shareit

Нов скандал във Висшия съдебен съвет

| от chronicle.bg |

Извънредно предложение за смяна на представляващия ВСС Соня Найденова беше внесено на днешното заседание на съвета, съобщава Webcafe.bg. Дванадесет от 24-мата съдебни кадровици са предложили смяна на Найденова с нов кандидат: Димитър Узунов. Той беше избран за поста с 13 гласа „за“ и двама въздържали се.

Именно Узунов е сочен за автора на скандалния есемес, препратен от премиера Бойко Борисов до председателя на ВКС Лозан Панов.

Шестима от членовете на ВСС напуснаха заседанието в знак на протест срещу опита за подмяна на дневния ред – Калин Калпакчиев, Магдалена Лазарова, Юлия Ковачева, Камен Иванов, Соня Найденова и Галина Карагьозова.

Номинираният за поста Димитър Узунов също напусна залата.

Карагьозова изрази недоумение от предложението на Узунов, след като името му не слиза от страниците на медиите във връзка със SMS-скандала.

Калин Калпакчиев заяви, че „цари непонятна безпардонност, вее тоталитарен хлад, а чуждо мнение не се търпи“.

Името на Димитър Узунов беше споменавано неколкократно от бившия председател на СГС Владимира Янева в записите „Яневагейт“.

В разговора си с Румяна Ченалова тя казва следното:

„А нали знаеш, че Митко Узунов е неговият(на Бойко Борисов, б.р.) човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря. Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“.

„Митко“ излиза и в още един детайл от разговорите – в мистериозния есемес, който Янева твърди, че е писан до нея от премиера Бойко Борисов.

Владимира Янева: „Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“

Няма от кой друг да е. (Румяна Ченалова: Да, да, да, да) Нали, вече как. (Румяна Ченалова: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.“

Предложението за „преврат“ срещу Соня Найденова идва ден след като самата тя обяви, че само пълната публичност по случая може да доведе до отхвърляне на съмненията за зависимости на Съвета.

Соня Найденова беше избрана за представляващ ВСС през октомври 2012 г. малко след формирането на новия състав на кадровия орган.

Тя влезе във ВСС като номинация на ГЕРБ от парламентарната квота.

 
 
Коментарите са изключени за Нов скандал във Висшия съдебен съвет