Защо не можете да сварите яйца на Еверест?

| от |

Заради атмосферното налягане. На морското равнище водата кипва при 100°C . Това е точката на кипене – но точката на кипене изобщо не е точка. Когато е подложена на различни налягания, точката е линия: колкото по-високо се намирате над морското равнище, толкова по-ниска е температурата, необходима за кипенето на водата.

С един прост калкулатор човек може да определи точната температура на кипене където сте, но като удобно правило може да се каже, че на всеки 300 метра надморска височина температурата на кипене се понижава с 1°C. Градчето Ринконада е най-високо разположеното постоянно населено място в света, на около 5052 метра надморска височина, и там водата кипи при температура 82,8°C. Все още става за варене на яйца, но е под идеалната температура за приготвяне на кафе – въпреки че все пак може.

Еверест обаче е значително по-високо от Ринконада. Той се намира на 8849 метра над морското равнище и има около една трета от атмосферното налягане. Поради това температурата на кипене на водата там пада на 68°C. Тя все още може да причини тежки изгаряния, но вече не е достатъчно гореща, за да сготви напълно яйце.

Както белтъкът, така и жълтъкът се състоят от различни вещества и протеините коагулират при различни температури. Белтъкът е съставен от до 54% овалбумин, който коагулира едва при 80°C, а на жълтъка му трябват поне 70°C, за да се втвърди.

Ако се намирате на Еверест и наистина отчаяно искате варено яйце, единственото решение е да уважите термодинамиката и да използвате тенджера под налягане.

 
 
Коментарите са изключени за Защо не можете да сварите яйца на Еверест?

Повече информация Виж всички