shareit

Билетът за градския транспорт в София може да поскъпне

| от chronicle.bg |

С 60 стотинки да се повиши цената на билета за еднократно пътуване с градския транспорт в столицата предлагат от Центъра за градска мобилност. Според идеята от 1 юни той ще струва 1.60 лв.

Целта е да се насърчи използването на по-дългосрочни документи за пътуване, като абонаментни карти, твърдят от ЦГМ. В тази връзка ще настояват цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност.

Общата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 година е 283 милиона лева. Изминаването на 58 596 хиляди км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината.

„Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62% преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите“, отбеляза Симеон Арнауров от ЦГМ, като подчерта, че целта на предложенията е да се стимулира именно използването на абонаментните карти.

Той обясни, че стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 44 стотинки, а за метро – 38 стотинки. Предложението на ЦГМ е картите за еднократно пътуване да станат 1,60 лв., а талонът от 10 билетчета от 8 да стане 12 лв.

Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лева за метро и 1 линия наземен транспорт, както и тридневна карта за всички линии за 10 лева и карта София за 20 лева, предназначена за туристите и гостите на София.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също потвърди пред журналисти, че цените на картите за градския транспорт ще се запазят и добави, че Столична община всяка година дава 95 милиона лева, за да се задържи по-евтина цената на картите.

Тя нарече „дотация“ на Столична община факта, че над 60 на сто от пътуващите с градски транспорт ползват карти – пенсионери, ученици, инвалиди.

 
 
Коментарите са изключени за Билетът за градския транспорт в София може да поскъпне