Airbnb свалиха обява за колиба, в която са живели роби

| от |

През юли 2022 г. TikTok видео, в което мъж показва обява в сайта за места под наем Airbnb за „къща на роби от 1830 г.“, предизвиква вълна от възмущение онлайн. Сега, малко повече от половин година по-късно, от компанията казват, че вече няма да позволяват на потребителите си да пускат имоти, които някога са били използвани от раби на плантации.

Според The Root, новата политика на Airbnb гласи, че те ще премахват всички обяви за плантации, „ако структури, съществували по време на робството, все още присъстват в имота“.

В съответствие с новата политика занапред ще бъде забранено пускането на всякакви структури, които са били построени с цел настаняване на поробени хора, и собствениците на имоти няма да могат да използват „характеристики, свързани с роби и робство“ за описанието им.

Airbnb вече маха обяви по този повод и „ще продължи да следи за подобни случаи“, казва Бен Брейт, говорител на компанията, пред медиите. „Към момента сме премахнали обяви, свързани с приблизително 30 имота, които нарушават нашите правила“, допълва той.

@lawyerwynton Replying to @kiararoblesg the last two days have been crazy! #civilrights #history #blackhistory #americanhistory #attorney #lawyersoftiktok ♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

Тази нова политика следва инициативата Project Lighthouse на Airbnb, която според компанията ще помогне за „разкриване, измерване и преодоляване на дискриминацията“ в платформата.

„Дискриминацията за съжаление все още се случва в нашия свят и може да се прояви на обществени платформи като Airbnb – което е абсолютно неприемливо за нас“, казва Джанай Инграм, директор партньорски програми и свързаност. „Вярваме, че не можете да поправите нещо, което не можете да измерите, затова използваме Project Lighthouse – за да ни помогне да разкрием различията между расовите групи и да се информираме, за да направим Airbnb по-приемствен за цветнокожите.“

Проблемите с расовата дискриминация в Airbnb преди това привличат внимание през 2019 г., когато организацията за расова справедливост Color of Change призова уебсайтовете да спрат да популяризират съдържание, което прославя или романтизира бивши робски плантации. Организацията работи директно със сайта за разработването на новата политика.

Пред Buzzfeed News, заместник-старшият директор на кампанията на Color of Change Еван Фийни нарича новата политика „водеща в индустрията забрана за прославянето и рекламирането на робството“ и се надява, че други платформи също ще последват примера.

„Единственият начин сега да се пуснат плантации в Airbnb е като специално подбрани преживявания, които имат историческа стойност и не са предназначени да бъдат форма на печалба или забавление“, казва Фийни.

Съобщението за новото правило идва само месеци след като TikTok видео, публикувано от адвоката Уинтън Йейтс, посочва обява за плантация Белмонт в Грийнвил, Мисисипи, която е рекламиран като „къща на роби от 1830 г.“. Обявата също така рекламира, че „широките кипарисови дъски са оригиналните още от създаването й през 1830 г.“

Airbnb премахва обявата с имота скоро след това и се извинява в изявление, в което пише: „Имотите, които преди са приютявали поробени хора, нямат място на нашия сайт.“

Собственикът на имота, Брад Хаузър, също се извинява в изявление за CNN, като казва: „Като нов, собственик на Белмонт в Грийнвил, Мисисипи, се извинявам за решението да предоставим на гостите си престой в „къщата на робите“ отпреди войната от 1857 г.. Също така се извинявам, че обидих афроамериканци, чиито предци са били роби.“

Хаузър добавя, че няма планове да пуска отново имота в Airbnb и че обявата и вече скритият рекламен видеоклип в YouTube са решения на предишния собственик. Мъжът допълва, че „категорично се противопоставя на решението на предишния собственик да рекламира сградата като място, където някога са спали роби, които са се трудили на памуковите полета“.

Разбира се, имотът на Хаузър далеч не е първият, който рекламира робска плантация като луксозен имот. Всъщност много от тези видове имоти се отдават под наем за сватби или други събития и се рекламират като „място на щастие и настроение като в добрите стари времена“, казва Фийни пред Buzzfeed News.

„Тези места наистина трябва да се помнят заради трудностите и ужасяващите събития, които се случили там. Те не трябва да бъдат източник на печалби и забавление“, казва той.

„По същия начин, по който бихме били ужасени, ако някой се опитва да отдаде под наем концентрационни лагери в Австрия, Германия и Полша“, добавя Фийни, „трябва да бъдем също толкова ужасени и тук, в Съединените щати, когато някой се опитва да наеме къщи, където чернокожите хора са били роби в продължение на стотици години.“

 
 
Коментарите са изключени за Airbnb свалиха обява за колиба, в която са живели роби

Повече информация Виж всички