Много хора знаят кой е Боян Юруков. Блогър, живеещ в Германия, активен в най-различни сфери. Аз лично веднага се сещам за open data. Та онзи ден докато търсех нещо кулинарно и нещо за open data от Боян попаднах на нещо кулинарно от Боян. Така стана 2 в 1, а вие се разходете из блога му http://yurukov.net/, никога не се знае на какво съкровище ще попаднете…
Отдавна не бях пускал рецепти и реших днес да компенсирам. Не, че не готвя подобни неща, но ме мързи да ги снимам и качвам. Тази рецепта тук ми отне 40 мин. за приготвяне – 10 за маринатата, 20 за зеленчуците и 10 за задушаване на месото. Ето продуктите:
За маринованото месо:
За манджата:
Като начало слагате по две супени лъжици мед и горчица в купичка и ги разреждате с 250 мл. вряла вода (за да се разтвори по-лесно меда). Бъркате добре, за да стане що-годе еднородна смес. Нормално е горчицата да остане малко на бучки. После измивате добре телешките хапки и ги слагате в по-голям съд. Взимате една не-генномодифицирана ябълка, нарязвате я на 4, изяждате едното парче и настъргвате останалото върху месото с онази част на рендето, която никога не използвате – дето прилича на дребни шипове. Те имат за цел да източат сока. След това изсипвате сместа мед/горчица и добавяте още малко топла вода, ако не покрива месото изцяло. Разбърквате добре и оставяте настрана.
Нарязвате на едро не-генномодифицираните моркови и лук 🙂 и ги задушавате*. След като почти са готови добавяте чушката. Внимавайте да не загорите лука като мен. През това време може да обелите и нарежете картофите. Добавяте всичко в гърнето. След това сложете малко доматен сос или домати от консерва, шипка сол, сушен магданоз, чубрица, черен пипер и повечко червен (или както вие ги предпочитате). Не добавяйте олио – това от задушаването стига.
* Ако се чудите какво е задушаване, а никога не ви го обясняват в рецептите, въобще не означава, че трябва да душите морковите 🙂 Трябва просто леко да ги запържите на бавен огън под похлупак без изцяло да са запържени. Трябва леко да омекнат. Ако задушавате повече зеленчуци, трябва да помните, че на някой им трябва повече от други. Реда на слагане е следния: моркови и лук, гъби, картофи, чушки и зелен боб, червен боб.
През това време маринатата трябва да си е свършила работата – трябват й между 20 и 30 мин. Изплакнете с топла вода месото. След това изплакнете добре всяка хапка, за да махнете настърганите ябълки и горчицата. Изцедете добре месото и го задушете леко и него. Ще забележите, че влакната по повърхността му са се разделили леко – това е целта. Аз обичам в началото на задушаването да добавя малко бял и черен пипер, за да поеме месото подправките преди да влезе във водата.
Като задушите месото, добавете го в гърнето и добавете вряла вода. Количеството зависи от това колко гъста искате манджата. Непритопляйте печката! Знам, че спестява време, но също така и хаби доста ток. Ако искате да спестите време, използвайте подгряния от задушаването котлон да загреете водата предварително. По-добре е дори да използвате електрическа кана – много по-ефективно е от това да слагате студена вода в печката. Като видите, че манджата е почти готова, изключвайте печката, за да се използва остатъчната топлина. Не знам точно колко отнема да се сготви, а и зависи от печката ви. Пробвайте – ако картофите са готови, значи и месото ще е.
Сервира се с желание и с червено вино. Препоръчвам марвуд, но ако нямате и сте в Германия – La Torraccia от Penny е добър вариант.
Оригиналната рецепта на маринатата е мед, горчица и лимон. Тъй като нямах лимон, реших, че сока на ябълките е достатъчно киселинен – все пак правят оцет от него. Може да пробвате и мед с чесън. Въобще експериментиране му е мамата.