shareit

Когато мустаците бяха задължителни за британските войници

| от |

Наредба за униформите в британската армия между 1860 и 1916 г. заставя всеки войник да има мустаци. Команда № 1695 от Правилника на краля гласи:

Косата на главата ще се поддържа къса. Брадичката и долната устна ще бъдат обръснати, но не и горната устна…

Така този тривиален акт на бръснене на горната устна вече всъщност се счита за нарушение на дисциплината. Ако войник дръзнел да направи това, той отнася дисциплинарно наказание от своя командир, което би могло да включват дори военен затвор – една особено неблагоприятна възможност във викторианската епоха.

Интересно е, че това на пръв поглед странно универсално изискване се появява именно през имперската част от история на Великобритания . То първоначално е наложено в края на 18 век от французите, които също изискват от войниците си да имат косми по лицето, които обаче варират в зависимост от типа войник (дали е пехота и така нататък).

Целта на това фоликуларно модно решение е да вменява мъжественост и агресия. Пускането на брада и мустаци е широко разпространено, особено в Индия, където голите лица се приемат за детински и немъжествени, както и в арабските страни, където мустаците и брадите също са свързани с власт. Затова и не всичко с мустаците минава гладко – във Великобритания цивилните граждани гледат на пускането на мустак като на знак, че момчетата им „стават едни от тях“ (от индийците) и затова той почти изчезва.

Въпреки това през 1854 г., след значителна кампания, мустаците стават задължителни за войските на Бомбайската армия на Източноиндийската компания. Въпреки че все още не са задължителни за всички останали, те са широко възприети във въоръжените сили и по време на Кримската война има голямо разнообразие от стилове на моделиране и фризурата им, някои дори смели. Към 60-те години на 19 век мустаците са окончателно задължителни за всички въоръжени сили и стават емблематични за въоръжените сили, колкото и самата армейска униформа.

През 1916 г. правилото отпадна и на войските е разрешено отново да се обръснат напълно. Това до голяма степен се дължи на факта, че такова повърхностно изискване масово се игнорира по окопите на Първата световна война, особено когато мустаците могат да попречат уплътнението на противогаза. Заповедта за премахване на изискването за мустаците е подписана на 6 октомври 1916 г. от генерал сър Невил Макиди, който собствено мрази мустаците и се радваше, че най-накрая ще успее да се обръсне.

 
 
Коментарите са изключени за Когато мустаците бяха задължителни за британските войници

Повече информация Виж всички