shareit

Къде е мозъкът на Джон Кенеди

| от |

Сагата с мозъка на Джон Ф. Кенеди започва в деня, в който той е убит – 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас. Същата нощ аутопсия във военноморската болница Бетесда в окръг Колумбия установява, че президентът е бил прострелян два пъти отгоре и отзад.

„Не остана много от мозъка“, спомня си агентът на ФБР Франсис X. О’Нийл младши, който присъства на аутопсията. „Повече от половината липсваше.“

Той наблюдава как лекарите изваждат мозъка и го поставят „в бял буркан“. Лекарите също така отбелязват в доклада си от аутопсията, че „мозъкът е отстранен и запазен за по-нататъшно изследване“.

Според Джеймс Суонсън в „End of Days: The Assassination of John F. Kennedy“, мозъкът в крайна сметка е поставен в контейнер от неръждаема стомана с капак на винт и е преместен в Националния архив.

Там той е „поставен в обезопасена стая, предназначена за ползване от преданата бивша секретарка на Кенеди, Евелин Линкълн, докато тя организира неговите президентски документи“.

Но до 1966 г. мозъкът, стъклата с тъканите и други материали от аутопсията изчезват. И въпреки последвалото разследване, не са намерени.

Та какво се случи с мозъка на Джон Кенеди?

John F. Kennedy, White House color photo portrait

В крайна сметка никой не знае със сигурност къде е, през последните няколко десетилетия се появяват редица теории.

Някои теоретици на конспирацията предполагат, че мозъкът е отговорът на загадката защо е застрелян. Официално аутопсията му установи, че е бил ударен два пъти отгоре и отзад. Това съвпада и със заключението, че Лий Харви Осуалд ​​е застрелял смъртоносно президента от шестия етаж на Тексаското книгохранилище.

Въпреки това, според една теория на конспирацията мозъкът на Кенеди показва обратното – че Кенеди е бил застрелян отпред. Всъщност до това заключение стигат лекарите от болницата Паркланд в Далас. Според вярващите на тази теория, това е причината мозъкът на Кенеди да бъде откраднат.

Но Суонсън има друга идея. Въпреки че е съгласен, че мозъкът вероятно е откраднат, той смята, че е взет, но от не друг, а от брата на Кенеди, Робърт.

„Моето заключение е, че Робърт Кенеди наистина е взел мозъка на брат си“, пише Суонсън в книгата си.

„Не за да прикрие доказателства за конспирация, но може би за да скрие доказателства за истинската степен на болестите на президента Кенеди, или може би за да прикрие доказателства за броя на лекарствата, които президентът е приемал.“

Всъщност президентът има множество здравословни проблеми, които крие от обществеността. Той също така приема редица лекарства, включително болкоуспокояващи, хапчета против тревожност, стимуланти, сънотворни и хормони заради опасно нефункциониращата си надбъбречна жлеза.

В крайна сметка, дали органът е откраднат или не, е едно. Но има и нещо странно в архивните снимки на мозъка на президента.

Това ли е истинският мозък?

John F. Kennedy after spinal surgery cph.3c33052

През 1998 г. в доклад на Съвета за преразглеждане на убийства повдигна тревожен въпрос. Те твърдят, че снимките на мозъка на Кенеди всъщност не са автентични.

„Аз съм 90 до 95 процента сигурен, че снимките в архивите не са от мозъка на президента Кенеди“, каза Дъглас Хорн, главен анализатор на борда за военни документи. И добавя: „Ако не са, това може да означава само едно – че е имало прикриване на медицинските доказателства.“

О’Нийл – агент на ФБР, който присъства при убийството на Кенеди – също каза, че официалните снимки на мозъка не съответстват на това, на което е бил свидетел. „Това на снимките изглежда почти като цял мозък“, казва той, съвсем различен от този, който беше видял.

Докладът също така открива множество несъответствия относно това кой кога е изследвал мозъка, дали мозъкът е бил разрязан по определен начин или не и какви снимки са направени.

В крайна сметка историята изглежда толкова мистериозна, колкото и много аспекти от неговото убийство. Откраднат ли е? Загубен? Заменен? Към днешна дата никой не знае.

Но американската общественост може скоро да получи повече отговори за убийството на Кенеди. Въпреки че по-нататъшното разкриване на досиетата за смъртта на президента беше забавено, повече информация се очаква да бъде пусната през декември 2022 г.

 
 
Коментарите са изключени за Къде е мозъкът на Джон Кенеди

Повече информация Виж всички