Музикални хроники: Когато Доналд Тръмп съсипа женска метъл група, след като се снима в нейно видео

| от |

Доналд Тръмп се е засилил да става президент на САЩ за втори път, а предизборната му кампания вече тече. Но още преди да се забърка толкова активно в политиката, прочутият милиардер си печели славата на ексцентрична, самодоволна и помпозна личност, от която може да се очаква всичко.

Залитанията му към шоубизнеса през годините са доста, както и появите му във филми, сериали и телевизионни предавания. Но далеч по-малко известно е, че Тръмп се снима и в хеви метъл видео – макар и впоследствие всичко да завършва със скандал и ролята му да е изрязана от клипа.

През 80-те бизнесменът вече си е създал име с позициите си в недвижимите имоти и с множеството си казина, хотели и небостъргачи на Източното крайбрежие. В края на десетилетието Тръмп е подчертано скандална фигура и се разделя с първата си съпруга Ивана, след като е уличен в извънбрачна връзка със 17 г. по-младата от него Марла Мейпълс. 

Сп. Time излиза с неговия лик на корицата си, а в интервюто за изданието той смело оповестява: „Харесва ми да имам врагове. Влизам в битка с тях и обичам да ги унищожавам“. Тогава неговите мизогинистични и цялостно дискриминационни възгледи вече си проличават, но той трупа и все по-сериозна популярност, а статутът му на имотен магнат го среща и с някои от големите играчи в музикалната индустрия. 

Един от тях е Дани Прицкер, чийто баща Джей е съсобственик на голям нюйоркски хотел заедно с Тръмп. Тогава Дани Прицкер оглавява музикалния лейбъл Chameleon Records и сред групите в него е изцяло женската метъл банда Precious Metal. Съществуването на състава се оказва кратковременно, но точно в края на 80-те момичетата все още се борят да осъществят голям музикален пробив.

Сформирани 5 г. по-рано, те работят по втория си албум, като проблемът е, че техният тип осемдесетарски метъл започва да залязва – и Дани Прицкер решава, че трябва да прибегне до някакъв трик, за да бъде забелязана групата. Най-добрата му идея е да вкара Тръмп в музикално видео и така да даде на Precious Metal шанс да влязат в мейнстрийма.

„Тръмп каза, че е съгласен да се снима за 10 хил. долара и ще даде парите на любимата си благотворителна фондация“, спомня си певицата Лесли Кнауер. „Отидохме в хотела му в Ню Йорк, само аз и китаристката Джанет Робин. Той се появи с антураж и с десетина бодигардове, беше в костюма, който винаги носи с червената вратовръзка. Държа се много професионално, каза колко много му харесва песента“.

Историята си припомня и китаристката Джанет. „По онова време нямах резерви да работя с него, знаех го от клюкарските списания и ми беше смешно“ признава тя.

Песента, за която се прави клипът, е кавър на класиката на Джийн Найт Mr. Big Stuff в метъл стил, а според сюжета, Тръмп седи на бюро и е палаво подиграван от певицата Кнауер. „Беше по сценарий, той влезе в ролята и беше окей с нея“, спомня си вокалистката. Когато снимките приключват, магнатът не пропуска да демонстрира нрава, с който е печално известен и днес. „Правехме снимки за ПР кампанията, когато той ме прегърна и каза „Имаш секси тяло, няма целулит тук!“. Беше неуместно и се почувствах некомфортно“, разказва още Лесли Кнауер.

Но странностите около участието на Тръмп тепърва започват. От MTV се заричат, че ако той е във видеото, ще започнат веднага да го въртят с голяма честота. Но преди премиерата бъдещият президент обръща палачинката и се настройва срещу бандата. Той излиза с твърдения в пресата, че ненавижда песента и че ролята му в клипа е по-голяма, отколкото е била предварителната договорка.

Затова Тръмп започва да изисква непосилен хонорар от 250 хил. долара, а подозренията са, че върти номера заради друг проблем – неразбирателство с Джей Прицкер относно западащата му авиокомпания Trump Shuttle. “Бях чула от мениджъра ни, че Джей Прицкер е казал на Тръмп: „Ако участваш във видеото, ще купя Trump Shuttle”, спомня си Кнауер. Дори да е имало такава договорка между бизнесмените, тя пропада и авиокомпанията просъществува твърде кратко преди да фалира през 1992 г.

Тъй като исканата от Тръмп сума за видеоклипа няма как да бъде платена, са уредени нови снимки с друг актьор. Видеото така и не е показано по MTV, а музикалната компания Chameleon започва да се срива, когато гръндж манията завладява Щатите и измества бандите от типа на Precious Metal. И докато Тръмп започва да се съди с фамилията Прицкер за неразбории около общия им хотел, Chameleon банкрутира, а групата Precious Metal се разпада през 1991 г.

Дамите от бандата пък никак не са изненадани, че и по-нататък Доналд Тръмп се прочува с грубото си отношение и неуместните коментари към множество жени. „Той просто е такъв човек. Вероятно тогава все още не е предполагал, че ще се кандидатира за президент“, смята Джанет Робин.

А вероятно просто никога не го е интересувало. 

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Когато Доналд Тръмп съсипа женска метъл група, след като се снима в нейно видео

Повече информация Виж всички