shareit

Лофтъс Хол – най-обладаното имение в Ирландия

| от |

Построено през 1170 г., Лофтъс Хол е красиво грегорианско имение във Фетхард-он-Си в графството Уексфорд в Ирландия, чиято цена подхожда на габаритите му – 2,87 милиона долара. Потенциалните купувачи обаче трябва да имат предвид легенда, че някога то е било обитавано от дявола. Говори се, че през 18 век в историческия имот една обикновена игра на карти кулминира в ситуацията, в която един от играчите разкрива копитата си на дъщеря на домакина. Тя е травмирана до края на живота си – и духът й се скита по залите на срадата оттогава.

Собственици на Лофтъс Хол приемат сериозно историята на имота си и предлагат на посетителите обиколки на обладаното от духове място, както и нощувки. Ако имате достатъчно пари, имението може да бъде ваше, завинаги. Трябва да внимавте обаче, тъй като призрачните силуети ви наблюдават през прозорците през нощта и легендите може да са верни.

Каква точно е легендата?

Вятърът вие, а студеният дъжд се изсипва от гръмотевичното небе в тази яростна ирландска вечер през 18 век – вечер, която започва със загадъчно почукване на вратата. Семейство Тотнъм, което живее по това време в Лофтъс Хол, обаче не намери това необичайно, тъй като тяхната частна къща на бреговата линия често се използва от моряците при бурно време. Така те предлагат на мъжа на вратата подслон за няколко дни. През този период той се сприятелява с домакините си и особено си харесва една от дъщерите им – Ан.

За да направят нещата малко по-общителни и забавни, групата сяда да играе игра на карти. По време на играта Ан изпуска пръстена си (или, според някои версии на легендата – една от картите си) и когато се навежда да го вземе, вижда нещо, което променя хода на живота й – тя разбра, че гостът им няма човешки крака, а вместо това качулати копита.

Ан изпищя от ужас, а субектът, който бяха поканили в дома им, бяга през тавана. Веднага след това избухва силен трясък от гръм и се появи облак дим, който остави семейството погълнато от аромата на сяра. Ан никога не се възстанови от инцидента. Тя отива в уединение в една от стаите и почива млада скоро след това. Според някои, особено посетители на почти хилядолетното имение, духът й все още броди из залите. В колоритната история на имението обаче има много повече от това.

Първоначално нормандски рицар на име Реймънд ле Грос построява замък там през 1170 г. Според Atlas Obscura той иска да се приобщи към ирландското общество, въпреки че неуморно се бори да ги завладее и сменя името си на Редмънд. Когато Черната чума пристига през 1350 г., неговите потомци заменят замъка с по-модерна структура – имение, което става известно като Редмънд Хол. След като преминава през ръцете на многобройни собственици по време на бруталното превземане на острова от Оливър Кромуел, сградата е закупена от английско семейство на име Лофтъс.

Между 1865 и 1875 г. сградата претърпява обширен ремонт. Към зловещата история на това място можем да добавим и факта, че по време на реконструкцията в стаята за гоблени са намерени останките на бебе скрити в стените. Именно в тази стая Ан се усамотява след предполагаемата си среща с дявола. Някои хора смятат, че легендата е измислена, за да скрие скандална истина – а именно, че Ан забременява извънбрачно, най-вероятно от посетителя, и впоследствие е оставила бебето си да умре. В крайна сметка за легендата на Лофтъс Хол остават само въпросите.

Имението с 22 спални служи за манастир и хотел през 20 век, но е в доста захабено състояние, когато семейство Кигли го купуват за 800 000 долара през 2011 година. Те съответно правят ремонт, чиято най-съществената част се състои във възстановяването на италианското стълбище, стъкления таван и добавянето на зона за прием и кафене. С толкова завладяваща история в ръцете си, Кигли решават да използват зловещата легенда в своя полза – от предлагането на обиколки в имота до нощувки, позволяващи на хората сами да усетят призрачния характер на имението.

Въпреки всичко това, имотът от 2520 квадратни метра се нуждае от още обновяване. Една подмяната на всичките 97 прозореца ще струва приблизително 400 000 долара, което кара Ейдън Кигли да реши да продаде имението – доста разбираемо. Въпреки това той е отворен за идеи.

„Няма да го продавам на когото и да е“, казва той. „Ще интервюирам потенциални купувачи. Ако някой държавен орган иска да го купи, това също е опция. Ако американски собственик иска да живее тук, бих искал да работя с тях, за да го възстановя.“

По темата за духовете Кигли каза: „Винаги имаш усещането, че не си сам в Лофтъс Хол.“

 
 
Коментарите са изключени за Лофтъс Хол – най-обладаното имение в Ирландия