shareit

5 интересни неща, които не знаехме за лейтенант Дан от „Форест Гъмп“

| от |

Филмът от 1994 г. „Форест Гъмп“ често попада в списъците с най-великите филми, правени някога, благодарение на отличната си история, страхотен саундтрак и чудесни персонажи. Филмът има толкова много малки детайли, че можете да откривате нови и нови неща при всяко гледане. Един от ключовите и най-обичани негови герои е лейтенант Дан, който, подобно на много други във филма, има много интересна предистория.

Лейтенант Дан Тейлър е корав военен лидер във Виетнам, чийто предци са убивани във всяка американска война, което го накара да вярва, че и той е предопределен да умре и на бойното поле. След като лейтенант Дан е тежко ранен, Гъмп го спасява, въпреки че му е заповядано да не го прави. След това на лейтенанта са му ампутират и двата крака и той се възмущава на Гъмп, че застава между него и фамилната му съдбата. По-късно лейтенант Дан и Гъмп стават приятели за цял живот.

Дан е изигран от Гари Синийс, актьор, чийто живот се променя от тази роля. Въпреки че не е чужд на военните, Синийс се запознава и с много истински ветерани, докато се подготвя за ролята, като така се превръща в огромен застъпник за каузи в тяхна подкрепа. Gary Sinise Foundation, която предоставя програми, услуги и събития за ранени ветерани от военните, между 2011 и 2019 г. успява да събере 194 милиона долара.

Ето някои интересни неща за любимия лейтенант Дан.

В една сцена Дан и Гъмп са почти блъснати от такси, докато пресичат оживена улица в Ню Йорк. Разяреният лейтенант вика: „Хей, ти сляп ли си?! Вървя тука! Вървя тука!“ Въпреки че това не изглежда нетипично за избухливия военен, това всъщност е реплика, изречена от Дъстин Хофман в „Среднощен каубой“. Режисьорът на „Форест Гъмп“ Боб Земекис поставя както репликата на Рацо Рицо, така и песента „Everybody’s Talkin’“ (също от филма), за да затвърди препратката.

Ветеранът от морската пехота Дейл Дай бута актьорите до лимита им

Дейл Дай навлиза във филмовия бизнес през 80-те години на миналия век, след като се пенсионира от армията. Той е бил капитан в морската пехота и е служил във Виетнам. След това се появява пред камера в много филми, но също така използва своя военен опит, за да бъде технически съветник в някои от най-големите проекти в Холивуд.

Дай прекарва актьорите през взискателен четиридневен курс на открито, който е предназначен да се провали. Когато лейтенант Дан е ранен във Виетнам, Гъмп го завлича на безопасно място, докато Дан стреля на месо в джунглата. По време на едно заснемане на сцената оръжието на Синийс засича, което кара Дай да го порицае жестоко. Актьорът отвръща и двамата влизат в кавга. Въпреки разногласията им Синийс казва, че не са останали с някаква неприязън един към друг.

Герданът на лейтенант Дан всъщност е от истински ветеран от Виетнам

Във филма металните идентификационни плочки на лейтенант Дан висят на огърлица с мъниста, но първоначално той трябва да ги носи на стандартна верижка. Зетът на Синийс Джак Трийс обаче е бил боен медик във Виетнам и прави свой собствен гердан за плочките си.

Трийс не е католик, но смята, че трябва да се възползва от всякаква помощ, за да оцелее през войната. Именно неговият гердан е използван във филма.

Синийс чете романа „Щастливия син“ („Fortunate Son“), докато се подготвя за ролята

„Щастливият син“ е вълнуващата и спечелила „Пулицър“ автобиография на Луис Б. Пулър-младши, син на легендата от Втората световна война, герой и морски пехотинец Чести Пулър. Чести е най-награждаваният морски пехотинец в американската история. Пулър-младши следва стъпките на баща си и се присъединява към морската пехота, която го отвежда да служи във Виетнам. Той губи и двата си крака, лявата си ръка и част от дясната си ръка, след като е ударен от бомба.

Когато известният му баща вижда състоянието на Пулър-младши, той се разплаква. Като човек, който страда от подобни заболявания като лейтенант Дан, Синийс използва книгата, за да разбере трудностите, пред които са изправени истинските ветерани при тези обстоятелства.

За съжаление Пулър-младши посяга на живота си през май 1994 г., два месеца преди „Форест Гъмп“ да излезе в кината.

Синийс трябва да носи сини чорапи за сцени, в които лейтенантът е без крака

„Форест Гъмп“ е заснет преди зелените екрани и компютърно генерираните изображения да станат обичаен инструмент във филмовата индустрия. Така екипът за специални ефекти има трудната работа да „изреже“ краката (играта на думи е случайна, простете) на Синийс след нараняванията на лейтенанта във Виетнам.

За да направят това, те използват различни методи, които често зависят от сцената. Където е възможно, краката на Синиз са просто извън кадър. Когато е на болнично легло, долните части на краката му се поставят в дупки, изрязани в леглото. В други сцени актьорът носи сини чорапи, а след заснемането, екипът за специални ефекти рисува върху тях фона кадър по кадър.

 
 
Коментарите са изключени за 5 интересни неща, които не знаехме за лейтенант Дан от „Форест Гъмп“

Повече информация Виж всички