shareit

Фаталното плаване на Фернандо Магелан

| от |

Ако всичкo беше минало по план по време на най-важната експедицията на Фердинандо Магелан, почти никой нямаше да знае името му днес. В крайна сметка обаче всичко се обърква катастрофално за португалския морски капитан и въпреки това той влиза в историята като първият изследовател, обиколил планетата, въпреки че умира в средата на пътуването. Експедицията, която ръководи (или поне един от петте кораба, тръгнали от Испания през 1519 г.), изпълнява първата известна пълна обиколка на земното кълбо.

Въпреки че Магелан никога не би могъл да предвиди извънредните събития, които го очакват, може би мисълта за безсмъртие в паметта на хората осигурява на 41-годишния мъж мъничко комфорт на 27 април 1521 г., докато е в плитчините на плажа на остров Мактан във Филипините, смъртно ранен. Той беше определен за лидерът на нахлуващия враг от разгневените воини на вожда на острова Лапу-Лапу и е на път да претърпи безсмислена и напълно избежна смърт, след като неразумното му демонстриране на военна мощ пред местните дава откат.

Magellans death

Смъртта на Магелан

През септември 1519 г. Магелан повежда пет кораба, управлявани от многонационален 270-членен екипаж, по Атлантика – неговият кораб Тринидад, плюс Сантяго, Сан Антонио, Консепсион и Виктория. Вест за мисията му стига до Мануел I, който ревниво изпраща португалски морски отряд да проследи експедицията, но Магелан ги задминава.

Но той не може да избяга толкова лесно от всичките си врагове, особено когато някои от тях са сред собствените му хора. Много от испанските моряци от експедицията имат подозрения към португалския си командир. Някои от екипажа му са престъпници, освободени от затвора в замяна на това да отидат на опасното пътуване. Други се присъединяват, защото бягат от кредиторите си.

Флотът е ударен от буря, която предизвиква забавяне и довежда до нормиране на храните. Тук Хуан де Картахена – който е капитан на най-големия кораб Сан Антонио, поради добрите му връзки и въпреки че е зелен в бранша и неопитен моряк – започва открито да критикува компетентността на Магелан и да отказва да поздрави капитана си. Магелан изпраща да арестуват Картахена и той е освободен от командването и затворен в кораба Виктория, докато не стигнат до Южна Америка. Инцидентът първият от редица други по-драматични и кървави събития, които предстоят.

Juan de Cartagena mis aux ceps

Хуан де Картахена, заключен

През декември експедицията стигна до Южна Америка и спира в Рио де Жанейро. В продължение на две седмици те са в контакт с местните хора, търгувайки дрънкулки за храна и сексуални услуги, преди да отплават на юг, обикаляйки бреговата линия в търсене на проод. Прекарват безплодни седмици в проучване на устието на Рио де ла Плата за този неуловим проход, преди студът да ги принуди да потърсят подслон за зимата в Порт Сейнт Джулиан в Патагония.

Общият морал рязко пада, когато през април 1520 г. Картахена прави своя ход. Той бяга от Виктория, качва се на борда на Сан Антонио и си осигурява подкрепа от испанския екипаж и офицери, играейки на португалската националност на Магелан.

В последвалия бунт Сан Антонио е обявен за независим от командването на Магелан. Капитаните на Консепсион и Виктория (Гаспар де Кесада и Луис Мендоса) се присъединяват към него, както и капитанът на Виктория Хуан Себастиан Елкано, както и много от офицерите и екипажа. До Магелан на Тринидад е изпратено писмо с искане да признае, че флотът вече не е под негово командване.

Магелан хладнокръвно изпраща отговора си обратно в ръцете на убиец. След като се приближава до Виктория с малка лодка, докато се преструва, че предава писмото на Мендоса, вместо това мъжът намушква смъртоносно капитан. Едновременно с това лоялният на Магелан екипаж нахлува на борда на кораба и нападна въстаниците като ги побеждава.

Въстаниците запазват контрола над Сан Антонио и Консепсион като Картахена се качва на борда на втория преди избухването на боевете. Магелан разполага трите кораба, които има, пред устието на залива и се подготви за бой.

През нощта силните ветрове карат Сан Антонио да изтегли котвата си и да се отнесе към Тринидад. Магелан среща приближаващия кораб с оръдието си, което кара бунтовниците на борда на поразения съд да се предадат. Признавайки поражението, Картахена следва примера им и се отказва от Консепсион без съпротива на следващата сутрин.

След като потушава бунта, Магелан незабавно осъжда 30 мъже на смърт, но след това заменя наказанието им с тежък труд. Лидерите на бунта обаче нямат такъв късмет. Кесада е обезглавен за предателство, а тялото му и това на Мендоса са обезобразени и поставени на колове. Твърде уплашен от връзките на Картахена, за да го екзекутира, Магелан го оставя заедно с преподобния Санчес де ла Рейна, свещеник, който подкрепя бунтовниците. Никога повече не се чува за тях.

Detail from a map of Ortelius - Magellan's ship Victoria

Във Филипините Магелан комуникира с местните раджи чрез своя малайски роб Енрике. По заповед на евангелския изследовател редица островни вождове – включително Раджа Хумабон на Себу – приемат християнството.

В замяна на душата си обаче Хумабон търси подкрепата на Магелан за конфликта му със съседа Лапу-Лапу, вожд на остров Мактан, който вече беше подразнил изследователя с отказа си да приеме религията или да се поклони на испанската корона.

На 27 април 1521 г. 60 тежко въоръжени европейци придружават флота от филипински лодки до Мактан, където Лапу-Лапу отново отказва да признае властта на Хумабон или на испанците. Изправен пред 1500 воини, Магелан – уверен в способността си да предизвика шок и страхопочитание към своето превъзхождащ оръжеен арсенал, който включва топове, арбалети, мечове и брадви – инструктира Хумабон да се отдръпне, докато той слиза на брега с група от 49 мъже.

Те запалват няколко къщи в опит да изплашат островитяните, но това само вбесява бойците на Лапу-Лапу. В полученото меле, където европейците се огъват под тежестта на бронята си, Магелан е ранен с бамбуковото копие. След това е повален, обкръжен и убит, заедно с няколко други от групата си. С мъртъв им капитан оцелелите се оттеглят към лодките.

След битката, когато европейците отказват да освободят Енрике (въпреки заповедите на Магелан да го направят в случай на смъртта му), Хумабон също се обръща срещу испанците. Няколко от тях са отровени по време на пир, включително Дуарте Барбоса и Жоао Серао, които поемат ръководството на експедицията след смъртта на Магелан.

Жоао Карвальо поема командването на флота и нарежда незабавно напускане. По това време обаче вече са останали твърде малко мъже на трите кораба. Консепсион е изгорен и двата останали плавателни съда тръгват за Бруней, отдавайки се на пиратство по пътя като атакуват кораби, насочени към Китай. След това Еспиноза заменя Карвальо като лидер, както и като капитан на Тринидад, докато Елкано е назначен за капитан на Виктория.

***

На 6 септември 1522 г., след тригодишно отсъствие, Виктория пристига в Испания, ставайки първият кораб, който плава около планетата. Само 18 души от оригиналния екипаж на Магелан от 270 успяват да се върнат.

 
 
Коментарите са изключени за Фаталното плаване на Фернандо Магелан

Повече информация Виж всички