shareit

Защо копчетата на мъжките и женските дрехи са от различни страни

| от |

Както при още доста неща, не можем да знаем със 100% сигурност и защо дрехите на мъжете и жените се закопчават по различен начин. Но както при още доста неща, има няколко различни теории.

Най-широко разпространената теория досега е, че обръщането на копчета датира от времето, когато облеклата са малко (или значително) по-сложни – най-вече през викторианската епоха. Тогава жените от по-високите класи на обществото носят толкова много пластове дрехи, че е необходимо прислугата да им помага да се обличат и събличат. Затова и става нормално дрехите за жени да се правят така, че да е удобно за други хора, които са най-вече десничари, да ги закопчават и разкопчават. Мъжките дрехи пък, според тази теорията, си остават с копчетата отдясно, както си е стандартно, защото повечето мъже се обличат сами.

Колкото и хубаво да звучи това обяснение, то все пак си има неяснотии. Например, то предполага, че достатъчно голям брой жени са имали прислужници (съответно нужда от обърнати копчета), че да създадат модата, което просто не е било така. Разбира се, има го контрааргументът, че тези малко дами от висшата класа (като едни викториански инфлуенсърки) определят тенденциите в модата и няма нужда да са много, за да накарат останалите жени, които нямат прислужница и слугини, все пак да искат подобни дрехи като техните, само за да са в крак с мода.

Също така тази теория пренебрегва и един доста важен факт – мъже от елита всъщност също са имали нужда от помощ да се обличат и като цяло са имали много повече копчета на дрехите си, особено преди 19 век, отколкото жените са имали на своите.

Button stamping machine, Henri Jamorski Button Factory, Paris, France, 1919 (28206559760)

Машина за произвеждане на копчета

Мъжете от тази епоха обикновено не е трябвало да бъдат обличани в дрехите си от други хора както жените, но да се твърди, че те, особено от по-високата класа, са нямали слуги, които да им помагат да сменят тоалетите си просто не е правилно. Така че защо слугините да получават удобството копчетата да са наопаки като имат сравнително малко копчета за закопчаване, но не и на мъжете слуги, които имат много…

Освен това, защо някой уважаващ себе си човек от висшата класа въобще би се занимавал да променя дрехите си, за да улеснява живота на слугите? Също така, защо тази практика започва някъде около началото или средата на 19 век, а не още преди това? През 18-ти век има много примери за дамско облекло с копчета вдясно, както на мъжките дрехи. През първата половина на 19 век това се променя, а към втората половина на 19 век левите копчета вече се срещат почти на всяка женска дреха.

Mens Coats 1872 Fashion Plate

Друга популярна, но не особено достоверна теория е, че женските дрехи са направени така, че жените да трябва да се закопчават с „по-нисшата“ си лява ръка, което да действа като индикатор за това, че не са на същото ниво като мъжете. Когато масовото производство на дрехи става възможно с появата на шевната машина, модният бранш прави това ясно разграничение между мъжкото и женското облекло, „за да е сигурно, че жените няма да забравят мястото си“.

Но спокойно. Освен липсата на каквито и да било доказателства, че тази теория е вярна, тя има много по-очевидни дупки. Като начало не взима предвид, че много шивачки по това време са жени, както и много от дизайнерите – модният бранш е съставен от дами. Също така, по-голямата част от жените умеят и сами да шият и често си правят свои дрехи – така че няма логика да създават някаква модна тенденция, с която сами да си напомнят на себе си, че са малоценни (което те, разбира се, не са). Доста по-вероятно е шивачките да са били вдъхновени от тогавашните инфлуенсърки – жените от висшата класа – които от своя страна със сигурност не са имали намерението нито повода да се асоциират с малоценност.

И така, отново се връщаме към онези, които определят тенденциите в модата и въпроса защо те обръщат закопчаването. Друга теория (наш личен фаворит), която е подобна на споменатата по-горе, пак има общо със слугите, но не е за да се улесни животът им. Да имаш дрехи с копчетата от другата страна е социален индикатор, че си толкова тежко богат, че дори не се обличаш сам. Като се има предвид, че много други модни решения от тази епоха определено са направени с тази цел, изглежда някак логично, че преместването на копчетата може би е просто още едно ненужно усложняване на тоалетите, което да показва на обществото, не само че жената трябва да стои права значително количество време, докато прислужниците й я обличат, но и, че няма какво друго да прави.

 
 
Коментарите са изключени за Защо копчетата на мъжките и женските дрехи са от различни страни