Чарлз III направи принц Уилям почетен командир на старата ескадрила на принц Хари

Преди 32 години крал Чарлз III е назначен за почетен командир (colonel-in-chief) на военновъздушните сили. Сега той предаде щафетата на един от синовете си – но не и на този, който всъщност е свързан с този бранш на отбраната. На церемония британският монарх назначи Уилям, принц на Уелс, на тази длъжност в решение, което мнозина смятат за „жестоко отхвърляне“ на най-малкия син на Чарлз – Хари.

Армейският въздушен корпус е авиационният клон на британската армия. За първи път той е сформиран по време на Втората световна война като отделна структура от Кралските военновъздушни сили и е разформирован през 1949 г. Реформиран е през 1957 г., като основната му роля е да осигурява въздушна подкрепа на сухопътните войски.

Уилям има история с британската армия, като е служил като командир на взвод в Кралската конна гвардия и 1-ви драгунски полк. Той се присъединява през 2006 г., заедно с брат си и не след дълго започва обучение за летец в Кралските военновъздушни сили, а след като завършва служи като пилот в базата КВС Валей в продължение на три години.

Prince William of Wales RAF

В униформа на Кралските военновъздушни сили, 2010 г.

Церемонията по предаването се състоя в Центъра на армейската авиация и Музея на армейските полети в Мидъл Уолъп, Хемпшир. В импровизирана реч крал Чарлз III говори за усилията на армейския въздушен корпус по време на войните в Ирак и Афганистан, както и за надеждите си за службата на своя син.

„Надявам се, че с принца на Уелс като ваш нов главнокомандващ ще вървите от сила към сила“, каза той. „Не мога да ви опиша колко горд съм от това, че през цялото това време работих с вас.“

Британският монарх също така се пошегува, че синът му е „наистина много добър пилот“, като добави: „Така че това е окуражаващо“.

За да покаже предаването на властта, крал Чарлз III връчи на принц Уилям колана и баретата на Военновъздушния корпус. При получаването на предметите той официално стана главнокомандващ на службата, в която се намира ескадрила № 662 ААК, с която е служил брат му.

В края на официалностите той се качи на Boeing AH-64 Apache и се отправи на полет за придобиване на способности, по време на който му беше показана технологията на хеликоптера и му беше разказано повече за пилотите, натоварени с обслужването на летателния апарат.

AH-64D Apache Longbow

Boeing AH-64 Apache

Хари, който е летял Апачи хеликоптер в Афганистан и е служил като офицер в британската армия в продължение на 10 години, не беше споменат. Той напуска службата под ранга на командир и в знак на признателност към способностите му през 2012 г. британското министерство на отбраната го обяви за най-добрия пилот от неговия клас от 20 души.

Мнозина коментатори на церемонията отбелязаха обтегнатите отношения на Хари със семейството му – по-специално с брат му. Кралски експерт също така заяви пред FOX News, че предаването званието именно на принц Уилям, а не на Хари, е акт на „жестоко отхвърляне“.

 
 
Коментарите са изключени за Чарлз III направи принц Уилям почетен командир на старата ескадрила на принц Хари