shareit

Господин Еверест и Радханат Сикдар, който е върхът

| от |

Височината на Еверест не е изчислена от Джордж Еверест, а от един гениален математик, който за жалост днес е силно забравен. Самият господин Еверест, след като става генерал-надзирател в Индия през 1830, търси математик/топограф, който да му помогне за описа на частта, за която отговаря. Появява се младият 19-годишен учител по математика Радханат Сикдар.

Сикдар е от Бенгал и става известен като част от Бенгалската младеж – свободомислеща група некомформисти – след като отказва да участва в уреден брак. Той обаче също така е познат и с таланта си в математиката. Под ръководството на Еверест младежът се показва като изключително интелигентен и компетентен в работата си. В колаборацията им той ще създаде редица нови начини за измервания, някои от които ще го надживеят с много.

Радханат работи в тази област повече от 20 години. За съжаление обаче често отношението към него е лошо – една от книгите с информация, която издават, изпуска напълно името му. Друг път пък, когато момчето споменава, че някои от работниците са експлоатирани, е глобен 200 рупии за „своята наглост“. А когато решава за професионалните си заслуги да смени работата, Еверест отказва по особено груб начин.

Andrew Scott Waugh 1810-1878

Андрю Скот

Но това не е последната обида към бедния Сикдар. Когато Джордж се пенсионира, математикът продължава да прави изчисленията си и да кратографира под ръководството на Андрю Скот. Сикдар показва в изчисленията си, че връх „XV“ е най-високият в света от морското равнище и Андрю се съгласява. И въпреки че отбелязват върховете по начина, по който местните ги наричат, в този случай Скот решава да наруши тази традиция и нарича този връх на… Джордж Еверест.

 
 
Коментарите са изключени за Господин Еверест и Радханат Сикдар, който е върхът

Повече информация Виж всички