shareit

Оръжието на Хан Соло премина стойността от 1 милион долара

| от |

Бихте ли заплатили сумата от 1 057 500 долара за пистолет от Първата Световна война? Дори и това да е Mauser C-96, който дори не е в оригиналната си конфигурация? Оказва се, че има достатъчно луди почитатели, които са наддавали яростно през миналата година. Предишният собственик е бил известен трафикант и може би един от най-търсените хора в галактиката, известен е с буйния си нрав, както и заслуги в битката срещу империята. Всичко това се случи преди много години, в една галактика много, много далече…

Ако още не сте се досетили, става въпрос за един специален реквизит от филмовата площадка. Историята ни показва, че въпросното оръжие е на Хан Соло и е оригиналът, използван от 1977 г. Тогава все още никой не подозира, че този франчайз ще се превърне в официална религия, ще помогне на Джордж Лукас да се превърне в истински милиардер и освен това ще има причина да плаща по 1% от франчайза си на Стивън Спилбърг.

Тази история също е очарователна. Докато Спилбърг и Лукас снимат своите първи филми „E.T.“ и „Star Wars“, двамата не били големи оптимисти за лентите си. Спорейки чий филм ще бъде по-глупав, двамата се хващат на бас, че по-лошият сценарист и режисьор ще получи по 1% от приходите на по-добрия филм. И така Спилбърг получава около милион долара на година, защото е направил един от най-качествените басове в историята.

Какво се случва с оръжието на популярния Хан Соло, изигран някога от Харисън Форд. Въпросното оръжие е предоставено на търг, като предишната му цена за закупуване през 2018 г. е 555 хиляди долара. Въпросното е използвано за заснемането на филма „Завръщането на джедаите“ и се твърди, че именно Харисън Форд е правил някои корекции.

Във вселената на Star Wars това е BlasTech DL-44 Heavy Blaster и се смята за оръжие, използващо плазма, но междувременно е Маузер С96 със стара немска оптика, както и прикриване на светлината от картечница Маузер MG81. Карл Шмидт е директор на оръжейницата в Лондон, отговорна за създаването на повечето оръжия за  филми. През 1967 г. ще направи оръжие за Франк Синатра, което да бъде използвано в шпионския филм „The Naked Runner“.

Именно Лукас и компания ще го потърсят да започне да създава оръжието на бъдещето, останало в една далечна галактика от много години назад. Бластерът се завръща при него и е счупен. Карл успява да го реставрира и да върне старата му слава. Използва повечето оригинални части, но за този артефакт е необходимо да се набавят и нови, които да го задържат здраво слепен.

Маузери като този се появяват и в други филми, особено при заснемането на „От Русия с любов“ и други филми на Клинт Ийстуд.

Оказва се, че между 1896 и 1937 г. именно този производител ще разработи около 1.1 милиона копия на 9 мм полуавтоматичен пистолет с пълнител и специална дръжка. Собственици ще бъдат хора като Уинстън Чърчил, Лорънс Арабски ще разполага с такова оръжие и ще го използва по време на Първата Световна война, както и на Арабската революция срещу Османската империя.

Някои от тези емблематични оръжия се предлагат на търг и успяват да повишат стойността си многократно, но именно оръжието на Хан Соло се оказва с двойно по-висока стойност, а след още едно десетилетие може да достигне нови висоти.

 
 
Коментарите са изключени за Оръжието на Хан Соло премина стойността от 1 милион долара

Повече информация Виж всички