

Нови теми като „Независимост на ДНР и ЛНР“ ще бъдат разрешени, докато новата учебна програма ще дава сериозни стипендии за изследвания в областта на патриотизма, фалшивите новини и пропагандата. Университета на Владимир Путин е един от същите, които раздават стипендии за най-различни странни изследвания без никаква почва. Липсата на учени ще се отрази в дългосрочен план, но това ще дойде по-късно.

 
 
Коментарите са изключени за Руската федерация прогонва над 6000 учени – те вече не са необходими

Повече информация Виж всички