shareit

Кой е Сам Банкман-Фрид и как успя да загуби толкова много милиарди толкова бързо?

| от |

Ако сте надничали в интернет през последната седмица, вероятно сте чули за Сам Банкман-Фрид. Бившият криптомилиардер изглежда е направил няколко огромни хазартни действия, в следствие на които скоро преживя най-големия спад на богатство за един ден в записаната история, губейки удивителните 94% или около 16 милиарда долара след сделка, с която трябваше да спаси от фалит сайта си за обмен на криптовалути.

Дотук историята сама по себе си вече е пълна лудост – но това, което става по-късно, наистина я конкурира. Сега той е под интензивно федерално разследване за това как е управлявал фирмените финанси и може да бъде изправен пред затвор за измама, ако бъде признат за виновен. Само за 8 дни „Кралят на криптото“ изпадна от един от най-богатите хора в света до обвиняем във фалит и измами.

Как се стигна до тук?

FTX logo

Кой е Сам Банкман-Фрид?

Банкман-Фрид е роден през 1992 г. в семейство от средна класа и получава диплома от Масачузетския технологичен институт по физика и математика през 2014 г. Преди да се дипломира, работи с борсов брокер на Уолстрийт и продължава тази работа и след това, като се занимава с борсова търговия. През 2017 г. основа Alameda Research и поглежда към нарастващата цена на биткойна.

Така след като присъства на конференция за криптовалути през 2018 г., Банкман-Фрид основава борсата за криптовалута FTX през април 2019 г.

Той казва за себе си, че е привърженик на ефективния алтруизъм и изразява желание да дари по-голямата част от богатството си за благотворителност. До септември 2022 г. благотворителен тръст, основан от него, дарява 160 милиона долара, а хората, които работят от негово име, пожелават да дарят 5 милиарда долара на Илон Мъск, за да придобие Twitter.

В разгара си FTX съхранява около 16 милиарда долара клиентски активи и беше оценен на 32 милиарда долара в началото на 2022 г., което е основният фактор за главозамайващото богатство на Сам. Всичко това обаче ще се срине с рекордна скорост.

Sam Bankman-Fried 2022

Срива на FTX и най-бързата загуба на богатство в историята

Банкман-Фрид полага усилия, за да изглежда отвън, че FTX има фантастични финансови показатели, но зад кулисите ситуацията е много различна. Криптото се срива, падайки далеч под очакваните цени и криптокомпаниите са в тежко положение. Той раздава стотици милиони, за да помогне за покриването на спада в оборота, което е окей според него, тъй като се предполагаше, че има 2 милиарда долара в резервни пари, с които да се преодолее бурята в сектора.

Скоро обаче става ясно от доклад на CoinDesk (и последващ туит от самия Банкман-Фрид), че по-голямата част от притежанията в Alameda Research са били във FTT, койн, произведен от FTX. Binance притежава огромен дял от този койн благодарение на по-ранна сделка за акции във FTX, а ниският обем на търговия на FTT означава, че една голяма разпродажба може да бъде катастрофална.

Точно това се случва, когато през ноември 2022 г. главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Джао обявява, че ще продадат своите FTT, заради обвинения, че FTX използва клиентски депозити като заеми за търговия. Споровете между Джао и Банкман-Фрид и нестабилността от разпродажбата довеждат до спад в цените на криптовалутите и FTX навлиза в ликвидна криза. Binance след това обявиха, че ще купят криптоборсата, но след това се оттеглиха, когато се появиха още обвинения, че FTX злоупотребява със средствата на клиентите. Така борсата беше обявена в несъстоятелност ден по-късно.

Сега Банкман-Фрид е обект на пълномащабно разследване за използване на клиентски депозити за покриване на падащите цени на криптото, включително потенциални наказателни обвинения за измама. Има обаче значителни препятствия, които прокуратурата трябва да преодолее – FTX не е регистриран в САЩ, така че може технически да не попада под юрисдикцията на държавата, а другото (и значително по-брутално) е, че те трябва да докажат намерение да измамят инвеститорите. Правните експерти очакват защитата да каже, че Банкман-Фрид е просто некомпетентен, а не престъпен измамник, въпреки че тепърва предстои да се види.

 
 
Коментарите са изключени за Кой е Сам Банкман-Фрид и как успя да загуби толкова много милиарди толкова бързо?

Повече информация Виж всички