Баба беше арестувана, защото не си е платила таксата за боклука

| от |

82-годишна жена във Вали, Алабама, бе арестувана на 27 ноември, след като се твърди, че не е платила таксата си за събиране на боклука в размер на 77,80 долара.

Според изявление във Facebook от началника на полицията на Вали Майк Рейнолдс, Марта Луис Менефийлд е била арестувана „по обвинение за неплащане на боклук“.

Съобщава се, че Менефийлд е получила предупреждение през август, че не е платила за боклучарската си услуга за юни, юли и август. В изявлението също така пише, че властите са се опитвали многократно да й се обадят и по-късно са се опитали да се срещнат лично с нея в дома й.

Когато опитите им срещат неуспех, те оставят бележка на вратата с информация, включително причината за посещението им и номер, на който да се обади.

Предупреждението също така информира жената, че трябва да се яви в съда на 7 септември 2022 г. Когато не се явява обаче, вече е издадена заповед за ареста й.

Менефийлд е толкова изненадана от пристигането на полицията, че първоначално решава, че ситуацията е някаква шега.

Когато й стана ясно, че действително е арестувана заради неплатена сметка за боклук, тя пита един от полицаите: „Нима не се шегувате?!“ Те не се шегуваха… Менефийлд обаче казва, че смята, че сметката е била платена, „но те казаха, че не е“.

Когато полицаите я информират, че трябва да я закопчаят с белезници, тя слага ръце зад гърба си. Те обаче й казват, че може да държи ръцете си и отпред, няма проблем, и тя прави каквото й казват. „А белезниците!“, спомня си, „Бяха толкова тежки.“

Менефийлд разказва, че след това един от полицаите се опитал да я успокои да не плаче, което я подтикнало да го попита: „Как ще се почувстваш, ако дойдат и арестуват баба ти?“

Служителят не отговорил.

„Щастлива съм, че внуците ми не бяха тук, за да видят това“, казва тя пред медиите. „Това би ги разстроило. Толкова ме беше срам. Много се безпокоя.“

Според полицейското управление на града услугите на Менефийлд са спирани 3 пъти през последните 2 години поради неплащане, а архивите от 2006 г. насам показват, че има още най-малко 22 други подобни случая заради същото провинение.

„Въпреки че нашите служители могат сами да преценяват какво да правят по определени въпроси“, се казва в изявление на полицията, „принудителното изпълнение на заповед за арест, издадена от съда и подписана от магистрат, не е едно от тях. Г-жа Менефийлд е третирана уважително от нашите служители при изпълнение на техните задължения и е освободена срещу гаранция, както е предписано в нарушението.“

Менефийлд твърди, че никога не е получавала известие да се яви в съда и, че ако сметките й не са били платени, кофите й за боклук просто е трябвало да бъдат отнесени и услугата й да бъде спряна. Тя добавя още, че смята ареста за несправедлив и ненужен.

„Бях разстроена, защото не знаех защо ще идват и ще ме арестуват“, казва възрастната жена.

След ареста си Менефийлд е отведена в затвора във Вали и въпреки че не остава там дълго, тя казва: „Бях в малко, подобно на клетка нещо в полицейския участък. И им казах: „Ще ме заключите в тази клетка ли? Трябва да се срамувате от себе си.“

Дъщеря й Некети Тъкър междувременно казва, че неплатените сметки изобщо не е трябвало да се смятат за престъпление.

„Това не е престъпно деяние“, казва тя. „Това е съвсем поправимо нарушение, ако не друго.“

Тъкър също добавя, че няколко членове на семейството оттогава са се опитали да платят сметките на Менефийлд – но Службата за прилагане на обществения кодекс на долината им е казала, че не могат.

Lee Hedgepeth/Facebook

Домът на Марта Менефийлд във Вали, Алабама, където тя живее от 30 години.

Целият инцидент също е имал трайно въздействие върху самата Менефийлд, религиозна южнячка, която живee в къщата си от 30 години и е прекарала по-голямата част от своя живота като болногледач или на възрастни хора, или на деца.

„Поговорих си с Бог малко“, казва тя. „Предполагам, защото бях толкова разстроена. Имах детска градина тук от 8 години и молех Господа. Казах му: „Защо това се случва с мен, колкото много съм направила за хората, Господи? Плащам десятъците си всяка неделя. Станах част от църква. Просто разпитвах. Нещо просто не е наред.“

 
 
Коментарите са изключени за Баба беше арестувана, защото не си е платила таксата за боклука

Повече информация Виж всички