shareit

Какво върна Белгия от първия министър-председател на Конго

| от |

След близо 61 години след смъртта на Патрис Лумумба, един от демократичните лидери на Конго, една част от него най-накрая се върна обратно в родината му. След ужасяващото управление на Белгия и факта, че се извършва един от най-жестоките геноциди от европейска страна, прави историята още по-интересна.

Трябва да разберем, че Белгия продължава да търси начин, с който не само да признае вината си, но и да излезе колкото се може по-невинна. Освен това няма как да пропуснем и факта, че на фона на всички събития в Европа, Белгия най-накрая започна да говори и дори да признава за своето колониално минало.

За децата на Лумумба, това е един сладкогорчив момент. Оказва се, че от един човек, известен още като конгоанският герой, е останал само един златен зъб.

Харизматичният Лумумба е взел властта през 1960 г., когато Конго започва да се бори за своята независимост в Белгия през 1960 г. Неговото време в кабинета е изключително кратко – по-малко от седем месеца. Лумумба e убит по време на белгийски преврат през 1961 г. На 17 януари именно Лумумба е разстрелян, а неговото тяло е изгорено и хвърлено в плитък гроб.

За да няма никакви следи от първия, който някога се осмелява да говори за свобода на страната си, белгийците го карат на близо 200 километра от мястото на убийството. По-късно го ексхумират и всички останки се поставят в киселина, за да бъде изцяло заличен от историята. Герард Соете, белгийски полицейски комисар ще участва не само в изпълнението на смъртната му присъда, но дори ще вземе част в осакатяването на тялото.

Като артефакт от самото събитие, успява да вземе златния зъб на Лукумба и два негови пръста. След Смъртта на Соете, останките стават притежание на неговата дъщеря. Дъщерята на Лумумба – Джулиана ще заяви, че не може да си представи каква омраза трябва да изпитва един човек, за да успее да извърши нещо подобно.

Интересно е, че жената напомня как и самите нацисти са правили същото, взимайки артефакти от жертвите си. След близо две години чакане и обръщение към белгийския крал Филипе, тя най-накрая получава единственото, което е останало – златният зъб.

На самата церемония, която се провежда в Брюксел, министър-председателят Александър де Кро заявява, че Белгия поема „моралната отговорност“ за убийството на баща ѝ.

 
 
Коментарите са изключени за Какво върна Белгия от първия министър-председател на Конго

Повече информация Виж всички