shareit

Tom of Finland, който промени гей поп културата завинаги

| от Вучето |

– Моля, нарисувай ми една овца!
– Какво?
– Нарисувай ми една овца…
Аз скочих на нозе, като че ме бе треснала мълния. Потърках добре очите си. Погледнах внимателно наоколо си. И видях едно необикновено момченце, което се взираше сериозно в мене.

(“Малкият принц”, Антоан дьо Сент-Екзюпери)

Добре, че Малкия принц беше помолил кроткия мосю разказвач, а не Тоуко Лааксонен да му нарисува овца, защото вместо картинка на слон, погълнат от боа, щеше да получи такава на мустакат мъжага с напомпани мускули, невъзможно тесни джинси и пенис с нечовешки размери.

В света на Тоуко всичко е много голямо и преувеличено. Там има място само за свръхсексуални, свръхнадарени свръх-хомосексуалисти.

Kой обаче е този Тоуко Лааксонен? Всъщност дори най-големите му почитатели едва ли биха го припознали с това му име, защото за всички по света, които познават и/или обожават творчеството му той е просто Tom of Finland. Том от Финландия.

TomOfFinlandFinal-819x1024

Изпъкнали бицепси, коремни “плочки” сякаш от стомана, нереално големи зърна на гърдите, кожени рокерски одежди, бели моряшки униформи, мустаци, фуражки, колани, ботуши… Именно този пълен пакет фетишистко снаряжение се превръща в запазената марка на най-известния художник на хомо-еротични мотиви от края на 20-и век. А началото е … в началото на същия този век.

touko-laaksonen-tom-of-finland-movie
Тоуко Лааксонен

Тоуко Лааксонен, каквото е рожденото име на твореца, се ражда в Каарина, град в югозападна Финландия, в семейството на учители, които възпитават у сина си любов към музиката, изобразителното изкуство и литературата. Само че нещо неистово дърпа тийнейджъра Тоуко към работническата класа. Или по-точно не нещо, а някои хора. Това са дървосекачите и строителните работници – мъже, превърнали телата си в перфектни, възхитителни инструменти на своите тежки професии.

През 1939 г. Тоуко се подготвя да отиде в художествено училище, когато Втората Световна война обърква плановете му и всява хаос в живота му. Само че приятен хаос със силни еротични елементи. Защото именно по време на военната си служба той успява за първи път да даде воля на сексуалните си фантазии, свързани с мъже в униформи.

91eBjiHG0TL

През 50-те години Тоуко решава да си пробва късмета като изпраща няколко от своите рисунки на напращели мъжаги с пулсиращи изпод униформите членове на едно от многото по онова време хомоеротични списания, дегизирано заради строгата цензура като спортно издание. Редакторът харесва рисунките и съветва младежа да започне да ги подписва с някакъв американозвучащ псевдоним. Тогава Тоуко се превръща в Том. А добавката “ъф Финланд” идва двайсетина години по-късно, когато цензурата вече е поотхлабила желязната си хватка, а творбите на Том почват да печелят фенове и отвъд океана.

През 80-те рисунките му стават все по-дръзки и експлицитни. Това се дължи на факта, че самият творец се впуска във все повече и по-разнообразни сексуални приключения. Неизбежно изкуството му започва да имитира живота, въпреки че популярната сентенция на Оскар Уайлд твърди точно обратното. Към този момент Том вече е оставил огромен отпечатък в американската гей култура не само с продуктивната си артистична дейност, но и със самото си присъствие. Във времена, когато все още е не само срамно, но и незаконно да си хомосексуален, творбите на Том агресивно декларират, че да си гей не е призвание само на женчовците. Това е сексуална ориентация на силните и гордите мъже!

VEWB36Y6Y5ACLJMCFAIMXCSLQE

Някои топ критици от нюйоркските артистични кръгове твърдят, че финландецът не е търсил ефект, слава и пари с провокациите си, а просто е рисувал, за да задоволи собствените си физически нужди, фантазии и страсти. Други пък застават на мнението, че творчеството му изобщо не е за лично ползване. Или ако някога е било, то на по-късен етап вече е станало трансцедентално по характер. И е направило повече за гей общността, отколкото Бой Джордж, Елтън Джон, Жан-Пол Готие и Ру Пол, взети заедно.

tom_of_finland1

С годините рисунките на Tom of Finland, илюстриращи без капка срам и извинение случващото се на сексуално ниво между двама хомосексуални мъже, се превръщат в израз не просто на заявено желание за равенство между “нас” и “вас”. Те са императив. Декларация. Ние сме гей мъже, сексуални човешки същества, които искат от всичко по много, докато са тук, на тази земя, и докато имат тела, които им служат за плътски наслади.

Тоуко Лааксонен си отива от този свят през 1991 г. от инсулт в следствие на по-рано диагностициран емфизем.

tom-of-finland-original-2-horizontal-shadow

През 1995 г. компанията, носеща името на Tom of Finland, представя модна линия, изцяло инспирирана от творчеството му. През годините най-престижните музеи на модерното изкуство в Щатите и в Европа се надпреварват да излагат творби на финландския художник. През септември 2014 г. финландските пощи пуснаха в обръщение марки с изображения на иконични рисунки на техния именит сънародник. На две от марките се вижда гол мъж, седнал между краката на друг мъж в полицейска униформа.

Как само да не му се прииска на човек да изпрати пощенска картичка на някого. Както се правеше едно време…

 
 
Коментарите са изключени за Tom of Finland, който промени гей поп културата завинаги

Повече информация Виж всички