shareit

Космически хотел ще посреща земляни през 2025 г.

| от |

Съвсем реално е някоя от следващите ви няколко резервации за почивка да е с гледки извън този свят.

Orbital Assembly Corporation обяви две нови концепции за станции, проектирани с помещения за космически туризъм. Една от тях, наречена Pioneer, може да обикаля около Земята още през 2025 г.

S-IC engines and Von Braun

Вернер фон Браун, пред двигателите на ракетата Сатурн 5

Фондация Gateway разпространи идеите си за космически хотел още през 2019 г. Целта на станциите е да управляват космически бизнес парк, който може да служи като дом далеч от дома с място за офиси и туристи, съобщава Francesca Street за CNN.

Предложената станция Pioneer може да побере 28 души, съобщава Стефани Венгер за People. Втората станция, Voyager, която се очаква да отвори през 2027 г., може да побере до 400 души. Когато е обявена през 2019 г., станция Voyager е известна като станция Von Braun (германски, по-късно американски учен, един от родоначалниците на ракетостроенето; на снимката), но по-късно е пребрандирана.

„Целта винаги е била да се даде възможност на големи количества хора да живеят, работят и да се развиват в космоса“, казва главният изпълнителен директор на Orbital Assembly Тим Алаторе пред CNN.

По-малка станция като Pioneer позволява на хората да започнат да тестват пространство в по-голям и по-бърз мащаб, обяснява Алаторе за CNN. Pioneer също така ще разполага с изследователски съоръжения, които ще могат да се наемат.

Снимка: Orbital Assembly

Художествено изобразяване на една стая на космическата станция Pioneer

Въпреки че станцията на Pioneer ще бъде по-малка от Voyager, гостите ще могат да се къпят и да се хранят в специални зони с гравитация.

И двете станции приличат на колело и ще разполагат с изкуствена гравитация, която позволява на гостите да се движат удобно из всяка от тях. Технологията за изкуствена гравитация в момента не е налична на космическите станции, съобщава People. Но Pioneer конкретно е проектирана да разполага с пет модула, изградени около въртящия се „Гравитационни пръстени“.

Съоръженията както на станциите Pioneer, така и на Voyager ще имат хибридна микрогравитация с променливи нива до .57-G, съобщава Шон Кудахи за The Points Guy. Туристите все още може да усещат известна безтегловност, но също така ще могат да пият от чаша и няма да се налага да бъдат привързани към леглата си, за да спят. Тази гравитацията ще работи подобно на това как въртяща се кофа с вода изтласква водата към страните си и така тя остава на място, обяснява Алаторе пред CNN в предишно интервю. Близо до средата на станцията няма да има гравитация, но тя постепенно се увеличава, колкото по-далеч от центъра се намираме.

Всяка от двете станции е обзаведена като луксозен хотел на Земята. От изображения разбираме, че космическите кораби ще включват ресторант и апартаменти с изглед към Земята.

Снимка: Orbital Assembly

Етиката на космическия туризъм и свързаните с него разходи в момента се обсъждат непрекъснато, тъй като милиардерите Джеф Безос със Blue Origin и Илон Мъск със SpaceX също планират подобни мисии в космоса.

Въпреки това, Уенди Уитман Коб, политолог от ВВС, казва на Шира Овид за Ne York Times, че излитането на неастронавти в космоса отваря вратата за напреднали технологии, генерира ентусиазъм относно космическите пътувания и тества параметрите за безопасност на пътуването до и от космоса.

Друга значителна бариера пред ваканцията в неограниченото пространство е цената. Въпреки това Orbital Assembly очаква все пак да се прояви интерес от някои туристи към такова пътешествие, тъй като пътуванията в космоса в крайна сметка стават все по-евтино, според The ​​Points Guy.

„Ние си представяме нашите космически станции Pioneer и Voyager като най-добрите дестинации за екотуризъм. А след като хората стигнат до космоса, това ще промени гледната им точка за Земята“, казва Алаторе пред People. „Космическите пътувания все още са в начален стадий и ние се вълнуваме да изпълним нашата част, за да ги тласнем напред и така да помогнем за подобряване на живота на Земята.“

CharlesDWalker

Космическият туризъм не е измислен вчера, нито дори през този век.

През 1984 г. Чарлз Д. Уокър става първият неправителствен астронавт, летял в космоса, като фирмата, за която работи, McDonnell Douglas, плаща 40 000 щатски долара (еквивалентни на 104 331 долара през 2021 г.) за неговия полет.

През 70-те години главният подизпълнител на Американската космическа програма, Rockwell International, прави тестове с подвижна кабина за 200–300 милиона долара, която може да се побере в товарния отсек на совалката на НАСА. Кабината може да превозва до 74 пътници в орбита за период до три дни.

През 1983 г. Space Habitation Design Associates също предлага кабина за 72 пътника. Те са разположени в шест секции, всяка с прозорци и собствена товарна рампа и със седалки в различни конфигурации за излитане и кацане.

През 1985 г. в презентация пред Националното космическо дружество се посочва, че въпреки че цената на турист в кабината ще бъде между милион до 1,5 милиона долара без държавна субсидия, в рамките на 15 години 30 000 души годишно ще плащат 25 000 долара (еквивалентно на 62 987 долара всеки през 2021 г.) да летят в космоса на нов космически кораб. Презентацията също така прогнозира полети до лунната орбита в рамките на 30 години и посещения на лунната повърхност в рамките на 50 години.

 
 
Коментарите са изключени за Космически хотел ще посреща земляни през 2025 г.

Повече информация Виж всички