Кои са най-големите държави в света по площ – няма да познаете всички

| от |

Географията е особено интересен предмет, макар и мнозина често да гo игнорират – колко точно е трудно да се види една карта, нали? Оказва се, че има и някои по-сериозни специфики, особено след като често някои хора могат да се объркат с въпросите в телевизионните предавания. Границите на една страна и нейните видими размери на картата не могат да дадат реалната представа за площта ѝ, следователно идва и големият въпрос: кои са най-големите страни в света?

Сигурни сме, че мнозина ще посочат първенеца в тази класация – Русия и нейните около 17 098 242 квадратни километра. Представете си размерите на нея, до тези на Ватикана, който може да се похвали с размери от около 430 квадратни метра. Не трябва да забравяме, че освен географските размери, някои страни променят своята площ и по други фактори – популацията също помага за тези промени. Интересен факт е, че до 1946 г. има около 76 независими държави в света, а през 2023 техният брой е вече 195.

Модерните изчисления показват, че земята има около 510 072 000 квадратни километра и около 71% от тях са океан. Това означава, че само 29% от нашата планета е практически суша. Страните най-често мерят своята площ на зони, които се намират над морското равнище, като понякога взимат и малка част от плажните ивици. Така става и малко трудно да се измерят най-големите страни, особено след като някои и до днес се стремят да разпънат своята площ.

Русия със сигурност е първенец в тази класация, особено след като видим, че разполага с 17 098 242 квадратни километра. С други думи, трябва да говорим за страна, която е около 2 пъти с площта на Бразилия, същата се смята за 5-тата най-голяма в света. Русия притежава 1/10 от земната територия и заема два отделни континента, възползвайки се от 11 времеви зони и граничи с 14 други страни.

Русия реално граничи и с три океана – Атлантическия, Тихия и Арктическия океан. На територията текат около 100 хиляди реки, притежават езерото Байкал, което се смята за най-старото и най-дълбокото в света. Тук ще открием пустини, планински вериги, безкрайни гори и зелени площи. Територията на Русия е дом за снежния леопард, полярната мечка, арктическите лисици, сибирския тигър и други по-екзотични животни.

И след като сме сигурни, че мнозина знаят коя е най-голямата страна в света, тогава нека попитаме така: коя е втората най-голяма страна? Помислете внимателно, а ние ще подксажем, че става въпрос за страната листо на флага. Ако още няма подсказване, тогава нека посочим, че става въпрос за Канада. Страната разполага с площ от 9 984 670 квадратни километра. Има достъп до Тихия и Атлантическия океан, разполага с 6 времеви зони и най-северната граница е насочена към Арктическия океан. Канада не може да използва цялата си площ, което обяснява и защо има популация само от 1.5% от световната на своята територия. Почти цяла Канада е много дива и се радва на сериозна популация от опасни и някои почти безодидни животни.

Канада има позитиви като брегова линия и териториални води. Впрочем около 20% от сладководните реки в света се намират именно на нейната територия.

Страната на 3-то място по-площ е САЩ с размер от 9 826 675 километра. Нейните 50 щата в Северна Америка могат да се похвалят с перфектна свръзка, 48 от тях разполагат с обща сухопътна граница, както и граница с Канада и Мексико. 1/5 от земната ѝ територия е Аляска, която не е свързана с нито един друг щат и се позиционира близо до Канада. Хаваи е другият остров, който е лишен от директна връзка. Поради факта, че САЩ има най-различна територия, логично е да видим, че тук има и всички видове познат климат. Тропическият регион удря Хаваи и Флорида, има наличие на суха пустина, полярен регион в Аляска и арктическо време в Скалистите планини. По-голямата част от щатите са класифицирани с умерен климат (48 от тях).

На 4-то място ще открием, че Китай може да се похвали с мащабна площ от 9 706 961 квадратни километра. Китай разполага с по-малко брегова линия и въпреки това се смята за много голяма страна, която включва достъп до вода и по-сериозна урбанизация. Технически Китай е 4-тата най-голяма страна, ако се измерва по стандарта на измерванията. От друга страна ще открием, че ако не използваме този метод и не включваме бреговата линия, Китай се нарежда на 2-ро място, следвана от САЩ и Канада.

Страната граничи с още 14 страни и се простира на 5 географски зони, използва се стандартно пекинско време за всички зони. Налични са най-различни зони като гори, пустини, зелени зони, висоти и влажни брегови линии. Всичко това се обогатява и с хиляди реки, включително Янгце, която е третата най-голяма река в света. 1/3 от Китай е покрита в планини и има части от Еверест, попадащи в нейната територия. Великанът се намира между Китай и Непал.

Бразилия се нарежда на 5-то място и е най-голямата страна в Южна Америка. Граничи с 10 от 12-те страни на континента. Притежава река Амазонка – най-голямата по обем, а и също така покрива хиляди километри от северната ѝ точка. Бразилия е известна със своята дъждовна гора, а освен това разполага с около 7400 километра от брегова линия по Атлантическия океан.

На 6-то място се позиционира Австралия с 7 741 220 квадратни километра. Освен континент, това продължава да е една особена страна с впечатляващи размери. Ще открием, че разполага с 34 хиляди километра от плодовита брегова линия, дъждовни гори, 1/3 от нейната площ е покрита в пустиня. Тук ще открием най-опасните животни в света, които могат да убият с поглед и често го правят. Нещо по-важно е, че ако обичате лятото, това е вашата локация.

Индия се намира на 7-мо място в класацията и продължава да е втората най-голяма страна на територията на Азия. Нейната брегова линия е обградена от 3 страни с Индийския океан. Не е чак толкова голяма, колкото останалите посочени в класацията – 3 287 263 хиляди квадратни километра, но на континента се конкурира само с Китай. Индия разполага с пустини, дъждовни гори и плодородните полета на река Ганг. Индийските мусони успяват да докарат влага по време на лятото и топъл въздух от Тибет по време на зимата, създавайки сухи сезони през по-голямата част от времето.

 
 
Коментарите са изключени за Кои са най-големите държави в света по площ – няма да познаете всички

Повече информация Виж всички