shareit

Василий Блохин – най-продуктивният екзекутор в света

| от |

Според книгата с рекордите на Гинес Василий Блохин е най-продуктивният екзекутор в света.

Роден в руско селско семейство през 1895 г., още като младеж бързо си спечелва репутация на човек за черната работа, докато служи в царската армия по време на Първата световна война. Тогава получава признание от самия Сталин за тайните си убийства, изтезания и екзекуции. Блохин бързо се издигна в редиците на руската тайна полиция по това време – НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи) – и в крайна сметка става ръководител на Комендатурния отдел.

Членовете на отдела бяха одобрени лично от Сталин и приемаха заповеди директно от него. Под прикритието на други длъжности Василий Блохин официално беше комендант на затвор – отделът изпълняваше черни мисии, предназначени за развитието на каузата на Сталин. Блохин лично ръководи много масови екзекуции и сам екзекутира няколко високопоставени личности, включително Михаил Тукачевски, маршал на Съветския съюз, и двама от бившите началници на НКВД, при които преди това е служил.

Katyn massacre 1

Масов гроб в Катин

Но най-скандалния си акт Блохин извършва при кървавото клане в Катин. През 1939 г., малко повече от две седмици след като Германия нахлува в Полша, съветските сили навлизат в източната част на страна. Въпреки че не са обявили официално война, те залавят над 20 000 полски офицери и ги задържат по съветските лагери. На 5 март 1940 г. самият Сталин разпорежда екзекуциите на всички тези полски офицери. Те са убити и след това изхвърлени в масови гробове.

За период от 28 дни Василий Блохин лично извършва над 7000 от тези екзекуции на поляци в Катин. Обикновено те се провеждаха от здрач до зори, защото Блохин предпочита да работи през нощта по тези видове задачи. Той действа почти непрекъснато всяка вечер като според сведенията убива по един затворник на всеки три минути – средно около 300 екзекуции на нощ.

Екзекуциите се случваха по следната процедура: след подписване на документи за самоличност, офицерите са заведени под оръжие в малка звукоизолирана стая, в която има дренаж, маркуч за вода и втора врата и люк на покрива – това е стая, специално предназначена за екзекуции. След като клетникът е сложен на колене, член на Командатура го застрелва в гръб, убивайки го моментално. Тялото след това се извлачва от стаята през втората врата или люка на тавана, подът и стените се измиват и се вкарва следващият затворник .

1972 Walther PP

Walther PP от 1972

Блохин предпочита 7,65 мм пистолет Walther PPK (подобен на този на снимката) и го използва за всички масови екзекуции. Беше му удобен, защото нямаше толкова откат, колкото други оръжия, което означаваше китката му ще се натоварва по-малко и няма да го боли толкова, след като всеки ден стреля с него стотици пъти. Пистолетите също така рядко засичат, което означава, че жертвите могат да бъдат убити успешно с един изстрел с почти всяко дръпне на спусъка. Освен това съветското правителство предпочита именно тези пистолети, защото те са марката, ползвана от немски офицери. В случай, че масовите гробове са открити, в телата ще бъдат намерени куршуми от пистолет на нацистите и така комунистите биха могли да отрекат каквато и да е отговорност за убийствата.

На 27 април 1940 г. Блохин е награден с Ордена на Червеното знаме за организирането и извършването на това кърваво масово убийство. Орденът традиционно се връчва на военнослужещи, които проявяват „изключителна смелост, самоотричане и храброст по време на бой“. Той получава ордена тайно, за да се предпази и тайния характер на убийствата.

През 1941 г. Сталин се оказва в съюз с полското правителство, след като германците нахлуват в Русия. Той освобождава стотици хиляди поляци от лагери и няколко пъти е притиснат да даде обяснение за изчезналите военнопленници. Той заявява, че не знае какво е станало с тях, но през 1943 г. истината започва да се появява с откриването на масовите гробове в Катин. Съветското правителство отрича всякаква отговорност и обвинява германците. Едва през 1990 г. с политиките на Михаил Горбачов се разкрива цялата ситуация чрез поредица от документи, подчертаващи ролята на страната в клането.

Блохин не доживява да види делата му публично оповестени. След смъртта на Сталин през 1953 г. той е принуден да се пенсионира. По време на кампанията за десталинизация, която следва, Блохин е лишен от ранга си и се отдава на алкохолизъм. Твърди се, че комбинация от пиене и безумие довежда до смъртта му през 1955 г., причината за която официално се посочва като самоубийство.

Наследството на неговите грандиозни постъпки обаче остава и до днес. Заедно със 7000 военнопленници, които Блохин лично е екзекутиран в Катин, той е пряко отговорен за смъртта на много хиляди други хора в лагерите на затвора по време на Втората световна война.

 
 
Коментарите са изключени за Василий Блохин – най-продуктивният екзекутор в света

Повече информация Виж всички