Защо може да се чувствате депресирани след като сте пили алкохол

| от |

Случвало ли ви се е да се събудите след алкохолна нощ с разтуптяно сърце и с усещането, че светът свършва и всички ви мразят? Ако сте един от мнозината, които изпитва тревожност, когато имат махмурлук, вероятно ще е добре да знаете защо се случва така.

Как алкохолът влияе на мозъка

Консумацията на алкохол влияе върху различни системи от невротрансмитери – химически вещества, които невроните използват, за да общуват помежду си. Тези, върху които се фокусираме днес, са гама-аминомаслената киселина (ГАМК) и глутаматът.

„Балансът на активността на глутамата и ГАМК в мозъка е основният регулатор на баланса на възбуждане и потискане на мозъчните вериги“, казва Джон Кристал, председател на психиатрията в Йейл и съдиректор на Центъра за транслационна неврология на алкохола към Националния институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм (САЩ).

Първо, нека да поговорим за ГАМК. Това е инхибиторен невротрансмитер, който намалява реакцията на неврона при стимулиране (понижава възбудимостта му). Смята се, че сигналите от тази киселина в мозъка имат роля за намаляване на страха и тревожността. Някои лекарства, използвани за лечение на тревожни разстройства, като бензодиазепините, действат именно върху ГАМК рецепторите. Тя се получава, когато глутаматът се превръща в него чрез ензим.

Глутаматът пък повишава възбудимостта на невроните. „Глутаматът е основният възбуждащ трансмитер за мозъчната кора, който отговаря за около 90% от синаптичната комуникация между нервните клетки. Той играе ключова роля в много функции, като например сигнализирането за болка, както и в паметта и ученето. Д-р Кристал казва, че пристъпите на паника и повишената тревожност могат да бъдат резултат от твърде силното му активиране.

И така, как алкохолът влияе на тези невротрансмитери?

„Алкохолната интоксикация при ниски нива предизвиква комбинация от про-ГАМК и про-глутамат ефекти. При по-високи нива на интоксикация про-ГАМК ефектите започват да се комбинират със способността на алкохола да блокира рецепторите от типа N-метил-D-аспартат.“, обяснява д-р Кристал. „Заедно тези ефекти допринасят за промени в настроението и когнитивните нарушения, свързани с алкохолната интоксикация. При още по-високи дози доминира инхибирането на възбудата, което води до сън, а при токсични дози – до потенциално животозастрашаваща кома.“

Защо може да се почувствате неспокойни, когато имате махмурлук?

Edvard Munch-The Day After

„Алкохолът може да намали тревожността чрез инхибиране на реагирането на стимули, провокиращи тревожност“, пишат авторите на проучване от 2019 г. „И се смята, че опосредства пиенето с цел справяне със стреса.“

Д-р Кристал заявява, че въпреки че твърде голямото активиране на ГАМК, когато сте пияни, може да облекчи тревожността, то „може също така да създаде форма на безстрашие“, на което вероятно сте ставали свидетели, ако сте прекарвали дори минутка около пияни хора.

И така, ако алкохолът може да намали тревожността, докато сте в нетрезво състояние, защо на следващата сутрин може да се чувствате толкова ужасно психически?

След период, в който има повече сигнали за ГАМК и по-малко сигнали за глутамат от обикновено в рецепторите на мозъка, той трябва да коригира този дисбаланс по някакъв начин – като адаптира съответно невротрансмитерните системи и промени популациите на техните рецептори.

Толерантността към алкохола и физическата зависимост към него могат да се развият след продължително пиене на големи количества поради тези неврологични промени, които мозъкът прави, за да се опита да възстанови това равновесие.

„Когато алкохолът се оттегли, ГАМК рецепторите са по-малко функционални, създават по-малко инхибиране, което води до повишена възбуда. По същия начин глутаматните рецептори се адаптират към хроничното им блокиране от алкохола, като увеличават броя си, намалявайки чувствителността на популацията от N-метил-D-аспартат рецептори към алкохола“, обяснява д-р Кристал.

„Когато алкохолът се откаже и се освобождава повече глутамат поради намаленото инхибиране на ГАМК, освободеният глутамат вижда по-голям брой N-метил-D-аспартат рецептори и в резултат на това този глутамат е още по-ефективен в предизвикването на тревожност, а в тежки случаи – на гърчове и увреждане на нервните клетки.“

Синдромът на алкохолна абстиненция (САА) възниква, когато човек, който редовно е пиел много, внезапно спре или намали приема си като симптомите започват около 8-24 часа след последното питие. Вероятността да се появят симптоми, които включват тревожност, ускорен сърдечен ритъм, треперене, промени в настроението, раздразнителност и кошмари, както и припадъци и делириум тременс, се увеличава, колкото по-дълго пиете редовно.

„Човек, който не пие редовно, но има голям алкохолен запой, изпитва много лека форма на синдрома на алкохолната абстиненция в допълнение към другите последици от интоксикацията, като дехидратация, дразнене на лигавицата на стомаха и червата и нарушен сън“, казва д-р Кристал. Освен това метаболитите на алкохола като ацетон и ацеталдехид също могат да ви накарат да се чувствате доста зле.

Как можете да предотвратите махмурлука?

3205 - Milano, Duomo - Giorgio Bonola - Miracolo di Marco Spagnolo (1681) - Foto Giovanni Dall'Orto, 6-Dec-2007-cropped

За хората, за които алкохолът има редовен силен отрицателен ефект върху психичното им здраве, може да е добра идея да направят крачка назад и да преосмислят навиците си.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) отбелязват, че макар около 90% от редовно пиещите да не се очаква да отговарят на диагностичните критерии за разстройство, свързано с употребата на алкохол, някои негови признаци включват невъзможност за ограничаване на пиенето и продължаването му, въпреки че то причинява професионални или лични проблеми.

Световната здравна организация отбелязва, че не съществува количество алкохол, което да е безопасно за здравето. За да се намалят вредите му пък Националната здравна служба на Обединеното кралство препоръчва да не се пият повече от 14 единици на седмица, като за предпочитане е всички те да бъдат разпределени в три или повече дни (1 шот 40-процентов алкохол = 1 единица). Австралийските насоки препоръчват да не се употребяват повече от четири стандартни питиета на ден или 10 на седмица.

Но какво можете да направите, ако питиетата вече са в организма ви, тревожността ви е налегнала и е твърде късно да следвате тези съвети?

Предлага се да се избягват стимуланти и, което е важно, по-нататъшна консумация на алкохол. Въпреки че приемането на още може да облекчи някои симптоми, то може само да отложи на проблемите. „Виждам много пациенти с висяща тревожност. Някои хора се опитват да „облекчат“ неприятните симптоми на пиенето, като пият повече, но това може да доведе до повече пристъпи на паника, дори до припадъци“, казва д-р Найл Кембъл, консултант в британския независим доставчик на психиатрични услуги Priory, на техния уебсайт.

Препоръчват се класическите дейности при махмурлук – почивка, хранене и хидратация, както и внимателен подход, разговор с приятел и разсейване, ако е опция. Въпреки това, както обяснява Националният институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на своя уебсайт: „Не съществува начин да се ускори възстановяването на мозъка след употреба на алкохол“ и вероятно ще трябва просто да изчакате, докато симптомите от предишната вечер (или по-предишната) отшумят…

 
 
Коментарите са изключени за Защо може да се чувствате депресирани след като сте пили алкохол

Повече информация Виж всички