Защо от кафето ни се дохожда до тоалетна

| от |

Любителите на кафето са добре запознати и с другото негово въздействие…

Феноменът е общоприет сред любителите на напитката, въпреки че, изненадващо, по въпроса няма много научни изследвания. В едно малко проучване 29% от хората заявяват, че кафето им дава желание за дефекация. Макар и да е интересен (и/или досаден) въпрос, да се установи на колко хора им се дохожда до тоалетна след капучиното не е приоритет номер едно на (повечето) учени.

Затова има малко изследвания в тази област и на механизма, който стои зад нея. Но на първо място да отбележим – всяка течност ще помогне за стимулиране на движението на червата, като омекоти съдържанието им. Малки проучвания обаче показват, че кафето стимулира работата на червата, включително едно, при което е спусната „шестсензорна твърдотелна сонда до средата на напречното дебело черво“ на 12 здрави доброволци.

„Кофеиновото кафе, безкофеиновото кафе и храната предизвикват по-голяма активност в дебелото черво с по-голяма площ под кривата на вълните на налягане [тоест, кривата, която отбелязва вълните на налягане, достига по-високи стойности] и по-голям брой контракции в сравнение с водата“, пишат авторите в проучването, което сравнява ефектите на кофеиновото, безкофеиновото кафе и храната с тези на водата. Те заключават, че „кафето с кофеин стимулира двигателната активност на дебелото черво. Нейната величина е подобна на тази при хранене, 60% по-силна от водата и 23% по-силна от безкофеиновото кафе“.

Това предполага, че кофеинът може да играе роля в стимулирането на движението на червата… въпреки че може да има и нещо друго в кафето, като се има предвид, че ефектът на безкофеиновото кафе също е по-силен от този на водата. По-късно проведено проучване, при което е наблюдавана функцията на аноректалния тракт след прием на кофеин, предоставя допълнителни доказателства, че той играе роля.

„Кофеинът – 3,5 милиграма на килограм телесно тегло в 200 милилитра вода – доведе до по-силни контракции на аналния сфинктер както в базовия период, така и по време на доброволно стискане. Сензорният праг също беше намален, което доведе до по-ранно желание за дефекация“, пише екипът в своето проучване. „Консумацията на кофеин може да доведе до по-ранно желание, което да доведе до дефекация, ако аналният сфинктер може да се отпусне доброволно.“

Това обаче не е цялата история – и част от нея може да е свързана с това, че кафето увеличава производството на гастрин. Едно проучване установява увеличаване на хормона, който стимулира червата, след консумация както на обикновено, така и на безкофеиново кафе.

„Изпиването на 100 мл. обикновено или безкофеиново кафе води до бързо и трайно повишаване на общия гастрин; средните интегрирани изхождания след редовно или безкофеиново кафе са съответно 2,3 и 1,7 пъти по-високи от стойностите в контролния тест. Обикновеното и безкофеиновото кафе имат общо силно гастрин-освобождаващо свойство“, пише екипът в своето проучване.

Точният механизъм на този процес обаче остава загадка.

„Нито дистензията, нито осмоларитетът, нито калцият, нито съдържанието на аминокиселини в разтвора на кафето могат да обяснят това свойство, което съответно трябва да се припише на някаква друга неидентифицирана съставка. Това свойство се губи поне частично в процеса на отстраняване на кофеина“.

В заключение: Кафето действително кара някои хора да им се приходи и кофеинът е голяма част от това, но има и друга съставка – която не е напълно премахната от процеса на декофеинизиране – която има същият ефект.

 
 
Коментарите са изключени за Защо от кафето ни се дохожда до тоалетна

Повече информация Виж всички