Колко струва пържолата?

| от |

Германия годишно консумира 58 милиона свине и е изградила ефективна местна индустрия, която изостава само зад тази на САЩ. Германецът средногодишно консумира 39 кг свинско и 22 килограма другите меса.

85% от населението на страната всеки ден яде месо или колбаси, цифра която е 4 пъти по-голяма в сравнение с петдесетте години на на 19 век. В момента в страната не са рядкост ферми, които отглеждат 2000 свине или 40 000 пилета.

За да задоволят търсенето и да поддържат ниски цени на пазара, производителите трябва да вземат мерки като внос на огромни количества фураж от Южна Америка, масово използване на антибиотици за дезинфекция на оборите (което създава резистентни бактерии), борба със сидникатите заради изплащането на минимални заплати на работниците и постоянни спорове и обяснения със защитниците на животните.

Една от най-големите забележки към животновъдите е жестокостта им. Голямото обвинение на защитниците на животните е начина по който колят свинете, след като те вече не могат да качват килограми спрямо нормата. А това, което се опитват да следват животновъдите е обилно хранене в продължение от 6 до 8 седмици, като оптималното затлъстяване на свинете е по 400 грама на ден

През този период на прасенцата им се вадят зъбите и им се режат опашките, за да не могат да се наранят, а на повечето от мъжките прасенца в първите дни от живота си биват кастрирани. Процесът се прави без упойка.

Още един проблем за решаване е отпадъкът от животните. Само фермите в две области в Германия, Клопенбург и Вехта произвеждат 7,4 милиона тона тор. От това само половината се разнася из местните ниви като тор. Останалото трябва да бъде пренесено с цистерни. За това са необходими 120,000 курса на цистерните през годината.

В най-голямата кланица в Европа, Клеменс Тьонис, в Северозападна Германия, се колят около 25 хиляди свине на ден или около 1700 на час. Около 160 камиона с прасета всеки час пристигат в кланицата. И въпреки това там няма почти никакво цвилене.

От там обясняват, че това е така, защото животните се чувстват добре до последния момент. Това е важно за тях, защото ако са стресирани това би намалило качеството на месото.

Прасета получават вода, когато пристигнат. Те биват настанявани в помещение със топъл под, за да се отърсят от стреса на пътуването. Докато ги свалят с асансьор към кланицата те са приспани с помощта на CO2. Прасета кръваят за няколко секунди и сърцето спира по този начин се коли животно на всеки 3 секунди „, пише Spiegel.

 
 
Коментарите са изключени за Колко струва пържолата?