Перфектният шоколадов десерт

| от Дарин Стойков |

Продължаваме със страхотните рецепти на Дарин Стойков от http://fkusno.com, един сайт, който не се препоръчва за хора на диета. Всички останали задължително по едно кръгче всеки ден.

Неустоим, превъзходен, вкусен, омайващ, перфектен. Много начини (и все верни) да опишеш най-добрият шоколадов десерт, абсолютен номер 1 в личната ми класация до момента – шоколадово суфле с течен център, известно още като лава-кейк или шоколадов фондан. Тази магия ме омагьоса за първи път преди … айде няма да казвам колко години … в ресторант Чепишев.

За шоколадово суфле има толкова много рецепти, че час да се чуди човек коя е вярната. Истина е, не е семейна тайна като Торта Бароци, но трябват проби, грешки и напасване, за да докараш хрупкавата коричка отвън и топлата, уханна, течна сърцевина. А като подредиш и до топка сладолед и стръкче мента … божествено!!!

DSC_1803

Първата истинска рецепта за суфле, която намерих, очевидно беше пре-калкулирана от унции в грамове и освен ако нямате хипер-точни мерителни уреди, няма как да докарате съотношенията. Бяха нещо от сорта на 175 грама от онова, 85 грама от това.. Затова отворих калкулатора и докарах до вариант, в който повечето неща да са кръгла цифра и пак да се получи това шоколадово блаженство.

Необходимите продукти:

  1. 200 грама тъмен шоколад ( 50% какао и нагоре )
  2. 200 грама масло (не пробвайте с нискомаслено масло или с маргарин – няма да стане)
  3. 4 големи яйца (размер XL задължително)
  4. 230 грама захар (може кафява, може бяла, може да намалите и до 200 грама, но не по-малко)
  5. 100 грама обикновено бяло брашно
  6. 50 грама ликьор, коняк или кафе (не е задължително)

Най-напред вземете голяма купа и разбийте в нея яйцата и захарта докато утроят обема си. Разтопете на водна баня шоколада с маслото и разбъркайте добре докато се получи хомогенна маса. Добавете брашното в яйчената смес. Ако ще го ядат само възрастни хора – добавете и някакъв алкохол или едно силно еспресо, но не е задължително. Изсипете вътре в купата и разтопения шоколад с маслото и разбъркайте добре.

DSC_1785

Тук се изправяте пред дилемата в какво да ги изпечете, но това не е никакъв проблем. Аз лично ползвам единични силиконови формички за мъфини. Каквото и да ползвате, намажете вътрешните стени обилно с разтопено масло и приберете съдчетата в хладилника да стегне маслото. Извадете ги и ги напудрете обилно с какао. Може да използвате еднократни алуминиеви формички, метални шолички за крем-карамел, керамични съдове за крем брюле, дори обикновени чаши за кафе – всичко ще свърши работа.

Разсипете във формичките от сместа като запълните почти до ръба. В този момент можете да решите и колко ще изпечете, колко ще приберете в хладилника (ще изтраят около три дни) и колко ще замразите (ще изтраят около две седмици).

DSC_1781

Печете точно за 12 минути на 180 градуса, а ако ги вадите замразени от фризера – печете 15 минути на същите градуси. Извадете от фурната и оставете настрана за около три минути да се поохладят малко и в това време пригответе чиниите за сервиране.

DSC_1799

Поставете една топка ванилов сладолед и стръкче мента в чинията. Ако сте ползвали силиконова формичка (или форма от алуминиево фолио) ще можете да извадите лесно – сгънете една салфетка, поставете я внимателно върху суфлето и обърнете, така че в едната ви ръка да остане салфетката и суфлето, а в другата – празната формичка. Бързо прехвърлете в чинията и в ръката ви ще остане само салфетката.

Сервирайте и очаквайте притворени от удоволствие очи от вкусовата експлозия на хрупкавата коричка, потопена в топлата течна сърцевина и допълнена от студената свежест на ваниловия сладолед.

DSC_1806

И не се учудвайте ако за има-няма пет минути чиниите достигнат до това положение 🙂 Слагайте втората порция, ако има още желаещи 🙂

DSC_1815

Наздраве! Времето за приготвяне е 12 минути + 10-ина минути за подготовка = не повече от 25 минути общо.

 
 
Коментарите са изключени за Перфектният шоколадов десерт