Колко време трябва да изчакат двойките преди да си станат интимни, според науката

| от |

Вече сте били на няколко срещи, всичко върви добре и сте се радвате на първия прилив на любовта. Смятате, че нещата наистина може да се развият добре. Може би е време да преминете на следващото ниво…

Но как да сте сигурни?

Това е въпрос, който всички си задават в началото на една връзка, защото никой не иска да се покаже като прекалено прибързан или прекалено плах. Има ли науката отговор на ситуацията?

Das werdenSie ja nachher schon sehen

Преди време социалните норми в голяма част от западния свят повеляваха, че двойките трябва да изчакат до брака, преди да намачкат чаршафите. Дори и днес хората, които решават да влязат в интимни отношения с нов партньор много бързо или които имат многобройни сексуални партньори, могат да се сблъскат с огромно количество негативизъм от страна на другите.

Но има много хора, предимно по религиозни причини, които все още практикуват въздържание. И има някои изследвания, които подкрепят техния избор.

Едно от тях, проведено през 2010 г., стига до заключението, че изчакването на по-дълъг период от време, преди кревата, е свързано с по-голямо удовлетворение от брака на по-късен етап. „Общоприетата мъдрост в настоящата култура на запознанствата е, че двойките трябва да проверят своята „сексуална химия“, преди да преминат към по-дълбоки етапи на обвързване“, пишат авторите. „Резултатите от това проучване не подкрепят тази теория.“

Друго проучване от 2012 г. стига до почти същото заключение, като използва данни от 600 женени и съжителстващи двойки в САЩ. Те също така изказват предположението, че ранното съжителство, понякога поради икономически натиск, а не поради осъзнато желание, може да бъде причината.

Джейсън С. Карол, съавтор на проучването от 2010 г., развива това мнение в публикация в блога на Института за семейни изследвания – организация, чиято мисия е да „укрепва брака и семейния живот“. Анализът на Карол стига до два общи извода: първо, че въздържането позволява на хората да бъдат по-преднамерени в избора си на партньор; и второ, че двойките, които не са фокусирани върху секса, могат да отделят повече време за по-емоционалните аспекти на връзката си, което води до по-дълбока интимност.

Прочитайки сега тази информация, вие, разбира се, ще стигнете до заключението, че трябва да изчакате колкото се може по-дълго – в края на краищата, не искате да трупате проблеми по-късно, нали?

Но това не е цялата картинка.

Този вид изследвания по своята същност са много субективни – често данни идват от собствените наблюдения на изследваните лица, които са склонни към пристрастия, и е важно да помним, че самите изследователи също внасят своите собствени предубеждения и идеи. Много изследвания в тази област са обхващали само много специфични групи участници, а често и само хетеросексуални хора. Поради това не липсват специалисти от сферата на секса и взаимоотношенията, които имат съвсем различна гледна точка.

Един от тях е психотерапевтът Бартън Голдсмит – който има чудесни новини, ако мисълта за чакане ви се струва печална.

През 2015 г. Голдсмит заяви пред Insider, че стига и двете страни да се чувстват добре, 36 часа са напълно достатъчни. Още по-хубаво е, че тези 36 часа не трябва да са последователни. Ако и двамата сте навити, след няколко седмици срещи Голдсмит смята, че трябва да го направите.

Други са по-премерени, макар и не много. В същата статия психотерапевтът Тони Коулман предлага три месеца или докато не сте сигурни, че „фазата на медения месец“ (фазата на първоначалното вълнение) не е преминала: „Когато преминете през този период, краката ви вече са стъпили на здраво на земята.“

Много други хора цитират така нареченото „правило за трите срещи“ като идеален критерий – нещо, което се е наложило и в популярната култура.

Но по-важно от „кога“, твърдят мнозина, е да разбереш какво означава сексът за теб. Достатъчни ли са ви случайните сексуални срещи или имате нужда от по-силна емоционална връзка с даден човек, преди да се обвържете? Няма правилен или грешен отговор, просто е важно да поддържате диалог с партньора си, така че всички да са на едно мнение.

Може би усещате, че се движим към неизбежно разочароващото заключение, че науката наистина няма конкретен отговор на този въпрос. Кога ще решите да интимничите с новия си партньор е лично решение, което трябва да е резултат от открита и откровена комуникация между двамата (или повече) замесени. Няма правила и няма „идеален момент“.

Когато всички участници се чувстват сигурни и щастливи и дават ентусиазираното си съгласие – това е правилният момент.

 
 
Коментарите са изключени за Колко време трябва да изчакат двойките преди да си станат интимни, според науката

Повече информация Виж всички