Колко екстремни могат да станат влакчетата на ужасите се решава от ускорението и гъските

| от |

Само височината не е достатъчна, за да бъде едно влакче на ужасите действително ужасно. Всичко – от скоростта до маневрите, до седалките – може да допринесе за чувството за опасност. Височината все пак обаче е една от най-значимите, тъй като просто както казват хората „от високо се пада най-лошо“. А това е защото силите стават по-сериозни.

Една от тях е земното ускорение, която е мярка за това колко бързо ускорявате. Тя е от особена важност за астронавтите и пилотите от Формула 1, например, които изпитват екстремни ускорения като част от работата си.

На влакчето в парка можете да изпитаме положителни и отрицателни ускорения. Под „отрицателни“ нямаме предвид, че скоростта ни ще падне под 0 км/ч: положително ускорение усещаме, когато влакчето забързва ход и ни притиска назад в седалката; отрицателно ускорение е това, което се случва, когато влакчето забавя и усещаме как се отделяме напред от седалката.

Размерът на тази сила до голяма степен зависи от височината, тъй като колкото по-надолу падаме, толкова по-бързо се движим. Същото важи и за колко е отвесно падането, тъй като абсолютно вертикалните падания ще упражняват по-голяма сила в сравнение с тези по наклон.

Промените в ускорението могат да бъдат забавни за търсачите на силни усещания, но ако се стигне твърде далеч, може да изпаднете в безсъзнание и да получите сериозни наранявания. Забавната зона е около 2 до 5 G (с G се бележи земното ускорение), но е изчислено, че при 9 G можете да оцелеете няколко секунди.

Scientific American посочва, че при ускорение от 9 G тялото ви ще се чувства 9 пъти по-тежко, което би довело до изстрелване на кръвта към краката ви, но понеже сега е и по-тежка, сърцето ви вече няма да е достатъчно силно, за да може да я изпомпва нагоре до мозъка. Затова ако нещата не се забавят бързо, ще загубите съзнание и ще умрете…

Би било възможно да се направи влакче в увеселителен парк, което да надхвърли човешката поносимост на ускорение; вече имаме самолети, които могат да я надхвърлят, но те се използват в безопасни граници, защото – съвсем разбираемо – пилотите искат да живеят.

Всъщност има идеята (с чисто научна цел, не с практическа) за влакче-убиец, предложена от докторанта в Кралския колеж по изкуствата и бивш служител в увеселителен парк Джулионас Урбонас, който проектира „влакче за евтаназия“. Идеята е ефективно да се използва ускорението, за да се изтласка кръвта от мястото, където е необходима, като се предизвика еуфория преди загубата на съзнание и в крайна сметка смърт.

Доста пренебрежително към съдебната система бизнес начинание, като се има предвид, че целта е да се умре… Но какво ще стане, ако искаме да изпитаме възмобно най-голямата тръпка, която обаче няма да ни убие? Колко далеч можем да стигнем?

Кингда Ка е най-високото влакче на Земята, като само с малко надминава Голямата пирамида в Гиза – 139 метра. В едно видео Business Explainer разказа какво би се случило, ако увеличим рамерите му до главозамайващите 800 метра, за да достигнем височината на Бурдж Халифа – и резултатите не са добри.

От тази височина вероятно ще достигнете скорост от около 370 километра в час, което ви излага на риск от увреждане на очите и възможна смърт, когато някоя патица ви прасне в лицето. Ако се съмнявате дали птица в лицето може да причини толкова големи щети, ето как изглежда Фабио Ланцони, след като се удря в гъска, докато се вози на влакчето Колесницата на Аполон.

Колесницата на Аполон достига максимална скорост от 117 километра в час, така че ако се беше качил на въображаемото ни влакче Бурж Халифа, можете да прецените сами как инцидентът вероятно щеше да убие и него, и птицата.

Очила предпазват очите на пътниците на Formula Rossa, считано за най-бързото влакче в света със скорост 240 км/ч. За да се предпазите от удари на птици, ще ви е необходима каска, но тогава ще се сблъскате с изцяло нови опасности, тъй като теглото ѝ ще се отрази на ускорението, което усещате.

Решението е да се забавят нещата с няколко лупинга, което е по-добре за по-сложни писти, които се фокусират върху скоростта, а не върху огромните височини. И така, що се отнася до това на каква височина можете да се изкачите, преди хората да започнат да умират, изглежда, че вече танцуваме с лимитите в Кинга Ка и Формула Роса. Макар че някой може да построи влакче в увеселителен парк, което да надхвърли 139 метра, най-добрият вариант за екстремни ускорения в небето вероятно е да станете астронавт.

Бон воаяж!

 
 
Коментарите са изключени за Колко екстремни могат да станат влакчетата на ужасите се решава от ускорението и гъските

Повече информация Виж всички