shareit

Игор Гиркин оркестрира Чечня, Босна, Донбас и Крим, а днес е най-горещ опонент на Путин

| от |

Игор Всеволодович Гиркин е име, което може и никога да не сте чували. Познат е още като Игор Стрелков и през дългата му военна кариера е записан като руски ветеран и бивш агент на ФСБ. Остава известен с ролята си в анексирането на Крим, а по-късно и с войната в Донбас, която е организирана от военни групировки в Донецк. Участва активно в обсадата на Словянск и задържа града почти четири месеца, преди да бъде нападнат от украинската армия. На 16 май 2014 г. ще бъде дори министър на отбраната в Донбас. След свалянето на малайзийския самолет в полет 17 на същите авио линии, той е освободен от длъжност и до този момент е един от най-търсените хора в Интерпол.

До днес същият признава, че има морална вина за случилото се, но не е натиснал копчето и няма пряка роля. През 2021 г. Нидерландия ще поиска доживотна присъда за огромният брой обвинения, тъй като там липсва смъртното наказание. Съден е многократно от Украйна за тероризъм, понесъл е доста санкции от ЕС, САЩ, Великобритания, Австралия, Япония, Канада, Швейцария и други. Смята се за един от основоположниците на конфликта в Източна Украйна. Твърди се, че Гиркин има водеща роля в конфликти по цял свят. Има намеса за агресията в Транснистрия, Босна и Чечня.

В Босна дори се смята за член на босненската армия, който е участвал в редица кланета и убийства на хиляди цивилни. Оказва се, че от 1996 г. до 2013 г. е бил агент на ФСБ. Между 1999 г. и 2005 г. се е намирал в Чечня, когато се води втората Руско-чеченска война. Действията му в Украйна също не могат да се игнорират, както посочихме в горните редове, но освен с особено влияние и успехи, към това трябва да се добавят саботажи и терористични операции. На 17 април 2014 г. същият е подозиран за отвличането на местен украински политик на име Володимир Рибак, както и на 19-годишен студент.

Украинското разузнаване публикува разговор между Гиркин и неговите подчинени, в което се чува ясно как политикът трябва да бъде неутрализиран. Записан е втори разговор, в който Игор заявява, че тялото трябва да се премести, защото започва да мирише. Володимир е открит с разбита глава, множество прободни рани и разкъсан стомах. Изхвърлен е като куче в река близо до Словянск. През 2020 г. Игор ще признае пред украински журналист, че е наредил убийствата на посочените хора, защото това били врагове.

Между 4-5 юли 2014 г. ще бъде засечен разговор, в който Игор иска помощ от ВВС, защото е на път да изгуби позицията си. И така историята продължава и до днес с една особена изненада – Игор се смята за един от най-големите критици на Путин и войната в Украйна. Той самият не вижда нищо положително във воденето на подобна битка и смята, че крахът е сигурен, а тази война – отдавна изгубена. Гиркин е преследван от най-различни институции, но винаги успява да избегне залавяне. Разследващите журналисти в Bellingcat споделят, че повечето самолетни резервации са направени от неговата съпруга, но той самият никога не може да бъде открит в листа с пасажерите.

На 13 май точно той беше един от основните критици и обвини Сергей Шойгу в престъпна нескопосаност, която ще коства победата на Русия в Украйна. Игор не е сигурен дали това не е някаква форма на държавна измяна, но има някакви подозрения за некадърството. Кремъл не бърза да отговаря на коментарите по адрес на своя бивш агент.

Дълго време Шойгу продължаваше да се смята за един особен и положителен герой, приближен до Путин и смятан за непоклатима фигура. Сега ситуацията е малко по-различна. Ключова точка в критиката на бившия агент е, че Русия трябва да смени стратегията си, да събере нови хора и едва тогава да се включи в битката. На този етап е известно, че затворниците получават право да се сражават на фронта, а от скоро се твърди, че дори руските лудници са отворени и всеки, който може да носи оръжие ще го получи на фронта.

Игор не пропуска възможността да осъжда и действията на Владислав Сурков – един от съветниците на Владимир Путин, който в началото на 20202 г. се опитва да поеме контрола над някои организации в Донбас, включително и „Руски свят“. Същият не е успял да се справи с пропагандата, нито с контрола на тази територия. До днес Игор продължава да смята, че няма никакви нарушавания на човешките права, а това е забавно, имайки предвид, че той самият споделя в детайли как е работил по време на конфликта в Крим, а след това и в Донбас. В едно от многото си интервюта, той ще сподели следното:

„Украинските военни ми казваха, че съм страхливец, защото винаги се крия зад цивилните. Съжалявам! Няма да изляза на бойното поле, за да бъда застрелян. Не съм Дон Кихот!“

Използването на човешки щит е стара практика и този човек го е прилагал много пъти във военни действия. Твърди се, че дори не се опитва да брои жертвите. Неговите бойци често са вършели най-различни военни престъпления, включително изнасилвания, кланета и много други. Неговата дивизия носи името „наказателен отряд“ и подобно име не може да изненада никого. Всички цивилни се погребват с една присъда – саботьори или шпиони. Една от любимите му заплахи е, че ако украинците не се предадат, неговият мерник ще бъде насочен към цивилните.

Дали това е нова стратегия? През март 2016 г. решава да бъде герой и разказва за други убийства във в-к Консомолска правда, но малко след това интервюто е свалено, защото може да се смята за признание по обвинение за извършено военно престъпление. Има и една положителна новина, с избухването на войната е ясно, че бившият министър на отбраната от Донецк е искал да отиде и да се бие на фронта, но е задържан в Крим, докато се опитва да влезе в страната с подправени документи. Интересното е, че документите са на името на Сергей Рунов, бивш командир в армията на Донетската Народна република, издадени са през 2015 г. Същото име може да бъде открито при разследването на Insider и Belingcat, които посочват, че документът е издаден от Руските специални служби.

Игор твърди, че цялата военна операция на руснаците е била базирана на няколко основни противоречия. Руското разузнаване докладва, че украинските войници няма да се сражават и най-вероятно ще се предадат на нападателя във възможно най-ранния час. Изненадата е пълна, когато не само няма реакция, но и скоро след това именно нападателите трябва да прекарат една от най-жестоките си зими. Нещо повече, стратегическите планове започнаха да забиват в калта и всеки метър се оказва по-труден и по-труден. Обърнете внимание, че това са думите на Игор.

Старата практика на руския шовинизъм в лицето на бившия агент посочва, че Украйна трябва да бъде удавена в кал. Не трябва да се правят компромиси, да се знае, че Зеленски е изцяло под контрола на САЩ и именно той трябва да обяснява как войната продължава до момента, в който Русия се разпадне. Наблюдавайки свирепите санкции и факта, че все по-често се наблюдават проблеми в икономическо отношение, това не е невъзможен сценарий. На 12 април Игор отново ще коментира ситуацията и този път ще посочи, че подписването на мирен договор ще гарантира само капитулация на Русия.

Оттеглянето на войниците ще демонстрира точно това, а никой не иска да вижда Русия толкова слаба. Руските войници на север споделиха съдбата на съветската армия по време на зимната война с Финландия през 1939-1940 г.

„Нашите сили се движат със скоростта на куцащ инвалид и ще е необходимо много време и усилия за постигането на резултат.“

Няколко дни по-късно ще напомни за пореден път, че Шойгу се опитва да изплаши глиган, като си показва задника. В средата на войната, той посочи, че дори възнамерява да се върне на фронта и да започне своята позната практика, но днес най-вероятно не е толкова голям оптимист. Един от последните абсурдни призиви беше обвързан с идеята за пълна мобилизация, която в това отношение беше отхвърлена от един полковник в резерва, посочващ ясно, че няма оръжие, няма танкове, самолети и кораби, способни да доставят необходимите ресурси. Причината, поради която бившият руски касапин няма да стигне до фронта е, че не се смята за достатъчно лоялен. В отговор на тези закачки и критики, той веднага отвръща следното:

„Той няма да отстъпи, но няма и да продължи напред. Няма идеи и очевидно сега очаква някакво чудо. Путин затъна в средата на блатото.“

Странното положение, в което се намира Игор е абсолютен пат. Не е желан в Русия, не е желан и в Украйна. Трябва да избяга от санкциите и не трябва да разкрива себе си като участник в конфликта от 2014 г. Така ще се потвърди присъствието и действията на Русия, които до тогава се представяха като неутрални. Възможно е да бъде поставен в ареста, но тогава ще се докаже, че е виновен за тероризъм, не може да получи и награда – отново ще бъде потвърдено неговото участие, при това официално.

Самият Навални няколко пъти посочи, че единственото, от което Путин се страхува най-много, това са националистите. Това са същите хора, които отдавна се опитват да му вземат стола. Много често тяхното място е в затвора, а онези, които отиват да целунат краката му, често получават и ритник в зъбите.

Въпросният кадър от дълбините на ФСБ се представя като човек, който няма никакво намерение да води преврата срещу Путин, но най-вероятно с по-голяма аудитория ще има този шанс и няма да има никакви проблеми, особено след като е кален в редица конфликти и знае как се води мръсната война. Неговият белег за началото на една нова революция в Русия ще бъде с пропадането на социалната инфраструктура в големите градове, след това неизбежното ще се случи. Тези думи очевидно са верни, особено след като дори и в този момент Кремъл продължава да събира доброволци от крайните територии, пощадявайки Москва и Санкт Петербург.

 
 
Коментарите са изключени за Игор Гиркин оркестрира Чечня, Босна, Донбас и Крим, а днес е най-горещ опонент на Путин

Повече информация Виж всички