shareit

Великите любовни истории: Бари Гиб и Линда Грей – брак, който се оказва спасителен остров за последния оцелял от Bee Gees

| от Мая Вуковска |

За музикален фон и вдъхновение на текста, който се каня да напиша, съм си пуснала “Tragedy” – един от вечните хитове на легендарната поп-соул-диско-рок банда от 70-те и 80-те Bee Gees. Трагедия всъщност няма. Поне не за мен, понеже трябва да пиша за половинвековния щастлив брак на един от членовете на група, която  абсолютно обожавах като малка и чиито песни продължавам да слушам с кеф и до ден днешен. Трагедията обаче е част от историята, която ще разкажа. Но това не бива да натъжава никого, защото във всеки човешки живот, добър или лош, на рибар или на рок звезда, щастието и нещастието се преплитат естествено, за да сътворят един уникален ДНК код на съдбата на индивида. 

Това е горчиво-сладката история на Бари Гиб, който надживя тримата си по-малки братя и успя да запази най-красивата от всички възможни любови – тази, която идва само един път в живота на мъжа. 

Кльощавите австралийски тийнейджъри, които завладяха света и си купиха Ролс-Ройсове

Родените на британския остров Ман братя Гиб от малки обичат да пеят заедно. Бидейки още хлапета, през 55-а сформират първата си група, The Rattlesnakes, в родения град на баща им, Манчестър. Три години по-късно семейството, което включва още по-голямата сестра Лесли и изтърсака Анди, решава да се махне от подгизналата от влага Англия и да емигрира в Австралия. 

Още от основаването на групата “Би Джийс” през 1958 г. момчетата са възприемани като   тотални аутсайдери. На архивни записи от австралийската телевизия от началото на 60-те  се вижда как тримата младежи се държат по-скоро като смотани вариететни изпълнители, отколкото като рок банда: между музикалните изпълнения дългучестият Бари и по-малките му братя-близнаци Робин и Морис разказват смешки и гримасничат пред камерата. 

Няколко години по-късно придобилите самочувствие тийнейджъри вече носят лъскави боти с висок ток в стила на Бийтълсите и се фукат наляво-надсно, че сами си пишат песните. Но големият хит така и не идва. Решени обаче да постигнат успеха, към който се стремят още от деца, братята решават да сменят не само визията и музикалната си концепция, но и континента. Убеждават родителите си да се върнат на Стария континент и през 66-а цялото семейство се качва на кораб за родната Англия. Това се случва малко преди последният записан техен сингъл “Spicks and Spacks” да стане номер едно в Австралия. От звукозаписната компания са толкова втрещени и едновременно въодушевени от този факт, че моментално пращат хора с лодка да настигнат транзокеанския кораб и да върнат братята обратно. Те обаче се заключват в каютата си и отказват да излязат. 

За разлика от “мащехата” Австралия, “мама” Англия моментално разпознава в тяхно лице талантливи композитори и текстописци. Всяко тяхно парче се превръща в хит, което изстрелва кариерата им направо в облаците. Със славата, разбира се, идват и парите. На 21-годишна възраст близнаците вече карат собствени Ролс-Ройси.

Да заковеш миска по време на ТВ шоу – буквално!

През 1966-а, годината, в която “Spicks and Spacks” става номер едно в Австралия, Бари Гиб се жени за 19-годишната Морийн. Бракът им обаче се оказва само глупава младежка приумица, която набързо завършва с развод. 

През 1967 г. “Би Джийс” са поканени дa участват в Top Оf the Pops. Вниманието на Бари веднага е привлечено от водещата – тъмнокосата красавица и бивша “Мис Единбург” Линда Грей. “Още щом погледите ни се срещнаха, нещо между нас се случи,” спомня си Бари. О да, наистина се е случило нещо! След края на снимките Бари и миската се усамотяват в реквизитната телефонна кабина, а.к.а машина на времето от популярния тогава научнофантастичен сериал “Doctor Who”, и му удрят един страстен секс “на крак.” 

Как продължава тази любов от пръв поглед и първи секс?

Ами продължава… вече 52 години!

Гиб през 1968 г.

Една сватба и пет бебета по-късно

Само два месеца след като разводът му с Морийн е финализиран, Бари надява брачната халка за втори път. Датата на сватбата, 1 септември 1970 г., съвпада с 24-ия рожден ден на младоженеца. 

През декември 1973 г. в Лондон се ражда първото им дете, Стивън, който едва тригодишен показва музикални заложби. През годините Стийв свири в няколко хардрок и метал банди, включително 58, Black Label Society, Crowbar, Kingdom of Sorrow… Днес 48-годишният китарист е постоянен член на групата на баща си. 

През 77-а се ражда Ашли, който също като баща си и по-големия си брат се впуска в музикалния бизнес, но не постига техния успех. 

Очевидно Линда е амбицирана да изравни и, защо не, дори да подобри рекорда на майката на братята Гиб, защото през следващите седем години ражда още две момчета – Бари и Майкъл. 

С петото и последно бебе обаче Линда стъпва “на грешен крак”, понеже не е момче. Дъщерята Алксандра се ражда през 1991 г.

Автори “под наем”

В началото на 80-те “Би Джийс” вече са сменили континента за трети път и живеят в САЩ.  Целта на този ход е да възкресят позамръкналата си слава. През 69-а групата се разпада за кратко заради амбициите на близнаците да започнат самостоятелна кариера. Няколко години по-ксъно последва “сдобряване”, но вече нищо не е същото, както преди. 

Продуцентите са извън себе си от щастие и стискат палци братята отново да влязат в режим на правене на хитове. Така и става – само че не точно по начина, както са го мислили. Славата им на добри композитори стига до ушите на новоизгрялата холивудска звезда Барбра Стрейзанд и тя, без да се колебае, ги кани да работят заедно върху следващия й албум. Песента “Guilty”, която Гиб пишат специално за нея, прави тираж от 15 милона копия само през годината на издаването си, 1980-а, и същевременно спечелва на братята репутацията на автори на песни “под наем”. Макар че радиата упорито отказват да пускат авторски парчета на “Би Джийс”, техният неподражаем музикален стил все пак си пробива път в ефира под формата на шлагери, написани за други изпълнители – “Heartbreaker” на Дион Уоруик, “Islands In the Stream” на Кени Роджърс и Доли Партън и, о!, абсолютния диско хит “Chain Reaction” на Даяна Рос. Дори Майкъл Джексън почва да се навърта покрай братята Гиб, но плодовете на общата им колаборация така и не виждат бял свят.

В битката с демоните няма победители, а само губещи

52-годишният брак на Бари и Линда изглежда направо като прецизно извезан гоблен на фона на турбулентните бракове на близнаците. Морис също се жени два пъти и има две деца от втория си брак с Ивон. Проблемите му с алкохола обаче от край време хвърлят тъмна сянка върху семейното щастие. Ситуацията излиза извън контрол през 91-а, когато един ден Морис влиза в едномесечен запой и в момент, когато изобщо не е на себе си, заплашва с пистолет жена си и децата. Последните моментално се изнасят от къщи и търсят подслон и защита в дома на Бари и Линда. След инцидента, който буквално му действа отрезвяващо, Морис доброволно отива в клиника за лечение на зависимости. След края на лечението той и Ивон подновяват брачните си клетви и остават заедно до смъртта му oт инфаркт през 2003 г. След кончината му “Би Джийс” окончателно се разпадат.

Робин също прави една погрешна стъпка (от която обаче му се раждат две деца) преди да срещне жената на живота си, Дуина Мърфи, бракът с която продължава от 1985-а до смъртта му от рак през 2012-а. Двойката има един син, Робин-Джон, а четвъртото дете на музиканта е от 25-годишната домашна помощница на семейството, с която той има кратка връзка – горе-долу колкото трае едно минаване с прахосмукчаката.

Най-малкият брат, Анди, красавецът в семейството и може би най-талантливият от всички, от съвсем млада възраст проявява обезпокоителни симптоми на клинична депресия и пристрастеност към наркотиците. Тази нездрава комбинация в крайна сметка води до фаталния му край през 1988-а, когато е едва на 30. 

Смъртта на тримата му братя оставя в сърцето на Бари дупки като от куршуми, които и до ден днешен не са заздравели. Съвестта не престава да го мъчи. Може би защото с Морис са в лоши отношения и така и не се сдобряват преди внезапата му смърт. И защото Робин скрива от него, че е тежко болен и затова смъртта му също го заварва неподготвен. И не на последно място защото не успява да помогне на малкия Анди да се освободи от зависимостта си към дрогата. 

“Братята ми водеха постоянна битка с вътрешните си демони. Аз обаче имах до себе си жена, на която се бях зарекъл, че никога няма да й се наложи да преживява това с мен,” споделя Бари Гиб в интервю пред “Guardian” от 2020 г. 

И удържа на думата си.

Barry Gibb in 2017-Glasto17-197 (34744934874)

Един мъж на 76, който е постоянно зает да бъде щастлив

Бракове в средите на хищния музикален шоубизнес с продължителност като този на Бари Гиб и Линда Грей са такава рядкост, че трябва да бъдат вписани в своеобразна “Червена книга на изчезващите видове”. 

През всичките 52 години на съвместния им живот музикантът никога не е пропускал възможност да отдаде заслужена почит на жена си и да й благодари за подкрепата и за това, че винаги е била неговата “крепост” на силата и разума. 

“Нямах никакъв проблем да вкарвам у дома купища дрога, но в крайна сметка всичко заминаваше в тоалетната. Тя така и не ми позвали да кръшна в посоката, в която братята ми поеха и заради която уви, погубиха живота си. Бях голям късметлия в това отношение.”

Днес семейството продължава да живее в къщата на брега на океана в Маями, с която се сдобиват  през  далечната 1974-а по предложение на Ерик Клептън “да сменят климата.” Съпрузите притежават и имение на площ от 90 акра в Бейкърсфийлд, Англия, но сърцето винаги е влечало Бари към Маями, защото, според собствените му думи, мястото му напомня за Австралия. 

За своите 76 години и като за дядо на седем внуци Бари Гиб изглежда в изключително добра форма. И друго нещо също е в добра форма – банковата му сметка: нетната стойност на авоарите му възлиза на почти 100 млн. долара.

Но много, много по-ценна от всичко това е била и си остава любовта на една жена – жената, която всеки мъж, ако има късмет, ще срещне поне веднъж в живота си. 

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Бари Гиб и Линда Грей – брак, който се оказва спасителен остров за последния оцелял от Bee Gees

Повече информация Виж всички