Херман-Йохан Ксент предлагаше най-добрите сървъри от ядрен бункер – как повелителят на тъмната мрежа спечели милиарди

| от |

Има престъпници, които остават завинаги в историята и се смятат за пример в мафията и организираната престъпност по цял свят. По тази причина често се говори за Ал Капоне, Джон Готи и още много други. Повечето мафиоти наистина искат да получават световно внимание и се радват на камерите, сякаш обществото развива един особен стокхолмски синдром.

След като времето се промени и всеки има своята дигитална следа в интернет. Тъмната страна винаги крие някои особени чудовища и героят в тази история може да спечели вниманието на всички, поради простата причина, че той никога не е искал да бъде известен и никога не се е опитвал да бъде известен.

Запознайте се с Херман-Йохан Ксент и неговата гениална идея за създаването на криминална империя. Разследващите журналисти, които години наред следят случая и се опитват да уловят нишката на тази история, описват Херман като един от истинските и вече известни злодеи от филмите на Джеймс Бонд. И има причина за това описание, Херман започва своята кариера като търговец на компютри, при това някъде в началото на 90-те години, роден е в Холандия и бизнес идеята му се струва повече от перфектна.

Той трупа сериозно състояние и след това започва да мисли за варианти, които ще позволят да инкасира още приходи. Точно по тази причина забелязва, че в малко градче в Южна Холандия се продава бункер от времето на НАТО. Той е трябвало да се предостави на холандската армия като генерален щаб. Въпросното военно здание е пуснато за продажба през 1994 г. и Херман решава бързо да се сдобие с него. Идеята му е повече от перфектна, той изгражда бункера по своя собствена преценка, създава своята компания CyberBunker и в един момент я рекламира като бронирана хостинг услуга в цял интернет.

Компанията има доста клиенти, тъй като Херман улавя и някои от най-важните есенции за 90-те години, интернет е перфектната порно платформа и всички са повече от очаровани да се впуснат в това приключение. За съжаление има доста проблеми, включително и факта, че на някои от поддържаните сайтове има детска порнография.

Никой не може да е категоричен колко точно време е можел да издържи холандеца в тази конфигурация, тъй като няма как някой да получи достъп до бункер, който издържа ядрена атака. Проблемът е, че през 2002 г. избухва пожар, породен от друга група, пусната под наем и произвеждаща метамфетамини на едно от нивата. Компанията трябва да се премести и да потърси ново място, където да оперира. След този пожар идва времето за закупуване на друг бункер в немското градче Трабен-Трарбах.

Вторият бункер е още по-добра инвестиция, след като разполага с около 5 етажа под земята и разполага с достатъчно площ, за да се изгради всичко необходимо за поддържането на сървърно помещение и да се ръководи една доста успешна компания. Въпросната структура е направена така, че отново може да издържи ядрена атака и при запечатване може да изкара повече от 80 дена без да има нужда от зареждане.

Има собствено захранване, както и резервоар с милиони литри питейна вода. Повечето стаи за звукоизолирани, както и изградени с всякакви защити от предаване на външни сигнали. Между 1978 и 2012 г. въпросното помещение се е използвало от метеорологичната дивизия на немската армия.

През 2012 г. военните се местят в друга зона и освобождават това здание, като поставят цена от 350 хиляди евро за закупуване. Ниската цена привлича мнозина, но проблемите се крият другаде – поддръжката на такова здание изисква много пари. След като военните напускат зоната, малкото градче започва да усеща трусове от гледна точка на икономика.

През 2012 г. Херман, вече на 55 години, решава да закупи бункера и след това да обясни, че смята да създаде компания, която да се занимава с най-различни интернет услуги. Обещава да създаде достатъчно работни места и да спечели сърцата на немците, което в онзи момент е било повече от добра новина. Въпреки това се намират и някои скептични господа, които не вярват, че това е много правилно решение и Ксент няма да бъде най-доброто решение, но при обещания за по-добри времена, германците го допускат.

Нещо повече, Херман дава много добри цени и изкушава повечето клиенти, тъй като дори предлага и една от невижданите реклами – хостингът може да издържи дори ядрена атака. Твърди се, че Херман никога не е приемал и не е поддържал сайтове, които включват детска порнография или каквото и да било, обвързано с тероризъм.

Макар и първите години да печели милиони евро, заделяйки сървъри за различни компании, началото е трудно, тъй като той самият е успял да създаде нещо, което все още липсва на пазара. След няколко години може да се радва на богатство, но преди всичко се оказва, че бункерът е изражение на душата на човека. Някои от порнографските собственици са посещавали локацията и дори си спомнят, че поддържащите сървърите и останалите клиенти, реално са разполагали и със стая за порно, а по думите на някои от гостите, дори приятелката на Ксент се е впускала в забавлението.

Какво можем да открием за този толкова странен човек? В един момент е искал да промени интернет и да регистрира най-различни домейни, тъй като повечето се поддържат от американската НПО компания. След известно време се оказва, че организацията на господата не може да се случи, поради простата причина, че нито един от програмистите не мисли за нищо друго, освен пари.

Ксент предлага да се направи и банка, която да имитира PayPal, но отново няма поддръжници, тъй като е особено алчен и се опитва винаги да спечели повече, без да мисли за своите партньори. Понякога е описван като злодей, а друг път е описван като Стийв Джобс, но и в двата случая не е допринесъл с предоставянето на определени услуги и стоки.

И докато повечето немски специалисти по кибер престъпления се занимават с въпросната компания и започват да получават много отговори относно приходите на CyberBunker. Компанията дълго време се прикрива под активизъм и бизнес възможности, но от друга страна предлага услугите си на различни спам оператори, както и на различни фишинг сайтове, които крадат лични данни и ценна информация за точене на банкови сметки. Това е тъмната страна, но от другата страна ще открием, че това е сървърът, където Wiki Leaks представят своите открития и някои от големите престъпления в света.

Това не е благотворителна операция, просто в един момент платформата започва да изисква по-сериозна защита и Ксент може да я предостави. По същото време се оказва, че и PirateBay се намира там и продължава да дразни цялата индустрия на Холивуд. Когато идва време за релокиране, неговите колеги често предлагат да се насочат към Русия, където има достатъчно бункери за закупуване и шансовете да успеят да подразнят достатъчно няколко индустрии, се редуцира значително бързо.

През 2015 г. с доста червени флагове и много от подадените оплаквания към компанията, немското законодателство позволява на разследващите органи да започнат да прихващат уеб трафика на компанията и по този начин да разберат какво се случва от другата страна. Голяма част от криптираните данни никога не могат да се разбият, това е гарантирано от Ксент, но става ясно, че компанията поддържа доста от сайтовете в тъмната мрежа, които са известни с точно това, което Херман отрича от самото начало – детска порнография, тероризъм, разпространение на наркотици и още много други.

Благодарение на браузъри като Тор – не е препоръчително да се използват от хора, които не знаят какво правят, ако не искат да привлекат към себе си не толкова добри кадри – реално се дава достъп до доста алтернативни източници на информация, но към това може да се открие и нещо още по-интересно, повече от 60% от сайтовете са известни с предлагането на забранени субстанции.

Нещо по-интересно е, че през 2015 г. мъж на име Джордж Мичъл е потърсил Ксент за разработка на криптирана операционна система за телефони. Оказва се, че същият човек е пристигнал в немското градче, за да обсъди най-различни възможности, така че неговите дилъри никога да не използват публична мрежа и винаги да бъдат защитени. По спомени на някои от жителите на малкото градче, Мичъл наистина се е разхождал в града, но с него винаги е имало една красавица, носеща дамска чанта с 10-12 стари телефона Nokia.

Оказва се, че и днес може да откриете телефони, които да гарантират висока сигурност, особено след като в интернет се предлагат крипто телефони, които са преработени андроиди или BlackBerry, позволяващи изключване или напълно елиминиране на локация, камера и допълнителни микрофони.

Въпросните машини използват само чатове, които са кодирани от край до край и никога не са използвали маркетите на гугъл или други устройства. Някои от тези телефони често разполагат и с паник бутон, който напълно елиминира всичката информация в рамките на няколко секунди. Подобни услуги често завършват със затвор в САЩ, но пък някои от мексиканските картели са се възползвали именно от тази висока сигурност.

Ксент няма такива проблеми и бързо успява да създаде своя собствена мобилна мрежа с криптирани данни, има възможност дори да бъде закупен. Някои са отново на платформата на BlackBerry и се радват на висока сигурност, но това по никакъв начин не ги прави толкова легални. Повечето клиенти на Херман са от Ирландия, но по-късно устройствата успяват да стигнат и до Европа.

Тъй като се изискват сървъри и поддръжка, бизнесът на Ксент не носи достатъчно средства, за да се говори за някакви главоломни успехи. Скоро идват и други инвеститори, които наистина искат да развият мрежата на холандеца, която освен всичко трябва да има приложение за изпращане на пари, изключване на телефони от мрежата при активиране на паник бутон и много други. За да пробият системата отвътре, повечето разследващи получават разрешение от немския парламент за разработка на сайт, който да им позволи да играят на някаква форма на лотария, която приема разплащане в биткойни.

Идеята е, че самият сайт трябва да е в мрежата на Тор и автоматично да позволява на клиентите да играят, но не и да губят пари, когато се стигне до онзи момент, в който някой трябва да тегли и да инвестира, неговата трансакция трябва да бъде отказана. След създаването на платформата, разследващите търсят CyberBunker, за да използват техните сървъри.

След доста разговори, Ксент и компания дори предлагат допълнителни съвети за скриването на идентичността им. Оказва се, че докато една част от експертите по криминална кибер сигурност са работили за уличаването на Ксент, някоя друга немска институция е успяла да внедри агент, който да инсталира собствен сървър и да прихваща всички сигнали от останалите сървъри. Разбира се, никога тази информация не се отрича, но и никога не се потвърждава.

След известно време ще стане ясно, че това е един от най-големите доставчици на нелегални услуги в мрежата, както и една от най-големите заплахи в Германия. Продава се всичко от канабис до тежки наркотици, оръжие, фалшиви самоличности и детайлна информация за абсолютно всеки.

Приказката приключва на 26 септември 2019 г. с напускането на всички от персонала на бункера, както и самия Ксент с неговото семейство. Оказва се, че един от служителите е имал повод да почерпи и след като всички са извън бункера и без защита, немската полиция, следвана от специализирани отряди за борба с тероризма, както и други още по-сериозни дивизии, арестуват господата в ресторант в същото градче.

Междувременно се влиза в бункера и се взимат повече от 412 харддиска, 403 сървъра, 65 USB флашки, 61 лаптопа и компютъра, 57 телефона, тонове документация и стотици хиляди евро в брой. На следващият ден става ясно, че компанията CyberBunker се описва като пристан за най-жестоките и най-откачени сайтове, които могат да се намират в тъмната мрежа.

Обърнете внимание, че по време на ареста има още двама германци и един българин. Няма много информация кой точно българин се е опитвал да използва услугите на една от най-мрачните компании в света, но историята продължава да се развива и до този момент.  

Последните официални новини посочват, че собствениците и служителите на тази компания, онези, които са задържани по време на вечерята, най-вероятно могат да бъдат осъдени за около 250 хиляди престъпления, тъй като това са сайтовете, които са били с нелегално съдържание в тъмната мрежа.

Ако това се случи, можем да бъдем категорични, че ще станем свидетели на една от най-големите съдебни процедури, а дори не искаме да сме на мястото на онзи, който ще чете цялото обвинение.

 
 
Коментарите са изключени за Херман-Йохан Ксент предлагаше най-добрите сървъри от ядрен бункер – как повелителят на тъмната мрежа спечели милиарди

Повече информация Виж всички