shareit

Великите гренадири от Потсдам – гигантите на Фредерик I

| от |

През 17 век Европа страда от недостиг на гиганти и за това е виновен един единствен човек. Мъжът от снимката – Фредерик I от Прусия.

Агентите на краля вършеят из целия континент в търсене на високи мъже, за да ги включат към легендарния полк на Великите гренадири от Потсдам. Дипломатите, които искат да се подмажат на Фредерик I бързо разбрали за намеренията му и започнали да му изпращат големи мъже като подарък. Всяка година руския цар Петър Велики – който собствено бил 2,03 метра – подарявал по 50 гиганта. Веднъж обаче, когато Петър си взел обратно един особено големичък мъж и го заменил с по-малък, Фредерик отказал да говори с който и да е руски дипломат в продължение на месеци. „Раната“, обяснил кралят, „все още е прекалено прясна“.

Той се опитал да създаде и раса от гиганти като заставил всички високи мъже в Прусия да се оженят за високи жени.

Langer Kerl James Kirkland

Един от гигантите на Фредерик I

Въпреки че няма да рискува Великите му гренадири да бъдат избити в нещо, което дори бегло напомня на война, Фредерик не искал и те да седят така и да събират прах. Той тренирал с полка всеки ден и го показвал на чуждестранни високопоставени лица. А когато се почувствал тъжен и унил, карал ги на маршируват в стаята му, водени от талисмана им – жива (предполага се с нормален размер) мечка.

 
 
Коментарите са изключени за Великите гренадири от Потсдам – гигантите на Фредерик I

Повече информация Виж всички