shareit

Коя е най-високата планина в Слънчевата система

| от |

Всеки алпинист ще каже, че най-голямото удоволствие е да погледнеш назад от върха, оценявайки всички усилия по пътя. За мнозина това носи удовлетворение и усещане за цялост, особено ако целта е връх Еверест в Хималаите. Този подвиг остава завинаги в историята, но крие и огромни рискове, особено след като второто име на този връх е: гробище за алпинисти. Не трябва да забравяме, че там лежат дори български алпинисти.

Интересен факт е, че докато ние гледаме към най-високият връх на планетата, изследователите от NASA твърдят, че реално е най-ниският в слънчевата система. Коя е най-високата планина  в соларната система? Запознайте се с Олимпус Мос, позициониран на Марс. Червената планета, която е сериозно предизвикателство за някои от най-големите умове, насочили всички сили в колонизиране, може да се похвали и с връх от цели 25 километра височина.

Според сателитните снимки, това е един от големите вулкани, които са прекратили своето действие. Вулканът Мауна Кеа е с височина от близо 10 километра, като само 4.1 километра могат да се видят над морското равнище. Самата планина на Марс е с ширина от близо 80 километра и около 549 километра на дължина – почти колкото размерите на щата Мисисипи. Странно е как планета, която е по-малка от Земята, може да разполага с толкова високи върхове. Причината за това извисяване се крие в три различни фактора. Марс е била вулканична планета и е имала много повече действащи огнени гърла, спрямо родната ни планета.

Дори и да сме виждали активност на вулкани, на Марс те са в пъти повече. Допълнителен фактор в това отношение е и фактът, че тектонските плочи на марс се движат много по-бавно. Това позволява на по-големи планини да се формират и да останат стабилни в дългосрочен план. Не на последно място ще говорим за гравитацията, която е около 38% по-силна от тази на Земята – формира се предимно от масата на всяка една планета и Марс е по-малка от нашата родна планета. С помощта на всички тези сили, от сателит можем да наблюдаваме Олимпус Монс. Изчисленията показват, че в следващите милиарди години ще остане първенец. Разбира се, истината е, че има много по-висок връх от Еверест, но той носи титлата гордо, но само в категорията надморско равнище.

Мауна Кеа е планината, която се смята за най-висока с височина от 10 210 метра. Защо никой не се опитва да изкачи нея? Просто защото самото морско равнище се променя през последните няколко хилядолетия. Ако трябва да бъдем още по-точни, планината Чимбарозо е най-високата, защото се издига с около 2072 метра над морското равнище и около 710 от Мауна Кеа, но все пак отново не може да се изкачи по същия начин, по който се изкачва Еверест, просто океаните променят класацията.

И нека не забравяме, че планини на Луната също могат да се открият. Монс Хюгенс е около 5.5 километра височина, но е формиран от сблъсък с друг астероид. От всички изброени е сигурно, че именно Луната ще е една от далечните алпинистки мисии на повечето почитатели, особено след като все повече се говори за колонизирането ѝ.  

 
 
Коментарите са изключени за Коя е най-високата планина в Слънчевата система

Повече информация Виж всички